Schatrijk van uw pensioenpremie

Hoe worden de bijna 1300 miljard pensioeneuro’s van Nederlandse burgers belegd? Wie profiteert, wie draait op voor de risico’s, wie fraudeert? En waarom blijft er zoveel geheim?

Met Ander Mans Geld

In deel 2 van de documentairereeks Zwarte Zwanen onderzoekt Cees Grimbergen de geldstromen van onze pensioenfondsen. MAX noemt verplicht afgedragen pensioenpremies van werknemers Ander Mans Geld (AMG). Met Ander Mans Geld maken pensioenbeleggers wereldwijd schimmige transacties. Democratische controle van die geldstromen is onmogelijk. Maker Cees Grimbergen onthult dat pensioenbeleggers zichzelf systematisch verrijken aan andermans geld.

Gevaar dreigt voor ons pensioenstelsel

In de pensioenindustrie zijn gouden handdrukken van miljoenen en extreem hoge rekeningen voor kleine werkzaamheden al vele jaren gewoon. Dat blijkt uit tot nu toe onbekende recente documenten van rechtbanken in New York en Londen. Zakenbank Goldman Sachs, die miljarden Nederlandse pensioeneuro’s onder beheer heeft, fraudeerde met geld van ABP en Pensioenfonds Vervoer. Voor het eerst komt een voormalige Nederlandse zakenbankier aan het woord. Met 25 jaar ervaring in de financiële wereld waarschuwt deze Michael van Bemmelen voor de gevaren die ons pensioenstelsel bedreigen. Van Bemmelen kon de mentaliteit van de financiële wereld niet langer met zijn geweten verenigen.

Bedrijven worden leeggezogen

De Amerikaanse econoom Eileen Appelbaum legt uit hoe Nederlands pensioengeld gebruikt wordt om gezonde bedrijven leeg te halen. Ze voorspelt dat het Nederlandse V&D door toedoen van Nederlands pensioengeld op een zelfde manier zal worden ‘leeggezogen’ als het Amerikaanse warenhuis Mervyns. Ook pensioenonderzoeker Ted Siedle wijst Nederlandse pensioenpremiebetalers en gepensioneerden op de gevaren die ons stelsel bedreigen.

Aan het woord komen verder werknemers, de kritische theatermaker George van Houts, koningin Máxima en Joe Mansueto, directeur van Morningstar. Morningstar is de grootste leverancier van dagelijkse financiële gegevens wereldwijd. Mansueto vraagt MAX dringend kritische vragen te blijven stellen.

Zwarte zwanen deel 2: Schatrijk van uw pensioenpremie is uitgezonden op 13 juli 2015.

Geef een antwoord