Duur 12:09
Gepubliceerd op 1 april 2016

Referendum Oekraïne

Woensdag 6 april mogen we naar de stembus om te stemmen over het samenwerkingsakkoord tussen de Europese Unie en Oekraïne. Maar wat houdt zo’n samenwerkingsakkoord (associatieverdrag) in? En wat doet de regering met de uitkomst van het referendum?

Associatieverdrag

In een associatieverdrag worden bindende afspraken tussen de Europese Unie en derde landen vastgelegd. Dit is een internationale overeenkomst die is gericht op economische en politieke samenwerking tussen de landen. De overeenkomst is gericht op het goedkoper maken en vereenvoudigen van de handel tussen de partijen. Ook het versterken van de democratie, de bescherming van de mensenrechten en de bescherming van Europese investeringen zijn onderdeel van de overeenkomst. De Europese Unie heeft reeds associatieverdragen met Chili, Zuid-Afrika, Noord-Afrika, Palestijnse staat, Israël, Jordanië en Syrië.

Samenwerken, democratie en stabiliteit

Het samenwerkingsakkoord met Oekraïne zorgt voor makkelijkere handel voor Nederlandse bedrijven. Het draagt ook bij aan meer democratie en stabiliteit in Oekraïne. Nederland is een exportland. De samenwerkingsovereenkomst verbetert de mogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven. In Oekraïne wonen 45 miljoen mensen. De economie van Oekraïne is nu nog klein, maar het land heeft veel landbouwgrond en daar liggen de mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven. Niet voor niets wordt Oekraïne de graanschuur van Europa genoemd. Om een democratie te worden moet Oekraïne een groot aantal hervormingen doorvoeren. De afspraken in het samenwerkingsakkoord helpen daarbij.

Raadgevend referendum

Het referendum is een verzoek uit de samenleving. Het kabinet vindt het belangrijk dat het debat over het samenwerkingsakkoord ook in de samenleving wordt gevoerd. Nederland volgt na het raadgevende referendum de Wet raadgevend referendum. De uitslag is alleen geldig als de opkomst boven de 30% van het totale aantal kiesgerechtigden is. In Nederland hebben de Tweede en Eerste Kamer al voor goedkeuring van het samenwerkingsakkoord gestemd. Pas na het referendum neemt de regering een beslissing over de definitieve goedkeuring. Het samenwerkingsakkoord met Oekraïne gaat pas in als alle EU-landen het akkoord officieel goedkeuren. Alle andere EU-landen hebben dit al gedaan. Nederland nog niet door het referendum. Als Nederland het samenwerkingsakkoord niet goedkeurt, dan gaat het akkoord niet in. De overeenkomst betekent niet dat Oekraïne een kandidaat-lid van de Europese Unie wordt. Dat komt ook niet dichterbij als resultaat van het associatieverdrag.

Op vrijdag 1 april 2016 is minister van Buitenlandse zaken Bert Koenders te gast in Tijd voor MAX om te praten over het aanstaande referendum.

Geef een reactie

Reacties (3)

    oudemaas says:

    Goedkoop reclame maken van minister Koenders om voor te stemmen. Ik zou zeggen stem tegen we hebben al genoeg problemen in Europa. Vandaag offerte gekregen uit Oekraine kipfilet voor 3 Euro goed voor onze kippenboeren. Dit is maar een klein voorbeeld, over een paar jaar komen er weer net als de Polen iedereen hierheen, als is het alleen maar voor een uitkering of scholing, je moet een aap niet leren klimmen.

      Cees Boogaart says:

      Je gebruikt zoals GeenPeil(GeenIdee), Forum voor Democratie,Burgercomite.eu en de kremlinmedia Powned en GeenStijl weer valse argumenten, GeenPeil is inderdaad beneden alle peil. Ga maar lekker naar Rusland.

    ad.vlam says:

    Eerst onze schilderijen terug. Dan stemmen. Waarom hoor ik hier eigenlijk niemand over? Het is schandalig.

Bekijk ook

Meer