GroenLinks

GroenLinks

GroenLinks is voortgekomen uit een fusie tussen de Pacifistische Socialistische Partij, de Politieke Partij Radicalen, de Communistische Partij van Nederland en de Evangelische Volkspartij. De partij heeft een sociaaldemocratische signatuur.

GroenLinks vindt haar oorsprong in bewegingen als de homobeweging, de milieubeweging, de vredesbeweging en de vakbeweging. De partij staat een groene politiek voor. Ook pluriformiteit, eerlijke verdeling van werk en inkomen en onderlinge solidariteit heeft GroenLinks hoog in het vaandel.

Als GroenLinks doet de partij al mee aan de verkiezingen van 1989. Lijsttrekker is Ria Beckers (PPR van oorsprong) en de partij komt de Kamer binnen met 6 zetels. In 1993 legt Ria Beckers het voorzitterschap neer en via een referendum kiezen de leden het duo Ina Brouwer-Mohammed Rabbae tot nieuwe lijsttrekkers. De partij verliest bij de volgende verkiezingen 1 zetel en Paul Rosenmöller neemt het stokje over als partijvoorzitter.

Politiek de wind tegen

In de tweede helft van de jaren 90 groeit het aantal zetels naar 11. Maar na 11 september en de moord op Pim Fortuyn krijgt de partij politiek de wind tegen. Met de verkiezingen van 2002 verliezen ze 1 zetel en als binnen een jaar Nederland wederom naar de stembus moet en Femke Halsema het roer van GroenLinks heeft overgenomen, verliest de partij er nog 2.

Bij de verkiezingen van 2006 zakt GroenLinks naar 7 zetels en een interne discussie over de koers komt op gang. Dat heeft resultaat en bij de verkiezingen van 2010 behaalt de partij er 10. Voor de verkiezingen 2012 neemt Jolande Sap het voorzitterschap van Femke Halsema over. De partij behaalt een dramatische 4 zetels bij de verkiezingen.

Na het voorzitterschap van Bram van Ojik gaat GroenLinks de verkiezingen van 2017 in met Jesse Klaver als lijsttrekker.

(Bron: GroenLinks, Rijksuniversiteit Groningen, Parlement & Politiek, Wikipedia)

Geef een reactie