stemt

Nederland stemt: veel versnippering en winst voor lokale partijen

De lokale partijen zijn woensdag 21 maart 2018 volgens de prognose het vaakst de grootste partij geworden. In 164 van de 335 gemeenten staat een plaatselijke fractie op winst. De overige uitslagen laten vooral veel versplintering zien.

Tientallen gemeenten stemmen nog niet

In tientallen gemeenten is alleen voor het referendum gestemd en nog niet voor de gemeenteraad, omdat daar herindelingen hebben plaatsgevonden of gaan plaatsvinden. Dat geldt onder meer voor Haarlemmermeer en Groningen, waar in november verkiezingen worden gehouden. In Leeuwarden zijn in november 2017 al verkiezingen geweest. Bij elkaar 12,5 miljoen mensen in 335 gemeenten hebben daarmee een stem mogen uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Voor het referendum zijn dat er net geen 13 miljoen in 380 gemeenten.

Lokale partijen

In onder andere Rotterdam, Den Haag, Tilburg, Enschede, Emmen, Deventer, Gorinchem, Harderwijk, Hengelo en Hilversum zijn de grootste winsten voor lokale partijen. Van de 164 zegevierende lokale partijen hebben 23 de naam Gemeentebelangen. In Den Haag is Groep de Mos van oud-PVV-Kamerlid Richard de Mos de grootste geworden, met 9 zetels.

Uitslagen landelijke partijen

Bij de landelijke partijen zijn de meeste stemmen voor het CDA en de VVD. Het CDA heeft in 66 gemeenten gewonnen, de VVD boekt 41 zeges. GroenLinks zegeviert in 12 gemeenten, waaronder Utrecht en Nijmegen, en staat ook op winst in Amsterdam. De ChristenUnie is 12 keer de grootste, de SGP wint 11 keer en 5 keer gaat de zege naar een lijstcombinatie van de 2 christelijke partijen. De PvdA is 5 keer als grootste uit de stembus gekomen. De SP wint in 4 gemeenten en D66 is alleen nog de grootste partij in Amersfoort, Leiden en Gouda.

Absolute meerderheid

In 2 gemeenten is er een absolute meerderheid te zien voor 1 partij. Zij kunnen zelf besturen en hoeven in principe geen akkoord te sluiten met anderen. De grootste overwinning is voor het CDA in het Twentse Tubbergen, met 61,2 procent van de stemmen. In het Brabantse Reusel-de Mierden gaat 51 procent van de stemmen naar de partij Samenwerking.

Reacties

Volgens CDA-leider Sybrand Buma handhaven zijn christendemocraten zich als één van de weinige landelijke partijen in een politieke wereld die steeds meer versplintert. VVD-leider Mark Rutte denkt woensdagavond nog met zijn partij “voor het eerst bij gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij van Nederland te worden”. Klaver spreekt van een “historische avond”. Winst bij de gemeenteraadsverkiezingen is volgens Klaver “een belangrijke stap naar de brede volkspartij” die GroenLinks wil worden. “Wij hebben wat ingeleverd”, zegt D66-leider Alexander Pechtold tegen zijn aanhang in Utrecht. “We hadden goud, maar hebben nu in heel veel gemeenten zilver.” DENK doet voor het eerst mee bij de lokale verkiezingen en komt in 13 gemeenteraden. Partijleider Tunahan Kuzu spreekt van “een fantastische avond”. Op de rechterflank haalt de PVV volgens de prognoses een bescheiden winst.

Referendum

De opkomstdrempel van 30 procent is ruim gehaald, maar de definitieve uitslag van het raadgevend referendum over de inlichtingenwet is nog niet binnen. De nee-stemmers staan vooralsnog op een kleine winst. Opvallend veel mensen hebben blanco gestemd: meer dan 200.000 mensen, dus ongeveer 4 procent van alle kiezers, stemmen niet voor of tegen. Premier Rutte omschrijft de nek-aan-nekrace als “Razend spannend. Als het ‘voor’ wordt veranderen we niks en als het ’tegen’ is gaan we heroverwegen zoals in de wet staat”, zegt hij erover tegen de NOS.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Daily says:

  Rutte en het heroverwegen van de “sleep”wet. Wie gelooft hem nog? Ik niet na al die uitspraken van Buma, de leugentjes (om bestwil) van hemzelf vooraf (vóór staat op voorsprong) Dit kabinet is voor mij niet geloofwaardig. Helaas helaas had meestal vertrouwen in de politiek en dat is echt verdwenen.

  Hanneman says:

  Nederland heeft versnipperend gestemd. Nou, da’s toch eigenlijk helemaal goed? Naar mijn smaak aantrekkelijker dan enkel en alleen stemmen op de grote vier of vijf. Bij die verkiezingen kan je het onderhand net zo goed láten. Een stem op welke “grote”ook is eigenlijk een stem voor liberaal, conservatief ultra-rechts. Als met versnipperd wordt bedoeld dat er zo veel verschillende lokale partijen meedelen in de winst is dat volgens mij wel gunstig. Politiek dichter bij de burger en zo? Het enige probleem zou nog kunnen zijn dat een lokale partij eigenlijk geprogrammeerd is als de landelijke “groten”. En kom er dan nog maar eens uit. De N.U.W. ( Notabelen Uit Wassenaar) zouden wel eens kunnen lijken op die landelijke club, enfin, u weet wie ik bedoel. Wie weet zijn lokale partijen wel fundamentalistische christenen alleen, we hebben geen idee. Welnu, men zoekt het lokaal maar uit, komt vast goed. Aangenamer is de verkiezingswinst voor de landelijke partij Groen Links. En een zeer terechte vermindering van de aantallen kiezers die niét op D66 hebben gestemd. D66 was inderdaad ooit een progressieve partij in aanbouw met prachtige politici aan boord. Da’s nu wel even anders. Thans staat aan het hoofd de heer Pechtold. Die zich naar mijn smaak soms wel heel vals en onbehoorlijk gedraagt naar collegae. En de wijze van politiek bedrijven ten opzichte van de burger doodeng. Maar genoeg over die meneer die nu zegt zilver te hebben. Het VVD/CDA blok is min of meer “onaangetast” en dáár gaat het om. Dat deze gemeenteraadsverkiezing een andere graad meet dan men had verwacht is Phantastisch! Kan niet wachten op de volgende tweede kamer verkiezing. ……..Nououou? Jawel! Hoop doet leven en je weet maar nooit! Nu we het toch over politiek hebben; De onoplettende kijker in mij zag zojuist per ongeluk tóch een deel van de aankondiging van de Passion. In Amsterdam dit jaar, geloof ik. Verder geloof ik het wel. Maar terwijl ik snel het geluid probeerde te dempen kwam in mij op het idee om eens een Passion te organiseren met enkel bekende politici in de diverse hoofdrollen. Zoals daar zijn Jezus, Judas. Wat dacht u van de os en de ezel? Er zijn nog een paar karakters maar ik heb moeite met zulke dingen goed te onthouden. Ziet u het voor zich? Rutte, Buma, Pechtold – wie oh wie moet hij toch spelen? Ik heb wel een suggestie. – Schippers of die televisiemevrouw van D66, kom,uuuh? Nou ja, u weet wie ik bedoel. Oh ja, mevrouw Dijkstra! Ja. En de uitvoering zal zijn in Den Haag. Koning in ’t publiek. Lijst prinsessen. Eens kijken of ik die van de Ende te pakken kan krijgen. Of die Mol?

  oosterwijck says:

  De 4 grote partijen zijn eigenlijk maar één en een halve partij. D66 is gewoon een filiaal van de VVD. Het CDA wordt nu door de VVD ingepakt (net zoals bij de PvdA is gebeurd). Ik hoor Buma alleen nog draaien en liegen. En de Christen Unie waait met alle winden mee. Alle partijen, die gebaseerd zijn op een geloof, zijn eigenlijk partijen die gebaseerd zijn op een sprookje. Je zou net zo goed een partij van de Efteling of de Kerstman op kunnen richten. Ik vind het betreurenswaardig, dat het geloof (bijgeloof en fantasie) misbruikt wordt voor politieke motieven. Het zou bij wet verboden moeten worden om de angst voor de dood (meer is het geloof niet), te gebruiken voor politieke motieven. Ook zou het strafbaar gesteld moeten worden, voor politici om te liegen en valse beloften te uiten. Elke politicus, die liegt en de bevolking misleidt, moet het gevang in, op basis van oplichting en flessentrekkerij. Dan is het meteen afgelopen met de wildgroei van politiek partijen, die zinspelen op het sentiment van de bevolking. De PvdA is op sterven na dood, omdat ze zich hebben laten inpakken door de VVD. Dus is de VVD de regering, omdat het een kern van gemotiveerde kiezers heeft, al tientallen jaren lang, die een keuze hebben gemaakt, dat alleen de uitverkorenen recht op alles hebben. De sociaal voelende partijen (ook wel linkse partijen genoemd) hebben te leiden onder een groot verloop van kiezers, die de weg kwijt zijn. Het merendeel van die verloren zielen, hebben de moed opgegeven en stemmen helemaal niet meer. Hierdoor is het opkomstpercentage van alle kiezers ongeveer 60%. Dat betekend, dat de VVD aanhang een opkomstpercentage heeft van 95% of meer en de sociaal voelende partijen een opkomstpercentage heeft van nog geen 30%. Nu zijn een aantal van die verloren zielen (die de weg kwijt zijn) vanuit links overgestapt naar Lokale partijen, in de hoop dat er ook maar iets veranderd aan de egoistische maatschappij. Helaas is dit tevergeefs. Helaas zijn de meesten van die lokale partijen, een overwaaiend fenomeen. Nu hebben we ook het groeiend fenomeen van de Moslimpartijen (de lange arm van Erdogan), die onder het mom van “Opkomen voor de Moslims” bezig zijn de macht over te nemen en Europa gaan Islamiseren. Ter vergelijking: Probeer maar eens de Christen Unie op te richten in Turkije en 400 Katholieke kerken te openen in dat land. Kijken hoe ver je komt?

  En wat betreft, de : “Sleepwet” (een verloren strijd) was het zinloos om hierover te stemmen. De VVD aanhang stemt onverminderd vóór die wet. En de rest van de andere (linkse) aanhangers, worden geplaagd door onwetendheid en onbenul. Hoe kun je verwachten dat, randdebielen en idioten, die op Facebook zitten (en daar alles over zichzelf prijsgeven), ook maar het minste besef hebben van privaat gevaren. Daarnaast zag ik in een documentaire, een aantal minderbegaafden (in Rotterdam), die naar de stembus gingen om voor het referendum van de sleepwet te stemmen, en niet eens wisten wat ze gingen doen (die mensen kunnen niet eens hun eigen naam schrijven). Ze hadden nog nooit van de sleepwet of het referendum gehoord. Voor hen was het een soort Bingo middag.