financiële armslag

Veel ouderen met gedateerde koophuizen hebben weinig financiële armslag

Er wordt vaak aangenomen dat 65-plussers vermogend zijn als zij een koophuis hebben dat al afbetaald is. Beleidsmakers denken daardoor bijvoorbeeld dat ouderen zaken als levensbestendige aanpassingen in hun huis of verduurzamende maatregelen gemakkelijk zelf kunnen bekostigen. Een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving wijst echter iets heel anders uit.

Verouderde woningen

Het klopt dat 65-plussers relatief vaak een koopwoning bezitten. Zo’n 60 procent van hen heeft een koopwoning, veelal inmiddels afbetaald. Waar daarbij geen rekening mee wordt gehouden, is dat veel van die huizen een stuk minder waard zijn dan op het eerste gezicht lijkt. Het vermogen, in de spreekwoordelijke stenen, zit vaak in sterk verouderde woningen. Met keukens en badkamers uit de jaren 70 in kleuren die niet meer van deze tijd zijn en soms ontbreekt centrale verwarming. Na verkoop van hun woning lukt het daarom maar een kwart van de ouderen om een duurzame en ook nog eens aangepaste woning terug te kopen, blijkt uit de analyse.

Gedwongen om dure maatregelen te nemen

Langer zelfstandig thuis wonen en het verduurzamen van een woning zijn niet verplicht, maar door het sluiten van veel zorgcentra en woningen op termijn van het gas af te halen, worden mensen wel gedwongen om (dure) aanpassingen te doen. Blijft het Rijk maatregelen opstapelen, dan raakt een deel van de ouderen in financiële problemen, zeggen de onderzoekers. Beleidsmakers zijn van mening dat de gemiddelde 65-plusser aanpassingen zoals een traplift installeren, drempels verwijderen, de badkamer veiliger maken én de woning energiezuinig maken wel kan betalen. Maar de studie maakt duidelijk dat het vermogen van 65-plussers helemaal niet zo groot is.

Waarschuwing voor nabije toekomst

Ongeveer de helft van de ouderen heeft zo’n 10.000 euro aan spaargeld. Dat zijn ze al kwijt aan het levensbestendig maken van hun huis. Het verduurzamen van een woning kost daarnaast nog eens zo’n 40.000 euro. Iets wat zij gewoonweg niet kunnen ophoesten. Woningmarktonderzoeker Schilder ziet het onderzoek als een waarschuwing voor de nabije toekomst. Tegenwoordig bezitten heel veel mensen een koopwoning, terwijl zij voorheen veelal nog een corporatiewoning hebben die voor hen wordt onderhouden. Veel ouderen moeten daardoor met een klein pensioentje alles zelf bekostigen. Tegenover Trouw zegt Schilder dat beleidsmakers niet alleen hun eigen pakket maatregelen moeten bekijken, om vervolgens te roepen dat ouderen dat wel kunnen bekostigen: “Op het niveau van een huishouden komt alles samen en dan blijkt vaak dat het allemaal niet mogelijk is,” zegt hij. Driekwart van de ouderen woont daarnaast in een omgeving waar de nodige voorzieningen niet in de buurt zijn. Ook dat brengt weer extra kosten met zich mee.

(Bron: Trouw)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Het argument, dat veel woningen van het gas afgaan, is onzin. Dit is even een hype, omdat de regering allerlei loze stellingen de wereld instuurt. Er is onlangs weer een nieuw Gas contract met Gazprom (waar de Duitse minister aandelen heeft) in Rusland afgesloten, voor vele miljarden euro’s. Dus het argument dat ouderen op kosten gejaagd worden, met verduurzamen van de woning, door de aanschaf van warmtewisselaars, is onzin. Daarnaast is het echt niet nodig, dat ouderen een nieuwe keuken en badkamer moeten aanschaffen. De woning is best wel levensbestendig, zonder die onzin. Dat is allemaal Juppen onzin. Ouderen worden ook schoon in een oude badkamer en je kunt heel goed een maaltijd bereiden in een oude keuken. Het grote voordeel van een eigen oudere woning voor ouderen zijn, de lage woonlasten. Als ouderen besluiten om hun woning te verkopen, is het niet nodig om eerst veel kosten te maken voor een verbouwing. Iedereen weet dat Juppen, liever zelf een kostbare badkamer en keuken (die niet of nauwelijks word gebruikt) laten installeren, dus kunnen ouderen, bij eventuele verkoop van de woning, veel beter de verkoopprijs laag houden, zonder dat er kosten worden gemaakt.