Nederland zegt ‘Nee’ tegen Oekraïne

Bij het sluiten van de stembureaus is de uitslag meteen duidelijk: Nederland stemt ‘nee’ tegen Oekraïne. Wel blijft het nog even spannend of de uitslag geldig is.

Met een opkomst van 32,2 procent is de uitslag net hoog genoeg om geldig te zijn, maar de boodschap is duidelijk. De nee-stemmers halen met 61,1 procent een ruime meerderheid. Slechts 38,1 procent van de stemmers is voor.

Hoogste en laagste opkomt

Gemeente Rozendaal in de provincie Gelderland heeft met 49,1 procent van alle gemeenten in Nederland de grootste kiezersopkomst. Op plaats twee en drie staan de Waddeneilanden Schiermonnikoog en Vlieland met een opkomstpercentage van zo’n 47 procent. In Tilburg is het opkomstpercentage met 22,7 procent het laagst. Ook andere plaatsen in Brabant hebben een lage opkomst. Rotterdam en Amsterdam zitten met respectievelijk 24,4 en 26,8 procent ook aan de lage kant.

Meeste tegen- en voor-stemmers

In de gemeente Urk zijn de meeste kiezers tegen het verdrag (83,3 procent). Wageningen heeft daarentegen de meeste kiezers voor het verdrag, 62,4 procent stemt daar voor.

Reacties Buitenlandse media

Niet alleen Nederlandse media zijn druk met de uitslag. Buitenlandse media zien in de referendumuitslag over het associatieverdrag met Oekraïne een zware klap voor de EU. Het Duitse tijdschrift Der Spiegel noemt het “Een dubbele oorvijg voor de Europese Unie”. Andere media wijzen ook de Euro-sceptici als onbetwiste winnaars aan en de Franse krant Le Figaro vindt dat het aanzien van Nederland een grote deuk heeft opgelopen. Ons land behoort tot de oprichters van de unie maar heeft nu het imago van “spelbederver”’. In 2005 verwierp Nederland ook al de Europese grondwet, herinnert de krant haar lezers.

Brexit dichterbij?

In juni mag Engeland zich in een referendum uitspreken over een ‘Brexit’. Engelse media denken dat deze uitslag in Nederland Engeland helpt om zich tegen de EU te keren. Volgens de BBC hebben Europese leiders alle reden om nerveus te worden, terwijl ze al worstelen om de eenheid te bewaren in economisch onzeker tijden en geconfronteerd worden met een vluchtelingenstroom.

Hoe is er in uw gemeente gestemd? Dat ziet u hier.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord

Reacties (2)

  1. Aat says:

    Nu maar hopen dat ze het zich aantrekken en er naar handelen
    want het zijn gewoon hele slechte verliezers deze “Euro-maniakken”
    Aat

  2. oosterwijck says:

    De Euromaffia moet een halt worden toegeroepen. De uitverkorenen spelen: Risk, Schaak, Stratego en Monopoly, tegelijkertijd, met echte landen en echte mensen en gelukkig met gekopieerd geld (dat een nep waarde heeft). De loonslaven in Europa zijn er niets wijzer door geworden. Het is nu zo ongeveer iedereen duidelijk dat de uitverkorenen, zo corrupt zijn als maar mogelijk is. Terwijl ze de werkman uitbuiten en uitkeringsgerechtigden martelen, stelen ze in elk land de kas leeg, om het weg te sluizen, via een BV carrousel naar een belastingparadijs. In het ene land wordt de pensioenkas leeggeroofd en in het andere land worden de banken leeggeroofd of het onroerend goed afgenomen met behulp van woekercontracten. Terwijl de uitverkorenen geen rente betalen over geleend vermogen, laten ze de consumenten (loonslaven) 8% rente betalen. Nu hebben ze hun zinnen gezet op Oekraine, een door en door corrupt land, waar de loonslaven geen menswaardig leven hebben. Nadat de USSR georienteerde maffia president verjaagd was, zijn er al twee uitverkorenen maffia presidenten benoemd (die even corrupt zijn) De eerste heeft vanwege corruptie het veld al moeten ruimen en de tweede, is alleen een kwestie van tijd. Ik gun het de gewone man wel, in Oekraine, om deel te worden van Europa, maar we krijgen er ook een maffia regering bij. En de volgende maffia regering, in Ankara, zit al in de wacht, om ook deel te worden van Europa. Terwijl Ankara al bezig is met een 3e genocideplan op de Armenen, stuurt Europa de vluchtelingen terug naar dat land (dat ze achthonderd jaar geleden hebben gestolen van de Armenen en de Grieken, gepaard gaande met moord en doodslag) En allemaal willen ze delen in de nep Eurobiljetten, die volcontinu worden gekopieerd door de ECB. Aan de andere kant, vlucht de UK al weg door de nooduitgang. Misschien willen ze blijven als ze nog meer nep Eurobiljetten kunnen lospraten. Er wordt zoveel een beroep gedaan op nep Eurobiljetten, dat de kopieer capaciteit moeten worden uitgebreid. Wat blijft er over van Europa? Een lege schil, waar het hart uit gestolen is en daarvoor in de plaats, een kankergezwel wordt teruggestopt.