Een overschot aan gemeenteraadsleden: het bestaat

In de aanloop naar de aankomende gemeenteraadsverkiezingen wordt er vaak gesproken over de impopulariteit van het gemeenteraadslid-schap. Velen willen dit niet meer worden, maar gelukkig is dat niet in elke Nederlandse gemeente het geval. 

Gelderland

Het databureau LocalFocus heeft uitgezocht hoeveel gegadigden er zijn per beschikbare gemeenteraadszetel tijdens de aankomende verkiezingen op 21 maart. Bij het bestuderen van deze data duidelijk te zien dat er grote verschillen zijn tussen de provincies en gemeenten. Zo zijn er in het Gelderse Druten maar liefst 17 kandidaten per zetel en ook in de gemeenten West Maas en Waal is het gemeenteraadslid-schap populair. Daar zijn er 16 kandidaten per zetel.

Brabant en Limburg

Een stuk verderop, in Brabant, is een plek in de raadzaal van Den Bosch erg gewild. Er staan hier zo’n 13 mensen in de rij per beschikbare plek in de raad. Ook in Limburg is er veel animo. In Someren willen er zo’n 11 mensen op 1 stoel in de raadzaal gaan zitten. Opvallend is wel dat het animo in Noord-Limburg een stuk hoger ligt dan in het zuiden van deze provincie.

Randgemeenten

In het Overijsselse Tubbergen zijn de zetels  het minst gewild van heel Nederland, want daar zijn er slechts 2,7 kandidaten per zetel. Uit de resultaten van LocalFocus blijkt ook dat er in meer randgemeenten zoals Tubbergen minder gegadigden per raadszetel zijn.

Grootste belangstelling

In de eerder genoegde Gelderse plaatsen is de belangstelling verreweg het grootst, zelfs in Rotterdam (11,5 kandidaten per zetel) en Amsterdam (12,5 mensen per zetel) zijn plekken in de gemeenteraad niet zo gewild.

(Bron: LocalFocus,  Tubantia, de Stentor, NOS, Open State)

 

Geef een reactie