afvalstoffenheffing

10 euro extra voor het legen van de container

Huishoudens gaan gemiddeld een tientje meer betalen voor het ophalen en verwerken van hun huisvuil. De afvalstoffenheffing stijgt volgend jaar met gemiddeld 4,4 procent. De resultaten van de jaarlijkse steekproef van Vereniging Eigen Huis vallen op, omdat de heffing de afgelopen 10 jaar juist licht daalde.

Afvalstoffenheffing

Dit jaar betaalt een huishouden gemiddeld nog 246 euro heffing, volgend jaar wordt dat 257. Gemeentes voeren de verhoging in omdat zij zelf meer rijksbelasting kwijt zijn aan het storten en verbranden van vuilnis. Geen 13 euro per ton afval maar 31 euro. Het rijk wil dat gemeentes minder afval verbranden en meer hergebruiken.

Rekening doorschuiven

De meeste gemeentes schuiven die rekening door naar inwoners, blijkt uit de steekproef van Vereniging Eigen Huis bij 111 gemeentes. 15 procent van de gemeentes verhoogt de heffing met meer dan 10 procent. Uitschieters zijn Oosterhout, die 31 procent bovenop het oude bedrag gooit en Enkhuizen die met een rekening van 418 euro op een bedrag uitkomt dat 12 keer zo hoog is als in Nijmegen. Bij slechts zeven gemeentes daalt het tarief. Gouda gaat 17 procent omlaag en Aalten 12.

Afval scheiden

Alle huishoudens, of u nu eigenaar bent of huurt, betalen afvalstoffen- en rioolheffing aan hun gemeente. In sommige gemeentes betaalt u een vast bedrag, in andere gemeentes geldt een diftar-regeling. Hierbij betaalt u een laag vast bedrag en iets extra per keer dat je grijze afvalbak wordt geleegd. Voor het legen van uw groene bak, papierbak en de bak plastic en blik hoeft u niets extra’s bij te leggen. Dit om afvalscheiding te stimuleren. 

Bron: ANP, AD

Geef een antwoord

Reactie

    oosterwijck says:

    Dit is maar één van de vele prijsverhogingen, waarmee de bevolking geconfronteerd wordt. Naast deze prijsverhoging is er ook nog de OG belasting, de huurverhoging (nog niet vastgesteld, dus nog niet meegenomen in de dit overzicht, maar gemiddeld €24 per maand) de prijsstijging van internet de hogere zorgkosten, allemaal duurder door de stijging van de bijdragen. Je praat nu al over vele tientjes per maand, ongeveer €50. Daarnaast komt dan de BTW verhoging, die zorg draagt voor een prijsstijging van €25 per maand. En ook verzekeringen (wie verzekeringen heeft) worden duurder. Als je dan denkt aan de netto inkomstenverhoging van de minima, die €15 netto meer ontvangen, kun je zelf uitrekenen, dat de minima er bijna €100 op achteruitgaan. … Hoezo gaat iedereen er op vooruit in 2019? … Leugenaar Rutte heeft veel uit te leggen, als de eerste loonstroken beschikbaar zijn op 24 januari.