Paspoort of rijbewijs kwijt?

Paspoort, ID-kaart of rijbewijs kwijtgeraakt? Aangifte doen en het aanvragen van een nieuw paspoort gaat vanaf nu via 1 loket: de gemeente. 

1 loket

Na een geslaagde proef van enkele jaren, nemen ruim 250 gemeenten voortaan het hele traject in handen.  De procedure van aangifte doen van een verloren paspoort en het aanvragen van een nieuwe is nu bij wet vastgelegd. Het experiment heeft ertoe geleid dat het ministerie van Binnenlandse Zaken is begonnen met een reeks aanpassingen van de Paspoortwet. Het wetsvoorstel wordt naar verwachting voor de zomer aan de Tweede Kamer aangeboden.

Aanpak fraude van reisdocumenten

De nieuwe aanpak van vermiste documenten betekent volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken een vereenvoudiging voor zowel burgers als overheid. De politie wordt hierdoor veel werk uit handen genomen waardoor zij zich meer kunnen richten op signalen die kunnen duiden op fraude. Dat gebeurt bij regelmatige vermissing van reisdocumenten of een eerder vermoeden van misbruik.

Doorvoeren nieuwe werkwijze

In het midden van het land is de nieuwe werkwijze al van start gegaan. De politieregio’s Oost- en Noord-Nederland sluiten zich woensdag 1 juni aan bij de nieuwe werkwijze. Limburg voert de verandering per 1 oktober 2016 als laatste in. De voorbereidingen daarvoor worden direct in gang gezet.

(Bron: ANP)

Geef een reactie