Pensioeninkomen is niet genoeg

De rek is eruit bij gepensioneerden. 4 op de 10 geeft aan niet voldoende te hebben aan hun pensioeninkomen en niet verder te kunnen bezuinigen op de uitgaven. Dit blijkt uit een peiling van seniorenorganisatie ANBO.

Zorgelijke cijfers

“Dit zijn zeer zorgelijke cijfers”, zegt directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO. “De financiële rek is eruit bij met name de groep gepensioneerden met een middeninkomen en/of hoge zorgkosten.” De afgelopen 8 jaar zijn de pensioenen niet geïndexeerd of zelfs gekort. Hierdoor staat de koopkracht onder druk. Daar bovenop drukt een verhoging van de eigen bijdrage voor de zorg en het afschaffen van zorgvergoedingen.

Oplossing

Volgens de de gepensioneerden zelf ligt de oplossing in het verlagen van de inkomstenbelasting over het pensioen. Iets meer dan 40 procent ziet liever dat de AOW omhoog gaat. Volgens Den Haan is dit geen optie. “AOW verhogen is geen gerichte maatregel. Het kabinet moet focussen op de groep die echt in de problemen zit, dus gepensioneerden met een middeninkomen en/of hoge zorgkosten.”

Kom in actie

Op maandag 18 april 2016 start een e-cardcampagne waarmee ANBO aandacht vraagt voor de koopkracht positie van senioren. Er kan gekozen worden uit 3 kaarten die gestuurd worden naar het Kabinet. Den Haan: “Wij roepen iedereen op om zijn stem te laten horen.”

(Bron: ANBO)

Geef een reactie

Reacties (7)

  pk49 says:

  doordat ik mijn hele leven in de kunst /cultuur en muziek heb gewerkt, voor erg veel verschillende opdrachtgevers, heb ik nauwelijks pensioen opgebouwd en ben gehele afhankelijk van de AOW. Dus een verhoging van de AOW zou ik van harte toejuichen.

   Willemien van der Weijden says:

   Mensen die een hoog pensioen hebben/ hadden, hebben waarschijnlijk altijd heel royaal geleefd!
   Zij weten niet wat het is om met weinig of minder geld toe te moeten komen!
   Mensen zoals u en ik, hebben geleerd om zuinig te leven, en zijn vaker tevreden! Hoe meer men heeft, hoe meer men klaagt! Ben het wel met u eens dat de AOW wel eens verhoogd kan worden! Er wordt door de overheid al genoeg geld over de balk gesmeten.

  korba says:

  Doordat ik in 2015 met pensioen ben gegaan, krijg ik maar bitter weinig aan AOW – 8% .
  en mijn pensioen voor 12 jaar.
  Daar moet ik het mee doen. Als er een verhoging kwam zou ik dat toejuichen .

  Atieverstappen@icloud.com says:

  Heb AOW en €80′,en hou nauwelijkwat over ! schuld is niet een verhoging,dan wordt je weer gekort op je huurtoeslag De grote boos doeners zijn het eigen risico en gemeente en water belasting ook al betaal je dat per maand. Geen schulden,maar moeilijk om gezond te eten,vakantie of uitjes niet mogelijk!!

  peter61j says:

  ik ga dit jaar de wia aanvragen voor 2 en half jaar, daarna met pensioen
  zijn er nu al dingen waar ik op moet gaan letten,
  ik zal alleen mijn pensioen hebben
  zonder extra,s

   MAX Vandaag says:

   U vindt hier veel informatie over op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wia. Als u vragen heeft over uw persoonlijke situatie dan kunt u die het beste via die website stellen.

   parrhesia says:

   Gepensioenneerde en deelnemers voor het toekomstig pensioen.Laten we ons ringeloren met allerlei afleidings maneuvre? Er is maar een juiste oplossing voor het behoud van onze pensioen inkomen, gewoon de rekenrente verhogen.Alle andere suggestie’s laten toe dat men nu en de toekomst een lager pensioeninkomen krijgt en de hogere indexering hierop mist.De regering moet zich niet bemoeien met onze rechten/ inspraak mogelijkheden van ons pensioen,het is ons geld en onze verantwoording hoe deze gelden worden belegd en uit betaald.Ja,..laten we gaan voor meer transparantie en meer democratie in de pensioenfondsenzorgdragen en sanctionele wetgevingsluitend maken voor mogelijk wanbeleid van bestuurders die het collectiefbelang beschadigen.
   Wat de inning v.d uitgestelde loonbelasting betreft op de pensioenen door de regering.In het verleden is in de pensioenkassen gegraait door de staat/toenmalige regeringsleiders,daar is al veel kapitaal weg gevloeit, inclusief het mogelijk behaald rendement.Waren ze er vanaf gebleven,hoe hoog zou dan de huidige dekkingsgraad zijn geweest?
   Verder profiteert de regering nog altijd van het vermogen van de pensioenkassen,namelijk ze kunnen de opbrengst van uitgestelde loonbelasting,mee tellen om de begroting te optimaliseren tegen over brusselsebonzen-die vrolijk verder gaan om de landen die schuldenaar zijn te belonen- met renteloze creditverstrekkingen,terwijl de spaarzame burgers in noordelijk europa de rekening betalen via o.a.de lage rekenrente.De verlaagde inkomsten van onze pensioenen en ons kleine spaarpotje zijn daar nu het gevolg van.!!!We zijn alleen gediend met een eerlijk verhaal,dat een eerlijke benadering verdient,dat vraagd om respect en waardering en geen afstraffing.

   Geen maneuvreren meer met beleidconstructies die ook regeringen toepassen ,die overgenomen worden v.h. slinkse bankwezen,en nog steeds worden toepast.Prachtig toch,..het is de misleide volgzame kude die de rekening blijft betalen.De gevolgen tot vandaag..,o.m. de huidige lage rekenrente! Dank je wel,KLEINSMA en PVDA voor jullie beleidsinstemming van Europa/Brussel de geweldige diensbaarheid aan het verder steunen v.h. groeiend liberaal gedachte goed, het grootkapitaal.Na 45jaar stemrecht,de veranderingen binnen de PVDA!!!Zijn we dan nog niet klaar met jullie keizers bedrog??Ben benieuwd of er nog genoeg goedgelovige op jullie KERK stemmen.Mijn portie geef ik komend jaar aan een partij die heldere taal spreekt,mensen perspectief bied,de menselijke maat respecteert, en dat beleid ook naar vermogen verantwoordt uitvoert.