beleggen

Forse toename slachtoffers nep-beleggingen

Het aantal Nederlanders dat zich meldt als slachtoffer van beleggingsfraude, neemt fors toe. In minder dan drie jaar tijd is sprake van een vervijfvoudiging. Dit jaar gaat het naar schatting om 1.500 gedupeerden. De verwachte gezamenlijke schade: ruim €4 miljoen Euro. Dat meldt het MAX-programma Hollandse Zaken op basis van nieuwe cijfers van de Fraudehelpdesk.

Regelrechte oplichting

Hollandse Zaken besteedt donderdag 19 juli 2017 aandacht aan de sterke groei van het aantal beleggers. Nu een spaarrekening door de lage rente bijna niks meer oplevert, gaan steeds meer mensen beleggen. Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt dat de lage rente mensen gevoelig maakt voor (extreem) risicovolle beleggingsproducten. Ook is sprake van regelrechte oplichting met (nep)beleggingen. Dat gebeurt veelal online en telefonisch vanuit het buitenland.

Veel meldingen bij Fraudehelpdesk

De Fraudehelpdesk kreeg in 2016 nog 34 meldingen van slachtoffers van nep-beleggingen. Toen ging het om een gezamenlijke schade van 1,4 miljoen euro, ofwel 40.000 euro per persoon.  In 2017 schoot het aantal meldingen omhoog naar 98, met een gezamenlijke schade van 6,1 miljoen euro, ofwel 62.000 euro per persoon. Voor 2018 staat de teller tot juli al op 73 meldingen, met een gezamenlijke schade van 2,1 miljoen euro, ofwel 29.000 euro per slachtoffer. Voor heel 2018 houdt de Fraudehelpdesk rekening met ‘zeker 150 meldingen’.

 Ander ‘jachtgebied’

Opvallend is dat het aantal slachtoffers stijgt, maar het gemiddelde schadebedrag daalt. Volgens de Fraudehelpdesk komt dat doordat de beleggingsoplichters zich na de grote vermogens nu ook toeleggen op ‘kleinere vissen’. “Ze vergroten de markt en maken nu ook jacht op particulieren die wat spaargeld achter de hand hebben om bijvoorbeeld een nieuwe auto van te kopen”, zegt de woordvoerder van de Fraudehelpdesk.

Topje van de ijsberg

Volgens het meldpunt, dat wordt gesubsidieerd door de ministeries van Economische Zaken en Justitie en Veiligheid, is het aantal meldingen slechts het topje van de ijsberg. De organisatie houdt voor dit jaar rekening met landelijk zeker zo’n 1.500 daadwerkelijke slachtoffers van beleggingsfraude. “Uit ervaring en extern onderzoek weten wij dat de werkelijke aantallen een factor 10 hoger liggen. Zowel het aantal gedupeerden alsook de schadebedragen. De meerderheid schaamt zich en doet maar soms aangifte bij de politie.”

Schimmige werkwijze

Bijna alle slachtoffers zijn benaderd via de telefoon, vaak nadat ze online hebben gezocht naar informatie over beleggen. Aan de andere kant van de lijn proberen gladde verkopers in Nederlands of Engels zeer lucratieve aandelen of andere waardepapieren te slijten. In Hollandse Zaken komt donderdag 19 juli 2018 een gepensioneerde ingenieur aan het woord die zo het afgelopen jaar zo’n 50.000 euro verloor door te ‘beleggen’ bij een buitenlandse firma met een ING-bankrekening in Bulgarije.

Hollandse Zaken

Bij de redactie van Hollandse Zaken zijn ook andere gevallen van beleggingsfraude bekend. Soms gaat het daarbij om verkapte piramidespelen, waarbij in een aantal gevallen zogenaamd wordt gespeculeerd met cryptovaluta. In één zo’n geval verloor een gedupeerde volgens de Fraudehelpdesk afgelopen jaar 350.000 euro. In een ander geval van nep-beleggingen was de schade zelfs 1,2 miljoen euro. In de uitzending zal MAX-presentator Cees Grimbergen ook opnames laten zien van zijn eigen ervaringen met nep-beleggingen. Grimbergen kwam in 2017 in aanraking met agressieve vertegenwoordigers van het internationale bedrijf Trade12, dat hem via internet en telefoon zwaar onder druk zette om te beleggen bij deze firma. Ook Grimbergen verloor zijn inzet.

Bent u zelf slachtoffer geworden van beleggingsfraude? dan kunt u contact opnemen met het AFM. Hun meldpunt voor beleggingsfraude kunt u telefonisch bereiken op 0800-5400 540 (gratis).  Daarnaast heeft de autoriteit een lijst opgesteld van malafide partijen die u mogelijk nep-beleggingen proberen aan te smeren. Zoekt u meer informatie over beleggen en de valkuilen hiervan? Ook dan kunt u terecht op de website van de AFM.

Hollandse Zaken is te zien op donderdag 19 juli 2018 rond 21.10 uur op NPO 2. 

Geef een reactie

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Ja … allemaal snel aandelen kopen, een nieuwe crash komt eraan. Laat je maar manipuleren door de beursmaffia. en Oh ja je kunt ook goud kopen, die prijs van goud kan elk moment inzakken

    Otil says:

    Houd het volk bezig met “brood en spelen”. Mogelijkheden te over.