Tweede Kamer tot september met zomerreces

Na een laatste marathonzitting, met tal van voorstellen waarover nog gedebatteerd en gestemd moest worden heeft Kamervoorzitter Khadija Arib de vergadering voor 2 maanden afgesloten. De Kamerleden komen na het zomerreces op 4 september 2018 voor het eerst weer bijeen.

Toespraak Arib

Na het laatste debat en stemming heeft Arib haar 149 collega’s toegesproken. Zowel hartelijk als vermanend. Zo oordeelt zij dat Kamerleden soms “te hard voor elkaar” kunnen zijn in hun drang “tegenstanders uit te schakelen”. Ze bespeurt soms “methodes die niet thuishoren in onze parlementaire democratie” en vraagt zich weleens af of Kamerleden “hun werk wel kunnen blijven doen”.

Veeleisend werk

Soms is het Kamerwerk te zwaar, vreest Arib. Aan NRC heeft zij toevertrouwd dat een aantal Kamerleden daaronder dreigen te bezwijken en “op het randje staan af te haken”. Afgelopen jaar hebben meerdere parlementariërs afscheid genomen, omdat het werk te veel van hen vraagt.

Geen vakantie van 2 maanden

De vergaderzaal blijft dan misschien tot september stil, maar de Kamerleden zeker niet. De parlementariërs gaan op werkbezoek, zoeken hun achterban op of bereiden zich voor op het nieuwe vergaderjaar. Een enkele keer komt het voor dat zij vanwege een dringende kwestie toch weer voor even moeten aantreden. Vorige zomer is dat bijvoorbeeld het geval bij de fipronilaffaire in de eierbranche.

(Bron: ANP)

Geef een reactie