Zwarte Zwanen

Column Cees Grimbergen: ‘Bizar’ zei Jetta Klijnsma over gouden verdiensten van beleggers

In 2013 maakte Omroep MAX de eerste Zwarte Zwanen. Prikkelende titel: ‘Gokken  met uw pensioenpremie.’

Verbaasd liep verslaggever Cees Grimbergen rond in de wereld van het Grote Geld. Voor de duidelijkheid: geen geld van pensioenfondsen en beleggers, maar euro’s van miljoenen Nederlanders die verplicht pensioenpremie afdragen. De komende negen weken kijkt Cees in een column terug op de inmiddels spraakmakende serie Zwarte Zwanen. Het is een opwarmer voor het Tweede Kamerdebat over een totaal nieuwe pensioenwet dat in september plaats vindt. 

Met de oren te klapperen

Na Zwarte Zwanen 1 had de Tweede Kamer kritische vragen over de mega verdiensten in de pensioenfondswereld. Wij brachten die verdiensten aan het licht. Zo toonden we directeur Volkert Doeksen van pensioenbelegger Alpinvest. Hij verdiende in 2012 11,6 miljoen euro. Dat is zo’n zestig keer de Balkenendenorm. De pensioenfondsen van onze verpleegkundigen, leraren en politieagenten -ABP en PFZW-  konden er wat van, ontdekten wij. Zij huurden naast Alpinvest topguys en topgirls in. Voor wie een jaarsalaris van 11,6 miljoen peanuts is. ABP en PFZW schakelden nóg duurdere bedrijven in. Met namen als Blackstone, Carlyle, Apollo en KKR. Hun executives harkten in 2012 per persoon meer dan 100 miljoen euro binnen. Deze MAX-verslaggever stond met zijn oren te klapperen.

Extreem hoge vergoedingen ‘noodzakelijk’

Rob Thielen van de vaderlandse pensioenbelegger Waterland legde mij uit dat die hoge beloningen ‘noodzakelijk’ zijn. Thielen: ‘Als je iemand geen tien miljoen betaalt, wordt dat pensioen geen 400, maar 300 euro per maand.’ Volgens Thielen zijn hoge beloningen ‘investeringen’. Ze zijn nodig ‘om voldoende rendement te maken’. In één klap was ik in een voor mij onbekend universum terecht gekomen. Bekijk hier het fragment.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) ging in 2013 over pensioenen. In antwoorden op de kamervragen schreef zij: ‘Fondsbestuurders lieten in het programma blijken de salarissen bizar te vinden. Ik ben het daar mee eens.’ Wat ondernam Jetta Klijnsma daarna tegen deze mega-verdiensten van pensioenbeleggers? Wat deden haar opvolgers Wouter Koolmees (D66) en de huidige Minister voor Pensioenen Carola Schouten (ChristenUnie) tegen deze ‘salarissen’? Ik volg dit dossier nu 9 jaar voor MAX. En beantwoordt deze vragen met één glashelder woord: Niets.

Bekijk hier de hele uitzending van Zwarte Zwanen 1.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Hilarius says:

    Ik volg deze pensioendiscussie ook al een aantal jaren en om met mijn vorige AMRO bankdirecteur effecten te spreken moet ik aangeven dat hoe langer ik er mee bezig ben hoe minder ik ervan begrijp. Verder stel ik vast dat dat nou ook net de bedoeling is van al deze goed verdienende pleitbezorgers in de Pensioenindustrie. Men wil absoluut niet dat we ons ermee gaan bemoeien, dat zou slecht zijn voor hun misselijkmakende verdienmodel.
    Bijna dagelijks wordt er nu over pensioenen gesproken in tegenstelling tot vroeger. Helaas is het steeds weer een herhaling van zetten en komen we zo geen stap verder. Er zal dus voor een andere aanpak gekozen moeten worden, waarbij gepensioneerden ook iets te zeggen krijgen over de wijze waarop er met hun geld wordt omgesprongen. Senioren kom uit uw winterslaap en laat van je horen: verontrusteouderen.nl en pensioenleger.nl Holke J.M.Flapper

      Pieter Hoek says:

      … en dan hebben we het nog niet gehad over de pensioenpremies; ja deze zijn nu bijna twee keer zo hoog als 10 jaar geleden maar nog steeds niet kostendekkend – en dat is de wettelijke eis. Vreemd genoeg krijgt dit geen aandacht in het publieke debat. Van tweeën één:
      of we geloven dat pensioenfondsen rendement gaan maken op hun beleggingen (commissie Dijselbloem) en dan waarderen we de verplichtingen met de lage DNB-rekenrente nu te hoog waardoor de dekkingsgraden kunstmatig laag blijven
      of we geloven in de marktrente van DNB en dan zijn de ingelegde pensioenpremies nu veel te laag waardoor de dekkingsgraden kunstmatig laag blijven.
      Let op: in beide bovenstaande scenario’s worden de dekkingsgraden kunstmatig omlaag gemanipuleerd!
      Pieter Hoek