Duur 07:51
Gepubliceerd op 3 maart 2021

Hoe zit het? Op welke manieren kan er gestemd worden voor de Tweede Kamerverkiezing?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: op welke manieren kan er gestemd worden voor de Tweede Kamerverkiezing?

Stemmen gaat anders

Al ver voordat de coronacrisis uitbreekt staat het vast dat Nederland in 2021 naar de stembus moet. Op 17 maart is het zover. Uiteraard heeft het rondwarende virus ook effect op de manier waarop de verkiezingen zullen verlopen. Zo zijn er amper grote debatten en kan er ook niet op de reguliere manier campagne gevoerd worden. Grote bijeenkomsten in het land zijn immers niet toegestaan. Ook het stemmen zelf zal iets anders gaan.

Verspreid stemmen

Misschien heeft u uw stempas al ontvangen. Daarop kunt u lezen dat het in 2021 mogelijk is om op meerdere dagen te stemmen. “Op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart 2021 is in alle gemeenten een aantal stemlokalen open van 7.30 tot 21.00 uur. Dit is vooral bedoeld voor kiezers die als gevolg van het coronavirus tot de risicogroepen behoren”, valt er te lezen op de stempas.  Of de eindtijd verandert als de avondklok op 17 maart nog van kracht is, is nog onduidelijk.

Sommige stembureau’s gaan dus al op 15 en 16 maart open, maar het is dus niet de bedoeling dat iedereen dan ook meteen zijn of haar stem uitbrengt. De stembureau’s zijn uiteraard ook op 17 maart, de dag van de verkiezingen zelf, open. Welke stembureaus er al eerder open gaan kunt u lezen op de website van de gemeente waar u woont. Uiteraard kunt u ook iemand anders machtigen om voor u te gaan stemmen bij een stemlokaal. Dit is ook tijdens eerdere verkiezingen zo en in 2021 ook.

Stemmen per post

Wat daarnaast ook kan, is stemmen per post. Iedereen van 70 jaar of ouder kan op deze manier zijn of haar stem laten gelden. Alle Nederlanders in deze leeftijdscategorie ontvangen voor 3 maart hun zogenoemde stempluspas. Met deze speciale stempas kunt u iemand machtigen om voor u te stemmen, zelf stemmen bij een stemlokaal of dus uw stem per post uitbrengen.
Daarna ontvangt iedereen van 70 jaar of ouder voor 11 maart uitleg over hoe het stemmen per post precies gaat. U krijgt naast de uitleg ook een retourenvelop en een stembiljet, zodat u uw stem ook daadwerkelijk kunt toesturen. Op de website van de Rijksoverheid vindt u een speciale pagina over het stemmen per brief, inclusief een handige instructievideo.

Voor extra uitleg en begeleiding kunt u ook bellen met de speciale hulplijn over stemmen per post. Deze hulplijn is 7 dagen per week tussen 08.00 en 20.00 uur te bereiken via 0800-1351. Mocht u de documenten niet hebben ontvangen op 11 maart, dan kunt u contact opnemen met uw gemeente.

Voorwaarden

Als u wilt stemmen per post, dan moet u ervoor zorgen dat de enveloppe voor 12 maart 17.00 uur in de brievenbus ligt. Als u dit niet lukt, kunt u uw briefstem ook afgeven bij een afgiftepunt. Via de website waarismijnstemlokaal.nl kunt u zien waar het afgitepunt of de afgiftepunten in uw woonplaats zijn. Uw stem hier afgeven kan tot 17 maart 21.00 uur. Het is nog niet duidelijk of deze tijd gewijzigd wordt als de avondklok dan nog geldt.

Conclusie:

Door de coronacrisis zijn er meer mogelijkheden om de stem uit te brengen voor de Tweede Kamerverkiezing in 2021. Mensen die tot de corona-risicogroep behoren kunnen ook al op 15 en 16 maart stemmen en iedereen boven de 70 kan stemmen via de post.

Op 3 maart 2021 is demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren te gast bij Tijd voor MAX om te praten over hoe het stemmen in 2021 in z’n werk gaat. U ziet Tijd voor MAX elke werkdag rond 17.10 uur op NPO 1. Boven dit artikel kunt u het fragment uit de uitzending terugkijken.

(Bron: ANP, Rijksoverheid)

Geef een reactie

Reacties (5)

    Anitasia says:

    Het is-toch te gek voor woorden! ALLES moet gesloten blijven vanwege corona, maar het stemmen MOET DOORGAAN!!!!!! Behoorlijk hypocriet van de overheid.
    Als het voor henzelf is is er wél een mouw aan te passen .
    Dit slaat werkelijk alles. Verkiezingen hadden óók uitgesteld kunnen worden naar najaar het demissionair redt het best wat langer……

    Mayflower says:

    Ik ga niet stemmen,ik vind het n.l ook belachelijk, alles moet/blijft dicht,maar dan ook niet stemmen. Daarbij zou ik op het ogenblik niet eens weten,op wie ik wil gaan stemmen,aangezien het nogal erg rommelt in dit kabinet!

    Michaeliet says:

    Ik kijk al lang met meer dan gemengde gevoelens naar onze overheid. We hebben al sinds 10 jaar een regering die, op kosten van de jongeren, de ouderen en de andere kwetsbaren in onze maatschappij, de rijken en de groten (bv Shell, NAM) bevoordeelt. De kloof wordt steeds groter. Ik heb mijn vertrouwen verloren ook als je kijkt wat er in de partijprogramma’s staat m.b.t. de pensioenen. Ik ga blanco per post stemmen als teken van protest.

    Kransje says:

    Nou en dan maak je voor oma de envelop open met het stembiljet….. en die is zo strak gevouwen dat ze bij het openvouwen het stembiljet scheurt….. oef
    Oma was toch nog blij….. weet niet op wie ik moet stemmen…. ze doen toch niets voor mij.

    janie says:

    Stemmen doe je voor jezelf. Ik zou het belachelijk hebben gevonden als het werd uitgesteld. Normaal als een kabinet demissionair wordt, komen er verkiezingen. Dit is nu uitgesteld omdat er in maart verkiezingen zouden zijn. Het kabinet is afgetreden door de toeslagen affaire. Het zou een schande zijn als ze nog langer zouden blijven zitten. Je kan nu op 3 dagen stemmen. 70+ kunnen per post stemmen en je kan ook nog een volmacht geven aan iemand. Dus keus genoeg. Persoonlijk geef ik een volmacht aan mijn zoon. Dat vind ik het veiligst. En dat wordt zeker niet op Rutte..

Bekijk ook

Meer