Dit verandert er in 2021

Dit verandert er in 2021

Wie terugkijkt op 2020 kan alleen maar concluderen dat het een veelbewogen jaar is geweest. In alle opzichten. Sommige conventies zijn gesneuveld, anderen blijven fier overeind. Dat geldt ook voor de nieuwe wetten en regels die aan het begin van een nieuwe jaar worden doorgevoerd. Heeft corona hier invloed op  gehad? En wat verandert er op 1 januari 2021? En wat betekent dit voor u? Hieronder een korte samenvatting.

Sparen loont

Laten we beginnen met goed nieuws, want de vermogensbelasting gaat omlaag. Dat wil zeggen dat we meer spaargeld en aandelen mogen bezitten zonder daar belasting over te betalen. In plaats van 30.846 mogen we nu 50.000 euro bezitten. Wie daarboven zit moet wel iets meer vermogensbelasting betalen. Tussen de 50.000 en 100.000 euro, betaalt u 0,6 procent belasting, tussen de 100.000 en 1 miljoen bijna 1,4 procent en boven de miljoen bijna 1,8 procent. Kortweg betekent dit als u een vermogen heeft van 220.000 euro u minder belasting betaalt, wie daarboven zit betaalt meer.

Meer loon

De inkomstenbelasting voor mensen in de eerste schijf gaat omlaag, van 37,35 naar 37,1 procent. Wie een bruto-inkomen heeft tot 68.507 euro gaat er op vooruit. Dat geldt ook voor mensen met een uitkering. De arbeidskorting en algemene heffingskorting  gaat omhoog en dat is ook goed nieuws voor de werkenden met een inkomen tot 68.507, want zij hoeven minder belasting af te dragen.

AOW iets omhoog

In de meeste gevallen gaat de AOW in 2021 omhoog. De hoogte is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren zoals of u alleen of samen bent en of u alleen of beiden AOW krijgt. En natuurlijk de opbouw. Maar door de verhoging van de ouderenkorting, blijft er in veel gevallen onder aan de streep iets meer over. Alleen ouderen die meer dan een AOW-uitkering verdienen (maximaal 49.000 euro) profiteren hiervan. Iemand met AOW-uitkering en aanvullend pensioen die in totaal 35.000 per jaar krijgt, betaalt rond de 80 euro minder belasting.

Hypotheekrenteaftrek en energielabel

Heeft u woning nog geen energielabel? Dan moet u daar in 2021 een energieadviseur voor in de hand nemen. Het energielabel wordt vanaf dan gebaseerd op een rekenmethode. Naar verwachting gaat zo’n adviseur u tussen de 100 en 190 euro kosten. Bestaande energielabels blijven nog 10 jaar geldig.

De  hypotheekrenteaftrek gaat iets omlaag in 2021. Dat gebeurt jaarlijks stap voor stap en gaat volgend jaar van 46 naar 43 procent. Dat merken vooral degene met een inkomen in de hoogste belastingschijf. Wie een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie afsluit in het nieuwe jaar, krijgt meer garantie. Dit was 310.000 en wordt 325.000.

Huren

Huurt u een woning en verdient u minder dan 1935 euro bruto en betaalt u meer dan 619 euro(sociale)huur? Dan komt u voor huurverlaging in aanmerking.

Gas en elektriciteit

Om mensen nog meer te stimuleren van het gas af te gaan of het huis beter te isoleren, wordt gas 3 cent per kubieke meter duurder. Op elektriciteit blijft het belastingtarief gelijk.

De auto

Wie in 2021 een auto aanschaft moet meer belasting betalen. De bpm gaat omhoog. De hoogte is afhankelijk van de CO2 uitstoot. Hoe meer de auto uitstoot, hoe meer belasting u betaalt. Wie daarentegen een oldtimer bezit (50 jaar en ouder) wordt vrijgesteld van de APK.

Vliegen en roken duurder

De overheid wil de uitstoot van CO2 terugdringen en dat gaat ook de vliegreiziger voelen in de portemonnee. Vanaf januari 2021 betaalt u 7,85 euro per persoon per vlucht extra.

Wie rookt gaat ook meer betalen. Naast de reclame uitingen die overal moeten verdwijnen, ook in tabakszaken, wordt een pakje sigaretten vanaf januari 2020 12 cent duurder en een pakje shag 30 cent.

Postzegel duurder

Niets zo leuk als het krijgen van een kaartje. En ondanks dat we in 2020 meer kaarten en brieven hebben verstuurd door corona, gaat de prijs van een postzegel volgend jaar omhoog. Wie in 2021 een kaartje stuurt moet daar 96 cent voor betalen. Dat is 5 cent meer dan nu.

Voor alle wijzigingen verwijzen zij u naar de site van de Rijksoverheid. Daar staat per onderdeel aangegeven wat er verandert.

(Bron: NOS, Rijksoverheid, Radar)

Geef een antwoord

Reacties (3)

  Fonteyn says:

  Beetje wisselend beeld, of we er nu op vooruit of achteruit gaan. Hangt natuurlijk af van het inkomen.

  Hoe de AOW omhoog gaat t.o.v. 2020 kunt u hier overigens vinden: aow.nu/nieuws/nieuwe-aow-bedragen/

  Opzich goed nieuws, als de pensioenen niet gekort hoeven te worden wat ik vandaag las. Maar heel veel meer gaan we niet krijgen helaas.

  Fem555 says:

  Ik denk dat er dit jaar nog heel veel financiële ellende aan gaat komen. De regering geeft bakken met geld uit. De economie wordt in een snel tempo om zeep geholpen, door de maatregelen van onze regering. Iemand zal dat moeten betalen en ik heb zo het gevoel dat dat de belastingbetaler gaat worden.

   Bezorgde Nederlander says:

   Beste Fem 555,
   U gevoel is helemaal prima, natuurlijk gaat de belastingbetaler dit straks betalen.
   Deze regering of eigenlijk beter !0 jaar onder Rutte hebben Nederland naar de afgrond gebracht. De kloof wordt alsmaar groter tussen arm en rijk. De polarisatie neemt steeds meer toe door niet daadkrachtig optreden van de Jonge.
   Ziekenhuizen, Ic verpleegkundigen, verzorgenden et cetera zijn allemaal wegbezuinigd onder Rutte.
   Nederland heeft tijdens de pandemie, die overigens nog lang niet voorbij is, constant achter de feiten aangelopen en nog steeds.
   Weer is Nederland het laatste land dat met de vaccins wil starten ondanks noodoproepen van echte deskundigen.
   De uitgestelde zorg, de bewegingsarmoede onder de bevolking,de langdurige soms chronische na- zorg van Covidpatienten dit alles gaat er voor zorgen dat wij de eerste 10 jaren in een diepe recessie blijven zitten en wij mogen dat gaan ophoesten.

   Met strijdbare groet,
   Bezorgde Nederlander