Er zijn nog miljoenen guldenbiljetten in omloop. Uw oude guldens kunnen veel geld waard zijn.

Miljoenen guldenbiljetten nog in omloop: uw oude guldens kunnen veel geld waard zijn

De guldentijd ligt al even achter ons. Op 1 januari 2002 heeft de euro de gulden definitief vervangen. Als u na al die jaren toch nog guldenmunten of -biljetten in huis hebt, kunnen deze u behoorlijk wat geld opleveren. Sommige guldens zijn vandaag de dag namelijk veel geld waard.

Guldenbiljetten nog altijd in te leveren

De Nederlandsche Bank schat in 2021 dat er nog altijd ruim 25 miljoen guldenbiljetten in omloop zijn. Dat aantal is nauwelijks afgenomen sinds eerdere schattingen in 2009 en 2015. Het is onduidelijk waarom er nog zoveel in omloop zijn. Mogelijk bewaren mensen de guldens als aandenken, zijn ze het vergeten in te leveren of zijn ze het geld kwijtgeraakt. De gebruikswaarde van 1 gulden staat ongeveer gelijk aan 45 eurocent. U kunt de meeste van uw guldenbiljetten nog altijd tegen dit tarief omwisselen bij De Nederlandsche Bank. Op deze website kunt u bekijken tot wanneer u uw guldens kunt inwisselen. Dat kan, afhankelijk van het exemplaar, tot 1 mei 2025 of 1 januari 2032. Guldenmunten zijn niet meer in te leveren bij de bank, maar nog wel bij munthandelaren.

gulden
Lees ook: De gulden: onvergetelijk revolutionair

Uw guldens kunnen meer waard zijn

Toch is het niet altijd verstandig om uw guldens tegen 45 eurocent per gulden in te wisselen. In sommige gevallen kunt u er namelijk fors meer euro’s voor krijgen door ze te verkopen aan verzamelaars. Zeker als het om bijzondere exemplaren gaat en deze nog in goede staat zijn. Verzamelaars willen deze munten en biljetten maar wat graag aan hun collectie toevoegen. Over het algemeen geldt dat vooral oude exemplaren een flinke waarde kunnen hebben, mits ze in goede staat zijn. Maar ook recentere biljetten, bijvoorbeeld van net voor de eurowisseling, kunnen geld waard zijn als ze er als nieuw uitzien. Zo kan het zonnebloembiljet van 50 gulden vandaag de dag zomaar 250 euro opleveren.

Heeft u nog oude guldens liggen die in goede staat zijn? Dan kunt u het beste kijken of u deze ergens te koop aan kunt bieden. Als de biljetten in mindere staat zijn, loont het meer om ze bij De Nederlandsche Bank om te wisselen voor euro’s. U kunt de guldens natuurlijk ook als aandenken bewaren.

Heeft u geen oude guldens meer, maar nog wel oude lp’s of cd’s? In een eerder artikel leggen we uit dat deze ook een behoorlijke waarde kunnen hebben.

(Bron: Rijksoverheid, De Nederlandsche Bank, NU.nl, De Telegraaf. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

  Dirck says:

  Ik zie dit als Postzegels, met de huidige stickers waardeloos geworden.
  Vele jongeren hebben onder de 20 deze nooit gezien of gehad dus hoe lang nog waarde?

  Mijn zoon, student kocht in 2015 bruine Antiek, massief houten meubels voor studenten.
  Was goedkoper dan Ikea spaanplaat en gaat langer mee!

  Een perfecte Zonnebloem vers van bank en 0% schade is die €250 waard dus ruim 11x wat erop staat.
  Maar 99% was al gevouwen en gebruikte en veel minder waard.
  Net als muntjes, verzamelaars willen perfectie en die was ook toen al zeldzaam.
  Muntjes zijn vaak niet opgevangen en beschadigd met minimale krasjes en minder waard….
  Papier geld vaak ook niet schadevrij.

  Dus las je op €250,- rekende voor f50,- is dat vaak teleurstelling.