Hollandse Zaken

Hollandse Zaken met burgers, raadsleden en burgemeesters

Hollandse Zaken, het discussieprogramma van MAX, wijdt deze winter 3 afleveringen aan de Gemeenteraadsverkiezingen die op 21 maart 2018  plaatsvinden. Op 8, 15 en 22 februari 2018 komen onder leiding van presentator Cees Grimbergen betrokken raadsleden, bezorgde burgers en eigenzinnige burgemeesters aan het woord.

Lage opkomst

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen was laag 4 jaar geleden: 54 procent van de Nederlanders maakten de gang naar de stembus, net iets minder dan in 2010. Is het blijkbaar geringe vertrouwen in lokale bestuurders enigszins hersteld de afgelopen jaren?

Lokale partijen

En wie zijn de mensen die hun nek durven uitsteken en zich kandidaat hebben gesteld? Zetten lokale partijen hun opmars voort? In 2014 haalden die partijen 28 procent van de stemmen. De gevestigde partijen kwamen tussen de 10 en 15 procent uit. Grote vraag is ook of de gevestigde partijen opnieuw een verlies wacht?

Het zijn vragen die aan de orde komen in de 3 afleveringen. Hollandse Zaken is te zien op donderdag 8, 15 en 22 februari 2018 rond 20.25 uur live bij MAX op NPO 2.

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Heel fraai van MAX om te investeren. Ik vraag me alleen wel af wat het verschil is tussen 8,15 en 22 februari dit jaar en diezelfde dagen in het vorige jaar? Wat maakte dat de tweede kamerverkiezingen door de VVD zijn gewonnen? Voldoende media-aandacht? Om niet te zeggen heel welbepaalde, buitengewoon knap in elkaar gedraaide, overdadige media-aandacht? Zoals in het vorige jaar, ook deze aanstaande keer zal “liberaal” conservatief réchts met de overwinning aan de haal gaan. Gelopen koers. Alle aan het woord te laten betrokken raadsleden, bezorgde burgers en eigenzinnige burgemeesters ten spijt. Eigenlijk niet te geloven dat een zo aanzienlijk deel van het electoraat verzaakt. Waarschijnlijk tóch de mensen die niet opnieuw in de kletsval willen trappen. Men is het vertrouwen in de gevestigde politiek dermate kwijt dat het ze lijkt, dat het nóóit zal veranderen. En dat is na alle laatste kabinetten ook wel te begrijpen. Men voelt zich voor dom en lui versleten. Onmondig. Ondergeschikt. Zorg, onderwijs, Lelystad airport. Politie, Groningen, democratie. Het sociaal belang ontkent. Een sociaal beleid, een menselijke maatschappij tot gevolg hebbend, ongékend. De burger gebruikt. Dikwijls mis! Zowel die met de lage, als die met de middeninkomens. En van alle gezindten. Zó lastig dat die “progressieve democraten”, “socialisten”, “Diep en supermarktgelovigen” denken dat ze over ook maar één enkele belangwekkende kwestie ook maar iéts te zeggen hebben. Verneem zojuist van Eén Vandaag dat de NAM een schadeclaim overweegt als de gaskraan in Groningen – verder – dichtgaat. Kijkend naar hoe met de dividendbelasting wordt omgegaan denk ik dat dat wel goed komt, hóór! Voor de NAM. De beschermpolitici zijn aan het regeren en die sturen deze kwestie het woud van rechters, besturen en organen in en als straks de storm wat is gaan liggen dan wordt veel óngezien, ongepubliceerd, “geregeld”. Veronderstellend dat veel van ná de verkiezingen nú al goeddeels in de steigers staat, ga ik wel kijken, hoor.