minister

Hoe zit het? Wat is het verschil tussen een minister en staatssecretaris?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: wat is het verschil tussen een minister en staatssecretaris?

Wat is het verschil?

Na bijna 1 jaar formeren is er op 10 januari 2022 een nieuw kabinet gepresenteerd. Het bestaat uit 20 ministers en 9 staatssecretarissen. Wat is het verschil tussen en minister een staatssecretaris, als we naar het takenpakket kijken?

De minister

Elk ministerie heeft een minister. Deze persoon heeft de politieke leiding over het ministerie en is verantwoordelijk voor het naleven van het regeringsbeleid op dit vlak. Het kan zijn dat er een bepaald onderwerp is dat speciale aandacht behoeft binnen een ministerie. In dat geval kan er een minister zonder portefeuille worden aangesteld, ook wel een projectminister genoemd. Dit is een minister die geen leiding geeft aan het departement, maar wel de verantwoordelijkheid draagt voor een bepaald onderdeel van het beleid. In kabinet Rutte 4 is dit bijvoorbeeld het geval bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Robbert Dijkgraaf is de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en daarnaast kent dit ministerie met Dennis Wiersma een minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Projectministers worden altijd aangeduid als ‘minister voor’, in plaats van met de woorden ‘minister van’.

Staatssecretaris

Soms is het zo druk, dat ministers een deel van hun taken overdragen aan een staatssecretaris. Onder het ministerie van OCW valt bijvoorbeeld ook staatssecretaris Gunay Uslu , die zich bezig zal gaan houden met alles wat te maken heeft met cultuur en media.

kabinet
Lees ook: Dit zijn de nieuwe ministers en staatssecretarissen van Rutte 4

Het kan ook voorkomen dat de hoeveelheid werk zo overweldigend is, dat er een 2e staatssecretaris aangesteld moet worden. Het ministerie van Financiën kent bijvoorbeeld 2 staatssecretarissen: Marnix van Rij (CDA) is staatssecretaris Fiscaliteit en Aukje de Vries (VVD) is de staatssecretaris voor Toeslagen en Douane.

De staatssecretaris is ook de aangewezen persoon om de minister te vervangen als deze afwezig is. Ook moet de staatssecretaris de vergadering van de ministerraad bijwonen als er een onderwerp ter sprake komt dat binnen zijn of haar portefeuille valt. Ook kan een staatssecretaris, net als de minister, kamervragen krijgen over het eigen werkgebied.

Wel of niet in de regering?

Hoewel er best wat overeenkomsten zijn tussen de minister en de staatssecretaris, is er 1 groot verschil. De ministers behoren, in tegenstelling tot de staatssecretarissen, wel tot de regering. De regering bestaat uit de koning, de minister-president en de ministers. De staatssecretarissen maken wel deel uit van het kabinet.

In ons land is het kabinet verantwoordelijk voor het besturen van het land, het overheidsbeleid uitvoeren en het benoemen van bijvoorbeeld burgemeesters en commissarissen van de koning. De regering richt zich onder andere op het opstellen van de rijksbegroting en het uitvoeren van wetgeving.

Op 26 januari 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: Rijksoverheid, Nu.nl, parlement.com)

Geef een reactie