Kamerstoelen

Helft van de Tweede Kamerleden neemt afscheid

De Tweede Kamer neemt vandaag afscheid van 71 van de 150 leden. De PvdA moet de meeste mensen uitzwaaien deze 22 maart 2017. Van de huidige fractie van 35 mensen gaan er maar 3 als Kamerlid door. Onder anderen vertrekken de partijprominenten Ahmed Marcouch en Lutz Jacobi.

Ook de VVD neemt van veel mensen afscheid: 22 van de 41 huidige leden stoppen als Kamerlid. De VVD heeft weliswaar 33 nog zetels gehaald, maar een deel van de Kamerleden was al van plan om iets anders te gaan doen.

Vleugel

Veel vertrekkende Kamerleden hebben vorige week al hun werkkamer opgeruimd om plaats te maken voor hun vervangers. Een van die nieuwkomers, Thierry Baudet van Forum voor Democratie, neemt iets bijzonders mee naar zijn nieuwe werkkamer op het Binnenhof. Hij heeft toestemming gekregen om zijn pianovleugel te plaatsen.

Formatie
Verkenner Edith Schippers voert sinds deze week gesprekken met de fractievoorzitters om te kijken welke coalities mogelijk zijn. Na een aantal ontmoetingen blijkt dat het haar niet lukt om vandaag al verslag uit te brengen van haar eerste bevindingen. Ze heeft daarom aan de Tweede Kamer een week verlenging gevraagd. In dat verslag brengt ze in kaart welke partijen een regering zouden kunnen vormen.

PVV
Schippers ontvangt de leiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks morgen voor een gezamenlijk gesprek. Eerder heeft ze de partijleiders ieder afzonderlijk gesproken, maar ze wil de verkenning nu verdiepen. Geert Wilders is inmiddels meegedeeld dat het CDA en de VVD niet met de PVV willen regeren of onderhandelen. Dit hadden de partijen al voor de verkiezingen gezegd, maar ze hebben het nu bij Schippers bevestigd.

Duur
De vorige formatie, in 2012, heeft 54 dagen geduurd. In 2010 is er een stuk langer onderhandeld voor er een regering was gevormd: 127 dagen waren er nodig voor het kabinet Rutte 1 (CDA, VVD met gedoogsteun van de PVV). Rutte heeft eerder al aangegeven dat hij verwacht dat de formatie in 2017 wel even gaat duren.

Schippers

(Bron: ANP/NOS)

Geef een reactie

Reacties (5)

  oosterwijck says:

  Was dat afscheid maar blijvend. …. Wat zou het veel schelen aan begrotingsoverschot, als de helft van dat uitschot blijvend afscheid zou nemen.

   BlueEyes1953 says:

   ik vind je grof maar je hebt wel gelijk.

  BlueEyes1953 says:

  ja welke blijven dan zitten?????
  Ben benieuwd , want vele van hen kan je missen als kiespijn,die de maatschappij langzaam om zeep helpen met hun waanzinnige beleid, wat totaal geen inpact heeft gehad op het virus aantallen. Dus wanbeleid en hele gevaarlijke lui aan het roer bij bv het RIVM, bv een afgekeurde arts we hoeven de naam niet meer te noemen, is hij deskundig , had hij voorkennis??????? Er is hoop als het volk het gezonde verstand gebruikt en zich weet te binden aan elkaar.

   BlueEyes1953 says:

   scholen open, winkels open, restaurants open en weer evenementen , zonder paspoort want als je gezond ben heb je dat niet nodig. Een kanttekening waarom zetten ze niet in op voorlichting gezond leven dan ipv deze hetse tegen de mensheid, niet nodig . We zouden de samenleving anders inrichten geleidelijk , minder vliegtuigen onzinnige dingen stoppen . Gezond eten verbouwen en in de schappen bij de winkels Vervoer het inrichten de vervuiler betaald etc . Dat moet met gezond verstand worden gedaan geen klimaat gekte 1000den miljarden uit uw zak kloppen is niet nodig , dat geld kan je gebruiken om betere energie bronnen te ontwikkelen en stoppen met die superafgrijselijke windmolen. We kunnen het tij gebruiken om bv met waterturbines stroom op te wekken we hebben een zee met eb en vloed en stromende rivieren, is werkgelegenheid en gratis stroom . of bv het Tesla model overal is energie die we gratis kunnen omzetten etc, maar daar hoor je ze niet over, dat kan je minimaal ………………. vreemd vinden . Er kloppen gewoon dingen niet.

  BlueEyes1953 says:

  scholen open, winkels open, restaurants open en weer evenementen , zonder paspoort want als je gezond ben heb je dat niet nodig. Een kanttekening waarom zetten ze niet in op voorlichting gezond leven dan ipv deze hetse tegen de mensheid, niet nodig . We zouden de samenleving anders inrichten geleidelijk , minder vliegtuigen onzinnige dingen stoppen . Gezond eten verbouwen en in de schappen bij de winkels Vervoer het inrichten de vervuiler betaald etc . Dat moet met gezond verstand worden gedaan geen klimaat gekte 1000den miljarden uit uw zak kloppen is niet nodig , dat geld kan je gebruiken om betere energie bronnen te ontwikkelen en te stoppen met die superafgrijselijke windmolens. We kunnen het tij gebruiken om bv met waterturbines stroom op te wekken we hebben een zee met eb en vloed en stromende rivieren, is werkgelegenheid en gratis stroom . of bv het Tesla model overal is energie die we gratis kunnen omzetten etc, maar daar hoor je ze niet over, dat kan je minimaal ………………. vreemd vinden . Er kloppen gewoon dingen niet.