Dit verandert er in 2022

Wat verandert er per 1 januari 2022?

De eerste dag van een nieuwe jaar is er bij uitstek een waarop nieuwe regels van kracht worden. Wat gaat er per 1 januari 2022 veranderen? Wij zochten het uit. 

Belastingtarief gaat (beetje) omlaag

Het laagste belastingtarief van 37.10 procent daalt een heel klein beetje in 2022. Dit gaat namelijk naar 37,07 procent. Het tarief wordt toegepast op belastbaar inkomen totaan 69.399 euro.

AOW stijgt (maar AOW-leeftijd ook)

De AOW stijgt voor alleenwonenden met 18 euro in de maand en voor mensen die samenwonen met 13 euro per maand. De AOW-leeftijd gaat voor het eerst in 2 jaar ook weer omhoog: van 66 jaar en 4 maanden naar 66 jaar en 7 maanden.

Compensatie voor energiekosten

De energiekosten stijgen hard. Dat is voor niemand leuk, maar sommige mensen kunnen hierdoor in de financiële problemen komen. De overheid heeft daarom besloten om huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum eenmalig tegemoet te komen met 200 euro. Het sociaal minimum ligt in Nederland voor alleenstaanden boven de 21 jaar op 1.239,10 euro in de maand. Deze tegemoetkoming zorgt er waarschijnlijk niet voor dat zij helemaal niets gaan merken van de stijgende kosten. 

Naast mensen met lage inkomens, kunnen ook bedrijven eenmalig korting krijgen op de energiekosten in 2022. Het is vooral bedoeld voor mkb-bedrijven, bedrijven met zo’n 50 tot 250 werknemers. Hiervoor heeft de overheid in totaal 600 miljoen uitgetrokken.

energierekening
Lees ook: Tips om te besparen op de energierekening

Woning kopen om te verhuren wordt moeilijker

Er is een wooncrisis aan de gang. Voor vrijwel alle Nederlanders is het momenteel niet makkelijk om een huis te kopen. De overheid hoopt deze situatie positief te beïnvloeden door het kopen om te verhuren aan banden te leggen. Gemeenten mogen vanaf 1 januari 2022 een woonplicht invoeren voor huizen in het goedkopere en middensegment, waardoor de woning dus niet verhuurd mag worden na aankoop. Vooral voor starters moet het zo makkelijker worden om een huis te kopen. Wat tegenwoordig precies wordt gezien als een huis uit het goedkopere of middensegment, is niet gedefinieerd. In Amsterdam geldt deze woonplicht al een tijdje en geldt dit voor huizen met een WOZ-waarde tot 512.000 euro. In Rotterdam gaat het vanaf januari gelden voor 16 wijken. Daar is de indicatie een WOZ-waarde van 355.000 euro.

Spaarrente wordt nog lager

Ook ING gaat vanaf 1 januari de rente op 0 procent zetten. Andere grote banken, zoals de ABN, doen dit al eerder. Spaarders bij de grote banken moeten vanaf 2022 ook gaan betalen als zij meer dan 100.000 op de bank hebben. Bij ING en Rabo is dat al even zo, maar de grens van ABN ligt eerder op 150.000 euro.

Zorgpremie gaat omhoog

Zorgverzekeraars hebben hun premies voor de basisverzekering voor 2022 wederom moeten verhogen. Hoeveel geld er extra betaald moet worden, verschilt per verzekeraar. De zorgtoeslag stijgt wel mee. Alleenstaanden kunnen tot 48 euro meer ontvangen, meerpersoonshuishoudens zo’n 60 euro. Er is natuurlijk wel een inkomensgrens om deze toeslag te kunnen ontvangen.

Rookruimtes overal verboden

De overheid gaat 2022 verder met hun campagne om roken te ontmoedigen. Zo geldt er per 1 januari 2022 een verbod op rookruimtes, in alle sectoren. In semi-openbare ruimtes en de horeca is dit al het geval. Ook mogen er nergens meer sigarettenautomaten te vinden zijn en mag er in de horeca ook geen rookwaar meer worden verkocht. Dit is zo geregeld in de alcoholwet, schrijft de Rijksoverheid op de eigen site.

Verkeersboetes duurder

Van sommige verkeersovertredingen gaan de boetes flink omhoog. Wie bijvoorbeeld betrapt wordt op appen achter het stuur, gaat 350 euro betalen, 100 euro meer dan nu het geval is

Hypotheekrenteaftrek

Rondom de hypotheekrenteaftrek gaan er ook een aantal zaken veranderen. Voor woningbezitters met een inkomen van minimaal 69.398 daalt de hypotheekrenteaftrek van 43 naar 40 procent. Het eigenwoningforfait gaat van 0,50 naar 0,45 procent voor woningen met een waarde tussen de 75.000 tot 1.110.00 euro.

Dit blijft hetzelfde

Naast een aantal zaken die veranderen, blijft er ook genoeg hetzelfde. Zo wordt de postzegel niet duurder in 2022. De prijs blijft 0,96 per zegel. Ook de koopkracht blijft – naar verwachting.- in 2022 gelijk aan die van 2021.  Verder blijven ook de coronamaatregelen nog zeker tot 14 januari 2022 van kracht.

Minister Kuipers op de persconferentie
Lees ook: Coronavirus in Nederland: alle overheidsmaatregelen op een rij

(Bron: nu.nl, parool, Rijksoverheid, PostNL)

Geef een reactie

Reacties (17)

  Fresco says:

  De koopkracht blijft hetzelfde? Laat me niet lachen. Deze opmerking is een belediging voor verreweg de meest burgers, want een flagrante leugen. Kijk naar de energieprijzen. Kijk naar de alweer niet geïndexeerde pensioenen. Kijk naar (vooral) de gemeentelijke belastingen die alleen maar stijgen, maar niet worden meegerekend in de koopkrachtplaatjes van Den Haag. Enz., enz. Ik mag toch hopen dat MaxVandaag zich niet inlaat met een dergelijke demagogie.

   lobolaika says:

   Helemaal mee eens je zou toch zeker van MAX die zegt op te komen voor de ouderen (gepensioneerden) een ander geluid mogen horen.

  Fransjes says:

  De mensen moeten niet zo zeuren dat alles weer duurder wordt.
  We hebben de kans gehad om het liberale tij te keren maar we blijven lekker op rechts stemmen of nog erger is helemaal niet stemmen.
  Het vreemde is dat juist de mensen die het minst te besteden hebben niet gaan stemmen.
  Er zijn best veel partijen die wel rekening houden met de laagste inkomens.
  Maar ja als er maar weinig mensen op stemmen.

   dragon says:

   Vele kennissen hebben niet op Rutte en zijn kompanen gestemd
   Maar toch heeft de VVD gewonnen.
   rara hoe kan dat,
   Een andere conclusie dan stemfraude kan ik niet verzinnen.
   Ik kan alleen maar hopen dat dit zooitje snel uiteen valt.
   De rijken worden rijker, en de armen , armer.
   Van een rechtsstaat en democratie is in dit land niets meer over.

  Len123 says:

  Koopkracht hetzelfde.
  Hoe durven ze dat te zeggen, die kliek in Den Haag?
  Is helemaal niets van waar. Alle prijzen zijn recentelijk behoorlijk omhoog gegaan.
  Ja, als je die als uitgangspunt neemt zullen ze niet (erg) stijgen.
  Maar dit is de zoveelste onwaarheid van deze (en straks de nieuwe) regering.
  Zoals het er nu uitziet zullen ze leugen blijven vertellen.
  Want daar is niets in veranderd, anders dan dat we een volledig incompetent iemand nu op financiën krijgen.
  Ik geen ze nog geen jaar!

  Fransjes says:

  Ga alstublieft bij de volgende verkiezingen (en dat zal hopelijk niet lang duren) wel massaal stemmen op een linkse partij, dan pas vernietig je die rechtse kliek.

   Hairos II says:

   Ben het helemaal met u eens, maar misschien helpt dit ook.
   stichtingpensioenbehoud.nl/nieuwsbrieven/643-hoe-ons-pensioen-ons-wordt-ontnomen-door-de-politiek-22-nov-2021

  betty1 says:

  Koopkracht hetzelfde? Ga eens in de supermarkten kijken, alles is veel en veel duurder geworden, dus hoezo koopkracht hetzelfde. Kijk naar de energieprijzen? Blijft die ook hetzelfde. Ook aan de ouderen gedacht die krijgen er een fooitje bij. Wt een rot land is dit geworden /is.

  Wil-61 says:

  De oudere worden niet meer zo oud met Corona en de AOW-leeftijd stijgt ?
  Dat moet snel terug naar 65 jaar en wie nog wel door kan en wil werken moet dat natuurlijk kunnen blijven doen.
  En ja als je elke dag fluitend naar je werk gaat net als Rutte dan is dat geen probleem maar heel veel mensen zijn voor hun 60 jaar al op en versleten.

  vandinther says:

  Met mevr. Kaag gaan alle Nederlanders helaas omlaag !!!!

  Michaeliet says:

  Het is niet te bevatten waarom een groot deel van de Nederlanders weer voor Rutte heeft gestemd. Hij is een soort robot die alleen reageert als het om toename van geld gaat. Voor de rest is zijn gevoel 0. Stemmen op iemand die liegt, draait en lijdt, al lijdt hij er niet onder maar leidt hij deze leugens, aan een selectieve vorm van Alzheimer die zo wie zo besmettelijk is binnen onze regering en wrs besmettelijker is dan corona. Hij is blijkbaar ook vergeten welke generatie gevoerd heeft tot de welvaart die er tot 10 jaar geleden was. Sindsdien worden de armen inderdaad steeds armer en de rijken steeds rijker. En laat nu net de harde opbouwers tot de armeren behoren. Zo’n toeval !

  Fonteyn says:

  Aow uitkering stijgt maar langzaam. Koppeling met minimumloon moeten ze terugdraaien.

  Hier zijn de getallen in detail:
  aow.nu/aow-bedragen-2022/

  Pensioen werd ook niet geindexeerd

  de Harnassen says:

  Beste mensen, wat betreft die nieuwe Rutte club is er niets vreemds aan de hand. Toen ik nog op school zat en allemaal onvoldoendes haalde bleef ik ook zitten….

  Jarina says:

  Liegen en bedriegen dat doet deze regering nog steeds en dat zal niet veranderen. Met Kaag word het alleen nog maar erger voor ons als gepensionerden. Lijkt mij beter dat wij met omroep Max tezamen strijden tegen deze roofridders van Nederland. Wij als ouderen worden gediscrimineerd door deze regering, en dat vind ik heel erg.

  Thieu says:

  Beste mensen, Heb nou een beetje vertrouwen en hou dat zo! We leven in een landje war het nu eenmaal goed in geregeld en zeur niet over belediging! Dat is niet aan de orde! Hou je verstand erbij en doe de dingen die je moet doen die je staande houden. En nogmaals hou op met dat gezeur!!

  Corzelf says:

  Het moge wederom duidelijk zijn, de Rekenkamer kan één ding in ieder geval niet. Dat is namelijk rekenen. De enigen die er in dit land op vooruit gaan zijn diegenen die het niet nodig hebben.

  G.H. Kwee says:

  Hoe dom kunnen we zijn om te stemmen op VVD en D66!!! Ze lachen ons al méér dan 10 jaar uit. Z liegen en bedriegen VULLEN hun eigen zakken. Zorgen voor een prachtig PENSIOENPLAN (voor zichzelf) Spelen mooi weer met belastinggeld. NA hun politieke misdaden krijgen ze weer ergens een MOOIE FUNCTIE om vervolgens door te gaan met er een puinhoop van te maken (CBR Pechtold de ex veilingmeester) Kaag op “financiën” dat wordt een slachtpartij. Jetten op “klimaat” nog zo’n non valeur. Opeens hebben ze weer ergens verstand van. In het verleden had je Jelle Zijlstra of een echt zaken kabinet (met verstand van zaken). De meeste NLers zijn alleen maar bezig met hun “eigen” straatje schoon te houden en daar doen deze politieke “non valeurs” GRAAG aan mee.