Liefde is ook goed zorgen: check of uw partner is aangemeld voor partnerpensioen
Publicatiedatum: 14 februari 2025
Op Valentijnsdag, de dag van de liefde, draait het om goed voor elkaar zorgen – nu én in de toekomst. Zorg er daarom voor dat uw partner ook is aangemeld bij uw pensioenfonds. Doet u dit niet, dan kan dit leiden tot financiële problemen. Veel mensen, die via hun werkgever pensioen opbouwen, gaan er onterecht van uit dat dit automatisch gebeurt. Maar zonder aanmelding komt een partner niet altijd in aanmerking voor partnerpensioen. Met de invoering van de nieuwe pensioenregeling is het nóg belangrijker om dit op tijd te controleren.
Wat is partnerpensioen?
Een belangrijk financieel vangnet bij het overlijden van een partner is het partnerpensioen. Dit is een financiële regeling die ervoor zorgt dat uw partner maandelijks een pensioen ontvangt, als u komt te overlijden. Goed om te weten: u moet vaak zelf controleren of uw partner is aangemeld bij het pensioenfonds of de verzekeraar waar u pensioen opbouwt. Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) bijvoorbeeld ziet in de praktijk dat veel mensen hun partner niet hebben aangemeld bij hun pensioenfonds. En dat kan bij overlijden een flinke financiële tegenslag veroorzaken.
Verdiep u daarom goed in de regels rondom partnerpensioen bij uw eigen pensioenfonds. Bij PFZW gaat het automatisch als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft en in Nederland woont. Maar soms dient u een bewijsstuk mee te sturen (bijvoorbeeld een samenlevingscontract), waaruit blijkt dat u inderdaad samenwoont met uw partner. Bij ABP wordt uw partner automatisch aangemeld als u getrouwd bent, maar in het geval van samenwonen moet u dit wél zelf doen. Ook Pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT) maakt dit onderscheid. In het geval van trouwen of een geregistreerd partnerschap wordt uw partner automatisch aangemeld, in het geval van samenwonen moet u dit zelf doen.
Het is dus essentieel om tijdig te controleren of uw partner is geregistreerd bij uw pensioenfonds, om aanspraak te maken op een partnerpensioen. “We merken dat veel mensen denken dat dit automatisch geregeld is, maar dat is niet altijd zo”, legt PFZW uit. “Vooral bij samenwoners die niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, gaat het vaak mis. Daarom is ons dringende advies: check of uw partner is aangemeld bij uw pensioenfonds. Het is een kleine moeite die ongewenste verrassingen kan voorkomen.”

Wat verandert er in het nieuwe pensioenstelsel?
Met de overgang naar de nieuwe pensioenregeling in 2026, zoals bij meerdere grote pensioenfondsen het geval is, zijn er wijzigingen in het partnerpensioen. Zo is het partnerpensioen straks gebaseerd op een percentage van uw laatst verdiende salaris. Het aantal jaren dat u in dienst bent bij een werkgever is niet meer van belang. “De nieuwe regeling zorgt ervoor dat iedereen, ongeacht hoe lang u werkt, een duidelijke regeling krijgt”, stelt PFZW. “Dit is vooral gunstig voor mensen die later in hun carrière bij een werkgever beginnen.”
“We willen mensen bewust maken van hun verantwoordelijkheid, vooral met de veranderingen die de nieuwe pensioenregeling met zich meebrengt. Wacht niet tot het te laat is”, waarschuwt PFZW. Meer weten over partnerpensioenen in het nieuwe pensioenstelsel? Onze collega’s van Meldpunt geven in dit artikel meer tekst en uitleg.

Gaat u samenwonen? Let ook op het partnerpensioen
Het is eenvoudig om uw partnerregistratie te controleren via uw eigen pensioenfonds. Ga naar uw eigen pensioenomgeving en check of de naam van uw partner staat aangegeven. Zo niet, neem dan contact op met uw pensioenfonds. “Zorg dat u uw situatie altijd up-to-date houdt, vooral als u gaat samenwonen. Daarnaast is het belangrijk om uzelf goed te informeren over de veranderingen in het nieuwe pensioenstelsel. Zo weet u precies wat er voor uw partner geregeld is en kunt u hen de liefde bieden die ze verdienen”, adviseert PFZW.
(Foto: Shutterstock)