Cees Grimbergen in Zwarte Zwanen

In Zwarte Zwanen 8: Pensioen? Veel sparen, weinig krijgen

Op 28 juni en 5 juli 2022 zendt MAX 2 nieuwe afleveringen van de documentairereeks Zwarte Zwanen uit. De belangrijkste vragen in Zwarte Zwanen zijn: welke mensen schuiven 1800 miljard euro over de wereld? Hoe doen zij dat? En hoeveel blijft er aan de strijkstok hangen? MAX-journalist Cees Grimbergen onderzoekt de schimmige wereld van ons pensioengeld.

In de spraakmakende documentairereeks Zwarte Zwanen volgt Omroep MAX tussen 2013 en 2018 de Nederlandse pensioenwereld. In 2013 zit er 1000 miljard euro in de pensioenfondsen. Inmiddels zit er 1800 miljard euro in de pensioenfondsen. Toch worden bijna alle pensioenen al 14 jaar niet geïndexeerd. Hoe is dit mogelijk?

Boze ouderen aan het woord

In deze aflevering 8 laten boze ouderen van zich horen. De Brabantse vriendinnen Riet en Marga hebben naast hun AOW een pensioen van 500 euro per maand. Hoe komen zij rond en hoe denken zij over de stijgende kosten van levensonderhoud? Vrachtwagenchauffeur Ger Trines legt uit dat ook werkende Nederlanders door de strenge rekenregels een lager pensioen tegemoet kunnen zien. Sommige ouderen gaan nu zelfs demonstreren voor een hoger pensioen.

Rekenmethode versus behaalde rendementen

Sinds 2009 bedraagt de inflatie zo’n 25 procent. De koopkracht van het pensioen -naast de AOW- is dus voortdurend gedaald. Een gemiddeld maandpensioen is ongeveer 700 euro. Dat de pensioenen niet verhoogd worden heeft alles te maken met de rekenmethode die Nederlandsche Bank en regering hebben voorgeschreven. Regering, Nederlandsche Bank en pensioenfondsen houden geen rekening met de werkelijk behaalde rendementen.

‘Niet uitlegbaar’

Oud-minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken kijkt in deze Zwarte Zwanen-aflevering terug op het dossier pensioenen. Hij erkent dat het pensioensysteem verkeerd uitwerkt en niet uitlegbaar is. Hij zegt hierover: “De emotie en frustratie rond het niet-indexeren begrijp ik goed.” 4 jaar lang werd Koolmees bestookt met boze brieven van ouderen.

Waarschuwing nieuwe rekenmethode

Uit het programma blijkt dat medewerkers van De Nederlandsche Bank al in 2004 waarschuwden voor de nieuwe rekenmethode rond de pensioenen. Uiteindelijk werd die in 2007 ingevoerd. Deze rekenmethode -‘de risicovrije rekenrente’- pakt desastreus uit voor Nederlandse ouderen én jongeren. De onderzoeker van toen doet zijn verhaal.

Zwarte Zwanen 8 is te zien op dinsdag 28 juni 2022 om 20.25 uur op NPO 2. 

Geef een reactie

Reacties (2)

  Henk Schriks says:

  Fantastisch werk van Cees Grimbergen en en zijn team v.w.b. de uitzendingen Zwarte Zwanen. Erg onthutsend te zien en te horen hoe er om wordt gegaan met het pensioengeld van de burgers. Wat ik in het verhaal mis is de destijds door kabinet Lubbers “gestolen” circa 34 miljard uit de pensioenpot om de economie te ondersteunen. Het geld was en is niet van de overheid en dient terug te worden gestort in de pensioenpot en uiteraard vermeerderd met rente over al die jaren.
  Terugkomend op de uitzending is mijn vraag wat gaan jullie daaraan doen richting alle betrokkenen die zich hoogstwaarschijnlijk bewust of onbewust dit vermoedelijke moloch in het leven hebben geroepen? Is het weer ter meerder eer en glorie van hen zelf en komt de rechthebbende er weer af met de volgende teleurstelling? Iedere politicus, vakbondsbestuurder en andere bestuurders in dit land dienen het verhaal van Zwarte Zwanen onder ogen te krijgen met de vraag daarbij waarvoor en voor wie zij het werk doen wat ze doen!
  Als ze willen dat de burgers nog enigszins vertrouwen hebben in de politiek moeten ze aan de slag voor dat het weer te laat is, zoals dat vandaan de dag met heel veel onderwerpen in dit land is. Ik hoor Rutte nog zeggen”We zijn een gaaf land”! Voor wie???

  Mike1234 says:

  Wederom weer een hele berg gemiste kansen van de makers om de achterban meer inzicht te geven in;
  • hoe het pensioen stelsel echt werkt en waarom
  • dat een pensioenfonds activa en passiva heeft en dat als de rente harder zakt dan de activa rendeert het logisch is dat de dekkingsgraden omlaag gaan
  • dat je wel veel geld in kas kan hebben maar je verplichtingen groter kunnen zijn en er dus geen indexatie is
  • de reden waarom het stelsel zo complex is

  Ik ga er vanuit dat de makers voldoende kennis hebben om e.e.a. uit te kunnen leggen maar waarom gebeurd dit niet ?
  Waarom leggen de makers niet veel meer uit over hoe dit alles is ontstaan en dat je het huidige stelsel niet makkelijk kan simplificeren aangezien je dan of de jongeren of de ouderen benadeeld.

  Er is maar één manier om het minder complex te maken, namelijk alle huidige fondsen sluiten voor nieuwe stortingen en iedereen zijn eigen pensioenrekening. Maar dan is de solidariteit weg.

  In plaats daarvan geven de makers een vage kunstenaar het woord die komt met onzinnige teksten als “we verwachten 6% rendement, maar dat kan niet want de economie groeit niet met 6%” wat kritiekloos worden uitgezonden.

  ER IS NOG VEEL RUIMTE VOOR VERBETERING MAKERS !!

  Volgende keer hopelijk beter………………………….