Duur 06:45
Gepubliceerd op 16 februari 2016

Vergeten pensioenen

Een vergeten pensioen is een pensioenrecht dat over het algemeen tientallen jaren geleden is opgebouwd en  dat daarna simpelweg is vergeten door de pensioengerechtigde. Maar wat als de pensioengerechtigde overlijdt? Gaat dan het pensioen naar de langstlevende partner? Want hij of zij heeft toch meer recht op dat pensioen dan het pensioenfonds zelf?

Haalplicht

Om in aanmerking te komen voor een vergeten pensioen beroepen pensioenfondsen zich op de zogenoemde ‘haalplicht’. Die houdt in dat de pensioengerechtigde zelf het pensioen moet aanvragen. Gebeurt dit  niet, dan hoeft het pensioenfonds ook niet uit te keren. Aangezien het pensioen persoonsgebonden is, eindigt het zodra de persoon in kwestie is overleden.

Rechthebbende

Maar wat als de pensioengerechtigde overlijdt? Wat gebeurt er dan met het pensioen? Deze vragen kwamen bij de MAX Ombudsman binnen van 2 onafhankelijke partijen nadat zij een aanvraagformulier hadden gekregen voor het partnerpensioen. De aanvraag riep verwarring op aangezien hun overleden partners bij leven nooit dat pensioen hadden ontvangen. MAX Ombudsman startte een klachtenprocedure. De stelling van de MAX Ombudsman was dat een vergeten pensioenrecht na overlijden overgaat op de erfgenamen. Deze hebben dan nog 5 jaar de tijd om het niet-uitgekeerde pensioen op te eisen. Daarna is het verjaard. Het resultaat mag er zijn. Beide pensioenfondsen gingen overstag en hebben de vergeten pensioenen uitgekeerd!

Met vragen over het vergeten pensioen kunt u terecht bij de Servicedesk van Mijnpensioenoverzicht.nl. Telefonisch bereikbaar op 020 – 7512870 (maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur), per mail op: info@stichtingpensioenregister.nl of per post: Vergeten Pensioenen, Postbus 785, 1180 AT Amstelveen

Dit onderwerp wordt in het programma Meldpunt! van dinsdag 16 februari 2016 behandeld.

—-

Chat met MAX Ombudsman Rogier de Haan

Op dinsdag 16 februari 2016 kunt u hieronder chatten met MAX Ombudsman Rogier de Haan. In deze chat kunt u tot een half uur na de uitzending (20.30) van Meldpunt! vragen stellen over ongevraagde vergeten pensioenen.  Andere vragen worden niet beantwoord. Na 20.30 uur mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer door MAX Ombudsman beantwoord. Ombudsman Rogier de Haan geeft uiterlijk vrijdag 19 februari 2016 antwoord op uw vragen.

Op werkdagen kunt u tussen 10:00 uur en 12: 00 uur bellen met de MAX Ombudsman op 035-6775511 (lokaal tarief).

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

 

Geef een reactie

Reacties (6)

    Willem Mesman says:

    Beste mensen,

    Onbegrijpelijk dat er vergeten pensioenen bestaan. Je hebt je pensioenpremies betaald en je personalia zijn aan de pensioenfondsen bekend. Dus ze weten ook exact wanneer iemand recht heeft opzij pensioen. Je betaalt premies voor je pensioen . De pensioenfondsen maken buffers, investeren met oa mijn geld en beslissen daarna of er indexing nodig is volgens hen.
    Een collectieve verzekering met 0 inspraak en kennelijk ook niet het fatsoen om als pensioenfonds normaal een premiebetaler te wijzen op de startdatum van zijn pensioen
    Ja bij de bank moet je ook steeds meer servicekosten betalen voor door de bank verzonnen ontwikkelingen terwijl de rente zo bizar laag is juist door de fouten in het verleden van die zelfde greedingsinstituten.

    Tenslotte wie kan me uitleggen dat miljarden guldens bij de fondsen tgv koerswisselingen verdampen. Wat een onzin. Er verdampt alleen iets als er wat is geweest, toch.
    Onzin

      Rogier de Haan says:

      Nog erger vind ik het als het pensioenfonds weigert om het vergeten pensioen uit te betalen, als de nabestaanden achter het bestaan ervan komen en het alsnog opeisen. Pensioenfondsen horen hier coulant mee om te gaan. Er is ten slotte voor betaald. En waarom zou het pensioenfonds er meer recht op hebben dan de nabestaanden.

    Wtun says:

    Na bericht van PWRI, dat ik AOV te goed had, kwam ik na een telefonisch gesprek erachter dat het pensioen in 2007 was gestopt.
    Op die datum is mijn man arbeidsongeschikt verklaard 80 tot 100 %
    Ze hebben ons nooit verteld dat we een premie vrije opbouw konden aanvragen.
    Heb nu de premie vrije opbouw aangevraagd met ontslag en UWV besluit .
    Wat kan ik nog meer doen en heb ik er nu na 9 jaar nog recht op.
    mijn leeftijd is nu 60
    Hartelijk dank voor de mogelijkheid om met u te chatten

      Rogier de Haan says:

      In Meldpunt! van 2 februari 2016 behandelde ik zo’n zaak als die van uw man: de heer Peeren was lang geleden arbeidsongeschikt geraakt en had dat nooit gemeld aan het pensioenfonds. Daardoor heeft hij geen premievrije pensioenopbouw meer gehad. Het pensioenfonds hield jarenlang voet bij stuk. Maar inmiddels zijn ze om. De heer Peeren krijgt alsnog een volledig pensioen. Met terugwerkende kracht in zijn geval, omdat hij al een aantal jaren met pensioen is.

      Ik raad u aan om de uitzending van Meldpunt! even terug te kijken. Mijn advies aan u is verder om een beroep te doen op coulance bij het pensioenfonds. U kunt ook even contact opnemen met ons spreekuur. Wij verzamelen de meldingen hierover, en proberen waar mogelijk te helpen.

      oosterwijck says:

      Geachte Wtun,
      Ik heb dezelfde ervaring met het PWRI en UWV. Ik ben nu 62-jaar oud, in 2008 ontslagen bij de Sociale Werkvoorziening omdat ze niet langer aangepast werk konden bieden, waar ik 14 jaar heb gewerkt, omdat ik een arbeidsbeperking heb. Kun je nagaan, waar de Sociale Werkvoorziening voor staat. Het is steeds meer een A-Sociale Werkvoorziening. Het UWV adviseerde me een WW uitkering aan te vragen met een speciaal traject en baangarantie. Dat leek me een goed alternatief. Na een half jaar werd getracht om me ZZP’er te maken. Dat bleek de enige optie, die ik geweigerd heb. Het moet niet gekker worden: iemand met een arbeidsbeperking ZZP’er maken. (de truck was, dat ik daarmee mijn indicatie zou verliezen een mijn rechten op WAO) Ik heb toen alsnog een IVA uitkering gevraagd en gekregen. Maar niemand vertelde me, dat ik zelf, premievrije voortzetting van mijn pensioenopbouw moest aanvragen, Niet PWRI, niet UWV, niet de (ex) werkgever, niet de ABVAKABO, hebben me geinformeerd. Criminelen zijn het. Ik was in de veronderstelling dat die opbouw automatisch zou doorlopen (iets wat eigenlijk vanzelfsprekend moet zijn). Pas geleden kwam ik erachter dat ik geen pensioenopbouw had en dat ik dat zelf had moeten aanvragen. Ik heb dat vorige week alsnog gedaan en alvast een jurist geraadpleegd, voor eventuele calamiteiten. Ik ben nu in afwachting van een reactie van PWRI. Maar ik kan U vertellen dat het schandalig is, dat je bij arbeidsongeschiktheid, informatie onthouden wordt en dat niemand je informeert. Zelfs ABVAKABO heeft me niet geinformeerd. Onze overheid, evenals de publieke sector, evenals de vakbonden, vertonen steeds meer en nadrukkelijker crimineel gedrag. De werkende klasse wordt steeds meer bedrogen en belogen en uitgebuit.

      Ik zou het op prijs stellen om elkaar tussentijds te informeren en op de hoogte te houden over het resultaat. Bovenstaand is mijn Email adres. Twee weten meer als een.

    Wilhelmina says:

    Hoe weet je of er nog ergens vergeten pensioenen zijn?

Bekijk ook

Meer