Duur 02:53
Gepubliceerd op 23 oktober 2017

170.000 Nederlanders kunnen reanimeren bij hartstilstand

Door de aanmelding van de 170.000ste vrijwilliger bij een oproepsysteem reanimatie is er een nieuwe mijlpaal bereikt. Nederland is nu het enige land ter wereld met zo’n dicht netwerk van burgerhulpverleners die kunnen helpen als iemand een hartstilstand krijgt.

Grotere overlevingskans bij hartstilstand

In ons land krijgen iedere week ruim 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Dit kan slecht aflopen als er niet binnen 6 minuten wordt ingegrepen door een bevoegde vrijwilliger. Het beste is als er tijdens de reanimatie ook gebruik wordt gemaakt van een Automatische Externe Defibrillators (AED). Door de AED en het stijgende aantal getrainde vrijwilligers, is de overlevingskans van iemand die buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgt toegenomen van 9 naar 25 procent. Als het hart weer gaat kloppen door reanimatie dan is er zelfs 50 procent kans om in leven te blijven.

Registratie

Hoewel de situatie al flink veranderd is, kan er nog veel meer verbeterd worden. Zo moeten er meer AED’s geregistreerd worden bij een oproepsysteem, zodat vrijwilligers in het geval van nood weten dat er zo’n defibrillator beschikbaar is. Voorbeelden van zulke oproepsystemen zijn HartslagNu en HartveiligWonen. Naar schatting van de Hartstichting telt Nederland 100.000 AED’s, maar slechts 12.000 daarvan zijn geregistreerd bij de bovengenoemde oproepsystemen. Het is dus zaak dat meer instanties en particulieren kenbaar maken dat zij beschikken over een dergelijk apparaat.

AED’s in de buitenlucht

Daarnaast is het volgens de Hartstichting en Het Rode Kruis ook belangrijk dat er meer AED’s in de buitenlucht worden opgehangen. Nu is het nog zo dat de meeste binnen hangen, waardoor ze niet 24 uur per dag bereikbaar zijn.

Helpen?

Wilt u zich ook beschikbaar stellen als vrijwilliger? Dan moet u eerst een EHBO-cursus reanimeren en gebruik van AED doen. Daarna kunt u zich aanmelden bij een reanimatie oproepsysteem. U wordt dan via een bericht op uw mobiele telefoon opgeroepen als er een incident bij u in de buurt is.

Het MAX-programma Hallo Nederland besteedt in hun uitzending van 23 oktober 2017 aandacht aan dit onderwerp. U ziet Hallo Nederland iedere werkdag om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: website Hartstichting, NOS, ANP)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer