Wie mag op de invalidenparkeerplaats?

Op de redactie van MAX Vandaag ontvangen we regelmatig handige, leuke of bijzondere tips via het MAX Meldpunt. Voor en door 50-plussers. Deze week bespreken we de tip van meneer Jansen uit Hellevoetsluis.

Handig

“Regelmatig ben ik op zoek naar een plek om mijn vrouw uit te laten stappen bij de winkels. Dit doe ik natuurlijk het liefste zo dicht mogelijk bij het winkelcentrum. Ik weet dat ik niet mag parkeren op een invalidenparkeerplaats, maar er even op stilstaan om mijn vrouw af te zetten mag gewoon. Handig!”, aldus meneer Jansen.

Laden en lossen

De MAX Ombudsman zocht het uit en gaf meneer Jansen gelijk. Ook als u geen invalidenparkeerkaart heeft, mag u iemand uit uw voertuig laten stappen op een invalideparkeerplaats. Ook mag u laden en lossen op de speciale parkeerplaats, als u het voertuig maar niet verlaat. Dat wordt namelijk gezien als parkeren en dan riskeert u een boete die kan oplopen tot een paar honderd euro. Ook kan de gemeente uw auto zonder waarschuwing wegtakelen. Let u dus wel op dat u bij de auto blijft!

Wist u dat…

Ook zette onze ombudsman gelijk nog een aantal handige weetjes op een rij voor chauffeurs die wel een invalidenparkeerkaart hebben.

 • De kaart is niet gekoppeld aan een kenteken, maar is persoonsgebonden. U kunt dus in een auto naar keuze rijden.
 • In veel Nederlandse gemeenten kunt u gratis parkeren, waar u normaal moet betalen.
 • U mag onbeperkt parkeren in een blauwe zone.
 • Op een plek met een verboden-te-parkeren-bord mag u maximaal 3 uur staan. Vergeet alleen niet de parkeerschrijf neer te leggen en het overige verkeer niet te hinderen.
 • Uw kaart is in alle landen van de Europese Unie geldig.

Kaartkluis

Het is natuurlijk erg vervelend en onhandig als uw gehandicaptenparkeerkaart wordt gestolen. Daarom kunt u de kaart beschermen met een kaartkluis. Deze bestaat uit een beugelslot, waarmee de gehandicaptenkaart aan uw stuur vastzit. De kaartkluis kost 50 euro en kunt u aanvragen via uw gemeente.

Geef een reactie

Reacties (11)

  ytsje says:

  Over parkeren in blauwe zone met een gehandicapten parkeerkaart, dat mag niet overal we waren in Alkmaar daar mag je drie uren gratis parkeren met de parkeerschijf naast de gehandicapten parkeer kaart. In Bergen Noord Holland mag het maar anderhalf uur. Dus de instructies lezen bij de parkeermeter want in grote steden mag dat niet niet overal.

  De hartelijke groeten van Ytsje Wilstra

  RABE says:

  Het is mooi dat er invaliden parkeerplaatsen zijn, maar ook met de speciale kaart mogen deze mensen op een gewone parkeerplaats parkeren. Als het stil is kunnen ze overal parkeren en de speciale plaatsen vrij laten voor andere kaartgebruikers als het drukker wordt. Het stoort me soms als ik zie hoe de kaarthouders een plek opeisen terwijl er voldoende ruimte is.
  Misschien kunt u dit eens als onderwerp van gesprek gebruiken, want ik denk dat veel mensen niet weten dat zij met invalidenkaart overal op het parkeerterrein mogen parkeren.

   ytsje says:

   Mensen met een gehandicapten parkeerkaart hebben er recht op om op een gehandicapten parkeer plaats te staan wat een onzin om deze mensen te verwijzen naar andere parkeer plaatsen. Omdat daar voldoende ruimte is. Als de gehandicapten parkeerplaats bezet zijn dan mag u met een gehandicapten parkeer plaats op een andere plek gaan staan maar kijk goed of en hoe lang het mag. Op deze plaatsen is ook meer ruimte om de rolstoel of een ander hulpmiddel uit de auto te halen.

  Ben Velden says:

  KAN NIET WAAR ZIJN

  Een van mijn kennissen heeft een moeder die in aanmerking kwam voor een passagierskaart.
  De moeder ging nauwelijks de deur uit en de passagierskaart ligt continue bij mijn kennis in de auto.
  Mijn kennis rijdt dagelijks en parkeert bij voorkeur het dichts bij zijn doel.
  In 95% van de gevallen is dat op een invalide parkeerplaats.
  Zijn moeder is al langer overleden, maar hij kan deze kaart max. 5 jaar geldig gebruiken.
  Hij woont inmiddels in Spanje (pensionada) en gebruikt de inmiddels verlopen kaart daar nog dagelijks.
  Hij rijdt daar rond op een geldig kenteken en de Spanjaarden kunnen geen Nederlands lezen.
  Dus de pakkans is 0,0001 %. Ik stoor mij daaraaan.

  Jo 43 says:

  Ik wil niet iedereen over een kam scheren . maar als je meer als een uur kan winkelen wat doe je dan met een invalide kaart .
  En gratis is ook niet nodig als invalide wil niet zeggen dat je armlastig bent.
  als mensen uren in de stad kunnen winkelen . kun je de kaart ook wel doen pur gemakzucht.

   Moniqie says:

   Het recht op een GPK heeft te maken met de soort handicap, gebruik van hulpmiddelen en beperkte keuze qua vervoer. iemand die dus gebruikt van een (evt electrische) rolstoel, kan natuurlijk prima winkelen, of andere lokaties langere tijd bezoeken (een handicap betekent niet dat je niks kunt), maar met je aangepaste auto op een normale krappe parkeerplek parkeren betekent dat je na afloop je auto niet meer in kunt. de invalde-parkeerplaatsen zijn breder zodat daar ruimte voor is. En waarom het parkeren gratis voor gehandicapten? Nou wellicht omdat wij gehandicapten ons blauw betalen aan zorgkosten die niet meer vergoed worden en al op 1 jan vaak aan de max voor onze eigen bijdrage zitten. Er mag heus nog wel een keer iets gecompenseerd worden vind ik. Invalide mensen zijn niet per definitie armlastig maar ze worden wel uitgemolken in dit land.

   Hans de Bruin says:

   Ik heb mij speciaal aangemeld om even op u te reageren. Maar ik vind het erg jammer dat uw gedachtegang zo bekrompen is. Ik heb een GPK, ik word dit jaar 37 jaar (dus ik ben verre van oud). Wat u van mij ziet, ik mankeer aan de buitenkant niets, ik luister sportieve muziek, en ik parkeer dus ook op een gehandicaptenparkeerplaats, terwijl ik daarna het winkelcentrum in loop, en daar bij wijze van een uur, anderhalf uur, of twee uur bezig ben. Ik neem zware tassen met boodschappen mee terug de auto in en bedenk zo nog maar meer.

   Maar nu komt het. En dat is dus wat u niet ziet. Is dat als ik thuis kom, niets meer kan, verga van de pijn, als ik de boodschappen heb uitgeladen dat ik moet zitten, en soms nog een extra morfine pil moet nemen of een andere pijnstiller. Ik kan niets meer doen met mijn kinderen, die ook graag wilden voetballen met mij, ik kan ’s avonds niet meer douchen, en de komende 6 dagen heb ik zo ontzettend veel last van mijn pijn, dat ik amper mijn bed uit kan komen.
   Dan komt daar nog bij, als er geen ruimte is op de gehandicaptenparkeerplaats, dan moet ik mijn auto elders parkeren. Met als resultaat dat er soms zo’n halve naast mij komt staan, die zijn auto er zo in draait, scheef staat, en ik amper in mijn auto kom. Nu ben ik niet zo’n piepneus die dan gaat staan klagen, ik kom mijn auto wel in. Hoe ik het doe, doe ik het, maar mijn auto blijft niet staan. Daarbij moet ik soms draaien maken, wrikken, knielen, door mijn knieën gaan op een manier hoe de pijn nog meer verschrikkelijk wordt, en wellicht zelfs 14 dagen aanhoudt. En dan kan ik gewoon echt, helemaal niets meer. Zelfs opstaan om naar het toilet te gaan doet verschrikkelijk veel pijn. En niet alleen ik lijd eronder, maar ook mijn gezin, en mijn (directe) omgeving. Het heeft zo ontzettend veel (negatief) effect op mijn houding, mijn lichaam, mijn hele doen en laten. Maar dit ziet u allemaal niet.

   Wat betreft het ”gratis” parkeren. Wij betalen ook voor de GPK. Die kost namelijk bij ons ook €65,00 voor zowel 3, als voor 5 jaar. Een eigen parkeerplek (op kenteken) kost ook nog eens €225,00. Alstublieft. En ik gebruik best wel wat medicijnen, die leveren een kostenplaatje op van ± €3.500 per jaar. En hiervan wordt niets vergoed, want het werkt niet volgens het Zorginstituut Nederland. Bij mij werkt het allemaal dus wel. Maar goed, wie ben ik. Dus alles bij elkaar opgeteld (er zijn nog enkele kosten die ik niet genoemd heb) kom ik persoonlijk al op zo’n 4.000 á 5.000 euro per jaar. Die ik helemaal zelf mag betalen. Vakantie? Daar doen we niet aan, want ik ben véél te duur. Alles gaat op aan zorgkosten en medicijnen voor mij. En dan verdienen we toch gewoon normaal. Ik krijg om en nabij september vaak een tegemoetkoming van het CAK, dat is zo’n €200 euro. Maar dit wordt ook steeds minder. Het is fijn dat ik dit krijg, maar het dekt bij lange na niet de kosten. En dan zit u te klagen dat wij gratis kunnen parkeren?

   Als u dit zo leest. Denkt u dan niet dat het een heel klein beetje terecht is?

  marinusjbroer says:

  handig ik heb een invalide parkeer kaart en ik wist niet dat men mocht laden en lossen.

  Ton W says:

  Sinds een maand ben ik in het bezit van een invalidenparkeerkaart. In mijn eigen gemeente (Schouwen Duiveland) mag ik op elke invalidenplaats gratis en onbeperkt parkeren. Ik heb via allerlei websites geprobeerd om uit te zoeken hoe het per gemeente met parkeren geregeld is, maar dat is onbegonnen werk. Kijk b.v. eens bij Haarlemmermeer of probeer erachter te komen waar in Leiden vergunninghoudersplaatsen zijn. Ik heb overigens mijn eerste bon al gekregen. Een invalidenplaats zou extra breed moeten zijn, maar dat is ook niet overal het geval. Kan Max helpen in Nederland een uniform beleid te creëren voor het parkeren op een invalidenplaats. Bergen werd als voorbeeld genoemd; daar zijn vier zones: A, B, C en D. In de zones B, C, en D mag een invalide onbeperkt parkeren, maar in zone A slechts 1½ uur met blauwe schijf. Maar probeer en nu maar achter te komen via internet waar die zones zijn.

   MAX Vandaag says:

   Beste Ton W, misschien is dit iets wat u met MAX Ombudsman kunt bespreken. Als u lid bent van MAX, dan kunt u met uw vragen, problemen of klachten terecht op het telefonisch spreekuur. Op werkdagen kunt u van 10.00 tot 12.00 uur bellen met het nummer 035-6775511 (lokaal tarief).

  Hans de Bruin says:

  U mag met een GPK ook parkeren op een gele streep. Vergeet u alleen hierbij niet dat u ook uw parkeerkaart erbji moet leggen. Want dit mag meestal ook maar 3 uur lang. Veel mensen parkeren bij mij in de buurt in het ziekenhuis op een een gele streep (met GPK) omdat er daar tekort plaatsen zijn. Maar zij vergeten vaak de tijdkaart. Ook weet het ziekenhuis zelf niet hoe het werkt. Want zij waarschuwen mensen met briefjes op de ruit, dat je hier niet mag parkeren, en dat zij een boete riskeren. Dit is niet waar, je mag daar gewoon staan, als je je tijdkaart maar neerlegt.