40 dagen geen alcohol

40 dagen zonder alcohol. Gaat u de uitdaging aan?

We nemen steeds vaker en makkelijker een wijntje, borrel of biertje. Uit onderzoek door KBO-PCOB blijkt dat 84 procent van de 55-plussers dagelijks alcohol drinkt. Ook de 65-plusser neemt elke dag een glas, soms veel meer, alcohol. En het aantal ouderen met die drinkgewoonte, neemt toe. En dat is zorgelijk. KBO-PCOB daagt daarom voor de derde keer op rij mensen uit gedurende de vastentijd 40 dagen geen alcohol te drinken. 

Hoeveelheid neemt toe

In 2016 zijn naar schatting 5.000 55-plusser op de eerste hulp beland na een ongeluk waarbij alcohol een rol speelt. In 2013 waren er dat nog 3.000. Het nemen van alcohol spreidt zich ook steeds verder uit over de week en de hoeveelheid versnaperingen neemt toe. ‘Dat baart zorgen’, aldus KBO-PCOB.

Niet alleen

Voor velen is dit een niet eenvoudige uitdaging. Om hen een steuntje in de rug te geven heeft KBO-PCOB een speciaal speldje laten maken. Door dit op te spelden geeft u te kennen dat u meedoet aan de uitdaging wat het ‘nee’ zeggen makkelijker maakt. Het is ook een manier om te zien wie er nog meer aan de uitdaging meedoet en om het gesprek over alcoholgebruik aan te gaan. Wanneer u zich op de website van KBO-PCOB aanmeldt voor de 40 dagen geen druppel, dan krijgt u het speldje gratis thuis gestuurd.

Steun

Dat u niet alleen staat, blijkt uit het aantal bekende Nederlanders dat deze actie ondersteunt. Hella van der Wijst en Leo Fijen, priester Antoine Bodar, politicus Henk Krol en voormalig politiek verslaggeefster Wouke van Scherrenburg steunen de actie. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid neemt maandag 12 februari 2018 het eerste speldje van Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB, in ontvangst.

De 40 dagen geen druppel-uitdaging gaat op woensdag 14 februari van start en eindigt op zaterdag 31 maart 2018.

(Bron: ANP/KBO-PCOB)

Geef een reactie

Reactie

    Gerard Peters says:

    Geen enkele moeite daarmee , ik drink nu al weinig alcohol .