Vuurwerk

Hoe zit het? Mag er overal vuurwerk worden afgestoken?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: mag er overal vuurwerk worden afgestoken?

Vuurwerkbeleid

Vandaag, 31 december 2019, wordt Oud en Nieuw gevierd in Nederland. Deze feestdag gaat altijd gepaard met veel vuurwerk, iets waar niet iedereen fan van is. Vanuit verschillende kanten klinkt de roep om een algeheel vuurwerkverbod, maar zo ver is het nog niet in Nederland. Wel hebben steeds meer gemeenten vuurwerkvrije zones ingesteld, waar dus niet geknald mag worden. Burgers kunnen zelf ook een vuurwerkvrije zone in het leven roepen. Zo’n afspraak is gebaseerd op onderling vertrouwen en wordt niet door de gemeente vastgelegd in een verordening of iets dergelijks. Ook moeten burgers zelf controleren of de gemaakte afspraken worden nageleefd.

113 gemeenten hebben vuurwerkvrije zones

In totaal gelden er in 113 van de 335 gemeenten vuurwerkvrije zones die aangewezen zijn door de gemeente of burgers, zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Dat zijn er 22 meer dan in 2018. Per gemeente kan het verschillen hoeveel vuurwerkvrije zones er daadwerkelijk zijn. In Arnhem zijn dit er bijvoorbeeld meer dan 900, maar er zijn ook gemeenten waar veel minder plekken vuurwerkvrij zijn. De meeste gedeeltelijk vuurwerkvrije gemeentes liggen in het midden of westen van het land. Wie naar Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel kijkt, ziet dat de vuurwerkvrije zone-dichtheid daar een stuk minder is. De Drentse gemeente Steenwijkerland is bijvoorbeeld de enige in de provincie met een vuurwerk beleid. In de Drentse hoofdstad Assen is ook een vuurwerkvrije zone, maar deze is er niet gekomen op initiatief van de gemeente. Ook in Limburg zijn er weinig van dit soort zones. Alleen in Venlo, Eijsden-Margraten, Vaals en Valkenburg aan den Geul zijn er vuurwerkvrije zones.

Bent uw benieuwd of er binnen uw gemeente ook vuurwerkvrije zones zijn? De meeste gemeenten hebben een kaart met de vuurwerkvrije zones op hun website gepubliceerd. Ook worden de zones soms aangegeven met bordjes.

Vuurwerkvrije zone

Bordje bij vuurwerkvrije zone in Den Haag.

Handhaving vuurwerkvrije zones

Stel, u woont in een gemeente met vuurwerkvrije zones, dan betekent dit nog niet dat de politie hier gaat controleren of mensen zich ook houden aan het verbod. Wie de regionale dagbladen afspeurt naar artikelen over de handhaving van vuurwerkvrije zones, zal zien dat de controle lang niet overal hetzelfde is. In Twente alleen al zijn er bijvoorbeeld veel verschillen. In de gemeente Rijssen-Holten gaan zij uit van een preventieve werking, terwijl er in Enschede door een team van agenten, buurwerkers en jongerenwerkers actiever wordt opgetreden. Ook in Nijmegen zijn vuurwerkvrije zones, maar zal de handhaving mogelijk ontbreken. Dat heeft vooral te maken met het gebrek aan capaciteit van de politie aldaar. “We hebben geen agent over om in een leeg Goffertpark te gaan staan tijdens de jaarwisseling”, zegt burgemeester Bruls hierover tegenover Omroep Gelderland.

Geen vuurwerkvrije zones

Hoewel ongeveer 30 procent van de gemeenten vuurwerkvrije zones heeft, ontbreken ze inruim 180 gemeenten. In Eindhoven zijn ze er bijvoorbeeld niet. De reden? Volgens het stadsbestuur leiden deze zones ‘alleen maar tot meer onduidelijkheid en meer overlast’. In Almelo zijn er ook geen plekken waar vuurwerk niet welkom is. De Twentse gemeente zegt dat er ‘nog geen behoefte aan vuurwerkvrije zones is geweest’.

Beleid in Rotterdam

In Rotterdam experimenteert men in 2019 voor het eerst met zones waar juist wél vuurwerk mag worden afgestoken. Valt een gebied buiten de zones? Dan mag er niet worden geknald. De zones zijn te bekijken op een interactieve kaart die de gemeente op de website heeft geplaatst en laat zin dat er slechts op een paar plekken geen vuurwerk afgestoken mag worden. Alleen in en rondom het Kralingse bos, Diergaarde Blijdorp, op de Kop van Zuid en op de Erasmusbrug mag geen vuurwerk worden afgestoken.

Conclusie

113 van de 335 gemeenten hebben vuurwerkvrije zones waar dus geen vuurwerk afgestoken mag worden. Deze zones zijn er gekomen op initiatief van de gemeente zelf of van burgers. Waar deze zones zich bevinden is meestal terug te vinden op de website van de desbetreffende gemeente. 180 gemeenten hebben geen vuurwerkvrije zones. In Rotterdam doen ze het een beetje anders en hebben ze zones in het leven geroepen waar wél vuurwerk afgestoken mag worden.

De handhaving van de zones kan niet overal worden gegarandeerd.

(Bron: Omroep Gelderland,. Tubantia, Gemeente Groningen, gemeente Rotterdam, de Volkskrant)

Geef een reactie

Reacties (4)

    marianke brugman says:

    Waarom maken wij geen mooie lasershow? Dan kun je voor de herrieschoppers wel geluid door een paar speakers duwen. De hele wereld staat letterlijk en figuurlijk in de brand, wij stikken van het fijnstof en toch nog knallen? Gebruik je verstand eens, het heeft niets met traditie te maken.

    pk49 says:

    0ndertussen blijkt een meerderheid van de nederlandse bevolking vóór een vuurwerkmatiging, regulering en zelfs verbod te zijn. De enorme overlast, elk jaar maar weer, de vele zwaargewonden met oogletsel, plus die miljoenen aan schade, veroorzaakt door vuurwerk, zou de beleidsmakers de ogen moeten openen. Maar helaas, zoals gewoonlijk bij deze populistische regering, is dat aan dovemansoren gericht.

    oosterwijck says:

    De jaarwisseling is weer achter ons. De vuurwerkverkoop doorbrak de 77 miljoen. De handelaren en de Staatskas hebben goede zaken gedaan. De schade materiele beloopt ruim het dubbele, maar die wordt betaald uit de schadeverzekeringen van U en ik. Waarmee de gehele bevolking deze schade betaald uit de verzekeringspremie. Ook dat deel van de bevolking, die vuurwerk verafschuwen en zelfs op de vlucht gaan voor deze gekte. En daar blijft het niet bij, alle medische schade, die nóg meer bedraagt als het dubbele van de omzet, wordt ook door U en Ik betaald, uit de zorgpremie. En dan zijn we er nog niet, alle gehandicapten door deze vuurwerkgekte, krijgen een WAO uitkering, voor de rest van hun leven en ook die mogen U en ik betalen, uit de pot, Bijzondere ziektekosten en de UWV bijdrage. En deze idioterie duurt nu al ruim een halve eeuw. Ik hoop nu, dat eindelijk, deze gekte stopt, nadat er opnieuw doden zijn gevallen. Slachtoffers, die zelf niets hadden met vuurwerk, maar gezellig bij de grootouders op bezoek waren. Er zal nu wel een volksvertegenwoordiger opstaan, die er ook genoeg van heeft.

    Nelleke reageert says:

    Ik denk dat een verbid een averechtse werking heeft. De kans bestaat dat men dan veel rottigheid uithalen gaat met alle gevolgen van dien. Je ziet het nu al gebeuren in Den Haag. Worden er auto’s in de fik gestoken. Het zal je maar gebeuren. De ongelukken die nu met vuurwerk zijn gebeurd waar mensen zelf het slachtoffer van zijn is veelal door ondeskundig afvuren of illegaal vuurwerk. Uiteraard heb ik het hier niet over wat er in Arnhem is gebeurd. Het is niet te beschrijven hoe erg dat is. Wat ik echter niet begrijp is dat kinderen van 12 en 13 jaar zonder begeleiding vuurwerk afsteken. Zelf kunnen ze dat niet kopen dus komen toch de ouders daaraan te pas. Deze zijn blijkbaar niet in staat geweest hun kinderen te overtuigen hier voorzichtig mee om te gaan en uitsluitend af te steken als er een volwassene bij is en zeker niet binnenshuis. Met het verbieden van vuurwerk los je het probleem niet op. Ze gaan dan andere dingen uitvreten met gevolgen. Maar het vuurwerkverbod zal er wel komen. Weer een leuke traditie de nek omgedraaid. Een lasershow is niet echt de oplossing. Leuk als je in een dorp woont. Zelf heb ik een beperking en kan niet zo lang op mijn benen staat totdat een vuurwerkshow afgelopen is. Bovendien denk ik dat zo’n mensenmassa weer andere problemen/onheil oproept. Knalvuurwerk verbieden kan een optie zijn, maar daar wil men niet aan. Binnenkort mogen we ook niet meer autorijden want er gebeuren teveel ongelukken door drank/drugs/medicatie/lachgasgebruik of gewoon asociaal rijgedrag. Dus hoppa, verbieden maar. Dat lost alles op. Bombrieven zoals vanavond in het nieuws was: brieven gaan verbieden. Zo kan ik nog even doorgaan. De strekking van mijn verhaal: mensen wees reeel en relativeer alvorens meteen om een verbod te roepen. Alles begint bij opvoeding en het bijbrengen van normen en waarden. Maar helaas, dat is tegenwoordig een unicum.