Oudere leraren verlengen hun carrière massaal

Op Nederlandse scholen staat steeds vaker een gepensioneerde leraar voor de klas. In de laatste 2 jaar is dit aantal verviervoudigd. De oorzaak? Het lerarentekort.

Beroep op oudere leraren

Veel scholen in Nederland kampen met een lerarentekort. Er is weinig nieuwe aanwas, zowel op het basis- als middelbaar onderwijs. Middelbare scholen hebben bijvoorbeeld grote moeite om aan nieuwe leerkrachten Duits, informatica, scheikunde, natuurkunde en klassieke talen te komen. Daarom doen zij vaak een beroep op oud-werknemers die al met pensioen zijn, of vragen zij docenten die bijna met pensioen gaan om langer te blijven. “Leraren die zeggen: “als je me nodig hebt, moet je me bellen”, worden vaker dan vroeger gebeld”, vertelt Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders in dagblad Trouw over de situatie. Volgens haar is de veranderende kijk op het pensioen een van de redenen dat oud-docenten weer aan de slag gaan, want: “Ik kan me voorstellen dat leraren gewoon graag langer willen doorwerken, al dan niet in deeltijd.”

Cijfers

Momenteel geven zo’n 1200 65-plussers les op de basisschool, terwijl dit er in 2014 slechts 341 zijn. Op middelbare scholen werken er 1164 leraren die de pensioengerechtigde leeftijd al hebben bereikt. In 2014 zijn dit er 164. Deze mensen zijn allemaal in dienst van scholen, maar er werken ook behoorlijk wat 65-plussers voor uitzendbureaus of zijn zzp’er. Daardoor is het aannemelijk dat er in totaal nóg veel meer gepensioneerde leraren voor de klas staan dan dat de cijfers hierboven suggereren.

Toekomst

Het is onduidelijk of er de komende jaren verandering komt in de situatie. Steeds minder jonge mensen kiezen voor een lerarenopleiding. Gedacht wordt dat dit komt omdat de werkdruk in deze branche hoog is, en het salaris relatief laag. Deze vlieger gaat vooral op voor basisschoolleraren.

Wat vindt u ervan dat scholen steeds vaker terugvallen op oudere leraren?

(Bron: RTL Nieuws, artikel Algemene Vereniging Schoolleiders, NOS, ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. Hanneman says:

  Dat scholen dat doen is zeer begrijpelijk. Ze zullen wel moeten. Er is immers een tekort aan mensen die zich willen laten opleiden voor een vak wat enkel overbelast en ondergewaardeerd werk zou opleveren. Voor oudere leerkrachten is het werk en een ontsnapping aan de nare, gevaarlijke oude dag. Voor de leerlingen is het zeer waarschijnlijk een zegen eens te worden geconfronteerd met leerkrachten uit de betere tijd. Ik meen ergens te hebben opgevangen dat politiekorpsen inmiddels op zoek zijn naar baljuws en vroegere veldwachters. Hoe het verder moet als al deze ouderen niet door pensioen maar door de natuur uit het leven zullen zijn weet men nog niet.

  1. Hanneman says:

   P.S.
   Misschien is het een idee om een website te openen waar men “mooie onderwijsmomenten” verzamelt om misschien een enkele onderwijsstudent, studente is waarschijnlijker, over de streep te trekken?