Partij voor de Dieren

Partij voor de Dieren (PvdD)

De Partij voor de Dieren is opgericht in 2002 uit protest tegen het dierenbeleid van het kabinet Balkenende I door 3 dierenrechtenactivisten onder wie Marianne Thieme. Kernpunten zijn de rechten en het welzijn van dieren.

Dierenwelzijn en milieu gaan volgens de partij hand in hand. Volgens de PvdD is de wijze waarop mensen dieren gebruiken de grootste bedreiging voor de ecologie op aarde.

‘Zwakke medeschepselen’

De partij heeft ook oog voor andere politieke kwesties. Ze willen met hun standpunten de traditionele links-rechts-tegenstellingen overstijgen. Toch valt vanuit de kernwaarden van de partij, mededogen, duurzaamheid, persoonlijke vrijheid en verantwoordelijkheid, af te lezen dat de PvdD zich meer thuis voelt aan de linker- dan aan de rechterzijde van het politieke spectrum. Ze zijn voor het beschermen van ‘zwakke medeschepselen’. Dat kunnen dieren zijn, maar ook onderdrukte en gediscrimineerde mensen.

De PvdD is vanaf 2006 in de Kamer met 2 zetels. Dit aantal weet de partij in 2010 en 2012 te behouden. Met Marianne Thieme als lijsttrekker gaat de PvdD de verkiezingen in van 2017.

(Bron: Partij voor de Dieren, Rijksuniversiteit Groningen, Parlement & Politiek, Wikipedia)

Geef een reactie