Geen zorgwoning voor ouderen met laag inkomen

Ouderen met een laag inkomen die zorg nodig hebben komen nauwelijks in aanmerking voor zorgwoningen. Enig alternatief is een verpleeghuis. Hierdoor blijven veel van de zorgwoningen leegstaan. Dit meld het KRO-NCRV-programma De Monitor.

Passend toewijzen

Woningcorporaties zijn sinds begin 2016 verplicht om hun woningen passend toe te wijzen. Met deze maatregel wil de overheid hoge kosten aan huurtoeslagen voorkomen. Voor ouderen met een laag inkomen betekent dit dat ze niet in aanmerking komen voor een zorgwoning. Deze zijn relatief duur. Voor de ouderen met een laag inkomen blijft er weinig keus over. Het enige alternatief lijkt een verpleeghuis. Maar om daar in te komen is ook nog niet zo eenvoudig. Gevolg is dat veel zorgwoningen niet worden verhuurd. Dat vertelden 3 zorginstellingen aan De Monitor.

Regeringsbeleid

De praktijk gaat daarmee in tegen het regeringsbeleid dat ouderen zo lang mogelijk op zichzelf moeten blijven wonen. Ouderen met een laag inkomen vallen hierdoor tussen het wal en schip. Minister Blok van Binnenlandse Zaken laat aan het televisieprogramma weten dat ‘juist ook mensen met een laag inkomen en een zware zorgbehoefte betaalbaar moeten kunnen wonen’.

Geef een reactie

Reacties (3)

  Papua says:

  Dat zijn één van de gevolgen van het neo-liberalen beleid van deze regering , een regering die zich inzet voor de rijken en de grote bedrijven !
  Duidelijk merkbaar is de Tweedeling in deze maatschappij , gepensioneerden worden gekort / al 8 jaar geen indexatie /belastingen omhoog/ toeslagen omlaag ! om maar niet te spreken over het rampzalige zorgbeleid welke juist de meest kwetsbare diep raken ! terwijl er honderdduizenden kinderen alsmede vele gewone burgers in armoede leven ! al met al een schandalige zaak !!

  Hanneman says:

  Hier is gewoon helemaal geen speld tussen te krijgen. Max hoeft voor haar programma’s die worden gemaakt in écht arme landen als binnenkort niet meer de grens over. De armoede van de ouderen en inderdaad ook enorme aantallen gewone burgers neemt hand over hand toé. We hadden de VVD, we hebben de VVD en we hoúden de VVD. Mensen als Schippers, Kamp en Blok (mensen?) houden voet bij stuk en zijn waarschijnlijk op dit moment al hun snode plannen aan het smeden om nóg meer rechten en voorzieningen weg te bezuinigen danwel in dienst te stellen van zorgbedrijven, zorgverzekeringen, zorginstellingen, banken en alle andere geldwolven. Vandaag landen er de eerste JSF’s die we zo nodig moesten hebben om in Syrie en Irak hun afgrijselijke werk te doen terwijl hier in het eigen land de ene na de andere bezuinigingsterreuraanslag mag worden gepleegd door geldwolven in bestuur, management en regering. Al die kwesties worden simpelweg genegeerd door de kleine club die de dienst uitmaakt in dit land. Niet alleen voor bejaarden, zieken en andere kwetsbare groepen in de samenleving maar ook gewoon voor alle Jannen met pet en Miepen met hoed. Nagenoeg alle wetgeving van dit kabinet staan in dienst van al die enorme bedrijven met hun batterijen van topjuristen en met een genadeloze, onstuitbare hebzucht en stomkoppigheid gaat dit door en door. Wij allemaal, ook onze kinderen en de hunne, gaan een ellendige oude dag in en zullen ons leven op een afgrijselijke manier zien worden beeindigd. Je zou bijna zeggen dat er nog maar één gunstige politieke kwestie op “de agenda is gezet”. Er zal een pil komen die we strakjes bij de Etos of het Kruidvat zullen kunnen halen – die opgewonden reclame mevrouw zal ons motiveren door de te roepen dat we er twee kunnen krijgen voor de prijs van één – de pil waarmee we al onze aanstaande bejaardenellende in één keer kunnen laten ophouden. Voelt u ‘m? Er zullen, vooral VVD stemmers en ook die van de PVVDA en VVD66 of het CVVDA, stellen dat ik hier theatrale, overgedramatiseerde linkse
  praat sta te verkopen. Ik vind het eigenlijk gek dat ik er op mijn 57ste al serieus over fantaseer. Wát nou welvaartstaat?

  parrhesia says:

  Helemaal eens met vorige schrijvers,maar nu het hoofd erbij houden.De komende verkiezingen moet het beleid van de PVDA en VVD en de instemmers van dit schandelijk beleid D66- niet vergeten de kleine christelijke partijen- afgestraft worden.De VVD mag liever nooit meer de grootste partij worden,de heulende PVDA moet een onverdraaglijk verlies gaan lijden.Maar zo als eerder steeds weer is gebeurd,ze zullen als van ouds weer veel
  stroopsmeren op de zere en etterende wonden, die ze de sociaal-democratie hebben toegebracht,Loze beloftes,
  ze ontwijkende waarden waar een werkelijke democratie voor hoort te staan,het luisteren en dienen v.d. stem van het volk.Daarmee niet alleen de Rijken dienen,de luie ondernemers die op hun geld zitten te broeden,en de reële economie v.d. middenklassen omzeep hebben geholpen,met een onbegrensde graaicultuur.
  Er dienen wetten te komen die zulk ziekelijkgedrag aanbanden legt.Maar wat gebeurt,..welke banen hebben de kopstukken van onze eerdere regeringen vandaag de dag?Wie zijn de huidige leidinggevende v.d. zorgverzekeraars.En wat voor salarissen horen daarbij! Gaan de huidige regerende zich in hun eigen toekomstvlees snijden?Of wachten er mooie baantjes in het bedrijfleven,waar ze de wetsontwijking,winstwegen voor hebben geplaveid.Een,…een grote volksverlakkerij!! Om maar te zwijgen van bepaalde media kanalen,de onderzoekjournalistiek die ons afleiden met een overdaad aan buitenlandse ellende die iedere dag over ons heen wordt uitgegoten,maar met meer energie in EIGENLAND scherper in vraagstelling mogen opereren,veelverdieners ter verantwoording roepen, pijnlijker bij de schandpaal brengen.Maar zelfonderzoek kan ook geen kwaad lijkt mij zo.
  Zijn we het beleid van het managmentland nog niet zat?Dat zooitje ongeregeld,diedikwijls prat gaan op het Nederlandschap.Dikwijls zou schamen meer op z’n plaats zijn.Het beste jongetje v.d.klas,brand kaarsjes collectief als er weer banale wantoestanden in de publiekelijke ruimte plaats vind.Wij (Nederland)die de wereld voorschrijven wat allemaal anders kan en hoort,zelf t/m de rechten op de dood willenbepalen.
  Wordt wakker ons Nederland,neem je verantwoordelijkheid,want ook wij kunnen nog veel leren o.a. van andere Noord-europeanen.
  .De weg terug naar een moderne sociaal-democratie dat kan,we kunnen daarvoor kiezen,een grote hulp zou kunnen zijn het weer invoeren v.d stemplicht,zodat we staan voor onze persoonlijke verantwoordelijkheid voor het collectief,… wat meer modern en meer sociaal kan worden!!