Rode Kruis opent gironummer voor Afrika

Het Rode Kruis heeft maandag 2 mei 2016 gironummer 7244 geopend voor Afrika. Voor minstens 42 miljoen Afrikanen dreigt de hongersnood. Door de droogte zijn grote water- en voedseltekorten ontstaan. 

Droogste periode in 50 jaar

De noodhulporganisatie opent het gironummer om te zorgen dat ze de nodige hulp kan blijven bieden. Door het uitblijven van de verwachte regen in maart is de situatie in sommige landen verergerd. Zo heeft Ethiopië te maken met de grootste droogteperiode in 50 jaar. “Meer dan 10 miljoen mensen hebben hier voedselhulp nodig en bijna 6 miljoen mensen hebben niet genoeg water of sanitaire voorzieningen. In Oost- en Zuidelijk Afrika hebben op dit moment zo’n 1 miljoen kinderen extra medische hulp nodig wegens ernstige uitdroging of ondervoeding’’, aldus het Rode Kruis.

El Niño

De droogte is ontstaan door het natuurverschijnsel El Niño, dat eens in de 3 tot 7 jaar voorkomt. Het is een tijdelijke verandering van zeetemperatuur in grote delen van de Stille Oceaan. Deze verandering is van invloed op het weer wereldwijd.

Hulp voor nu en de toekomst

Het Rode Kruis helpt de getroffenen van de droogte met voeding, medische hulp, water en informatie over hygiëne. Daarnaast bouwen hulpverleners putten en waterdammen en delen ze tabletten uit om drinkwater te zuiveren. Verder worden er waterputten hersteld, irrigatiesystemen aangelegd en wordt er voorlichting gegeven over de effecten van klimaatverandering en hoe daarmee om te gaan.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Peter De Boer says:

    Het heeft geen zin het is een gebed zonder end,beter is het als we al die dictators van heel Africa elimineren en het geld dat je daaraan overhoud ter beschikking stellen aan de eigen bevolking dan hebben ze onze miljarden niet meer nodig.We geven via ontwikkelingsgeld sinds de jaren 60 al miljarden per jaar ik zie geen verbetering.

    oosterwijck says:

    Gelukkig heb ik een goed gevoel bij de hulpacties van omroep Max. … Vooral de hulp in Moldavie en Roemenie spreken me erg aan. … Bij veel hulporganisaties heb ik mijn twijfels. Ik vermoed, dat het merendeel van de opgehaalde gelden, wordt gebruikt voor huisvesting van de stichting, salarissen van het bestuur en de rest van het geld gebruikt wordt om te beleggen. Ik heb eens een fondsenboek ingezien, waar alle tegoeden van hulporganisaties in worden vermeld. Er stonden miljarden op de bankrekeningen. Ik denk dat zoiets niet mogelijk moet kunnen zijn, … als je geld inzamelt voor hulp, dan moet die hulp ook gegeven worden en niet op een bankrekening gestald worden. … Daarom heb ik besloten om zelf een hulpdoel te kiezen. Het is een Oma in Armenie, die haar kleinkinderen opvoed, omdat de moeder in Europa woont en de vader geheel uit beeld is, vanwege alcoholisme. Ik besteed ongeveer één maandsalaris, van mezelf, per jaar (€1800) aan die familie, waarvan de helft in contant geld en de andere helft aan kleding en studiemateriaal. Oma heeft een pensioen van €60 per maand en de moeder van de kinderen, stuurt ongeveer €60 per maand voor ondersteuning. Een normaal noodzakelijk inkomen, voor de basisbehoeften, in Armenie is ongeveer €150. Met deze gezamenlijke hulp kan de familie goed leven en de kinderen naar school, muziekles, schaakles en een sportvereniging. Zelfs één keer per jaar op vakantie, naar de Zwarte Zee, in Georgie. En ik weet zeker dat alle hulp goed besteed wordt voor het doel waarvoor het is gegeven. En niet, zoals bij die hulp aan Afrikaanse landen, in verkeerde handen valt. … Ik ben nu zelf senior en ik kan me herinneren, dat mijn oma (60 jaar geleden) al geld spaarde voor de arme zwartjes. .. Als ik zie wat er van die arme zwartjes geworden is, … ze zijn nog armer geworden, na 60 jaar hulp. Mag ik dan concluderen dat er iets niet klopt?