Het leven is duurder

Een ritje met de bus, het huren van een huis en een café bezoek zijn de afgelopen 20 jaar maar liefst 60 procent duurder geworden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijzen van auto’s en levensmiddelen steeg tussen 1996 en 2016 met maar liefst 30 procent.

Belastingen en accijnzen

Een deel van de prijsverhoging komt door de verhoging van diverse belastingen en accijnzen. Naast de verhoging van de btw in 2001 en 2012 zijn ook accijnzen op tabak en brandstof sterk verhoogd. Dat geldt ook voor de belasting op energie en nieuwe auto’s. In 2013 kwam daar nog de verhoging van de assurantiebelasting bij. Een andere belangrijke kostenpost zijn de loonkosten.

We verdienen meer

De loonkosten per gewerkt uur is in 20 jaar tijd met 72 procent gestegen.  We zijn dus ook meer gaan verdienen.  En zolang de stijging van de lonen gelijk loopt met de stijging van de prijzen (inflatie), gaan we er als werknemer gemiddeld genomen niet op achteruit.

Uitzonderingen

Niet alleen diensten zijn in prijs toegenomen, voor producten als levensmiddelen, wasmachines of fietsen betalen we ook ruim 30 procent meer. Maar er zijn ook uitzonderingen. Zo zijn diensten op het gebied van communicatie in de afgelopen 20 jaar  juist goedkoper geworden. Telefoon- en internetkosten daalden bijvoorbeeld in prijs. Tweedehands auto’s werden zelfs een kwart goedkoper.

Volgens de berekeningen van het CBS is het leven gemiddeld 45 procent duurder geworden. Dat komt neer op een inflatie van gemiddeld zo’n 1,9 procent per jaar.

Cursus

Wilt u wijzer met uw geld omgaan, zodat u aan het einde van de maand nog geld overhoud? Dan kunt u de cursus omgaan met geld volgen. Hierin krijgt u enkele tips om uw financiën op orde te krijgen.

(Bron: CBS, ANP)

Geef een reactie

Reactie

  parrhesia says:

  We zijn bij het invoeren v.d. Euro bedrogen,verarmd!!! VOOR de INVOERING gingen de prijzen met 15% omhoog,BIJ de INVOERING gingen de prijzen nog eens met 35% omhoog.Het is was waarneembaar voor iedereen,maar we werden verdooft met verhalen-ook door bepaalde politici op TV-van keiharde ontkenning.Maar ik kan het beamen met bewijzen bij het kopen van: vasteprijzen/vaste levensmiddelen bij de verschillende winkelketens/grootgrutters/discounters.HET IS EEN FEIT DAT DE PRIJZEN VAN LEVENSMIDDELEN MET 50% ZIJN GESTEGEN.
  Wat uit China, India.Korea, aanverwante landen word aangeleverd aan non food/luxe artikelen-door uitbuiting van mens en millieu verkregen-was goedkoper,beland echter niet iedere dag op ons bord.
  We horen bij de koplopers als het de dure energieprijzen/internet/fonekosten gaat.De huren zijn de laatste jaren immens gestegen,de boetes bij overtreding behoren bij de hoogste van Europa.

  De regeerperiode van VVD/PVDA de chriselijke melitities,Eurofile partij D66, heulers v.d vriendjespolitiek.CDA, ze vonden het belang v.d. geitenhouders belangrijker als de gezondheid van ons burgers,zijn we dat alles al alweervergeten??Ze mogen de hoogste boom in bij de komende verkiezingen.Deze regeringen romen onze inkomsten af verarmen ons door o.a.hun belastingen/boete beleid etc,ons verdient geld word afgeroomd door alle vaste lasten-de benzineprijs verhoudings gewijs niet verlaagd aan de prijs v.d.ruwe olie.

  Het VRIJBESTEEDBAAR bedrag wordt steeds kleiner bij JAN BOVEN/ONDER MODAAL.
  Deze regerings/beleidsmakers,hebben gezorgd dat de middenstand zijn bestaansrecht heeft verloren- door achtergebleven wetgeving het toezienoog dat levensvatbare firma’s worden ontmanteld verkocht door profijtjagers die meer werkeloosheid veroorzaken-ze moeten elke hard verdiende Euro dik en dun verantwoorden bij de belastingdienst,terwijl de grootverdieners een eigen visie en moraal beamen,namelijk alles ontlopen/weg moffelen als het naar(belasting)betalen riekt.

  Het thema,..alles wordt duurder is juist,we houden geen besteedbaar inkomen over om onze binnenlandse economie draaiend te houden.
  Ps: wat is met al die burgers waar de inkomsten niet meegegroeide,( indien, dan word er in Euro centen gerekend)werden niet moreel verantwoord geïndexeerd.Uitkeringsgerechtigde,gepensioneerden.De mensen die door bankconstructies en gluiperige omschrijvingen worden uitgebuit,in de schuldensanering komen.Nog iets vergeten???

  BA,…Nederland v.d foute verrijking!!!