Vuurwerk

Steeds meer vuurwerkvrije zones tijdens jaarwisseling

De jaarwisseling is volgens de Nederlandse Brandwonden Stichting, een van de gevaarlijkste momenten van het jaar. In de dagen voorafgaand en tijdens Oud en Nieuw is de kans op brandwonden maar liefst 4,5 tot 6 keer groter. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid adviseert (OVV) in 2017 nog voor een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, maar dat komt er niet. Wel stelt minister Fred Grapperhaus dat gemeenten het in 2018 zelf mogen bepalen. En dat wordt door diverse gemeenten met beide handen aangepakt. Want op steeds meer plekken is er behoefte naar een jaarwisseling zonder vuurwerk.

Toezicht

In Den Haag is in 2017 al geëxperimenteerd met vuurwerkvrije gebieden. Om het initiatief kracht bij te zetten krijgen bewoners borden van de gemeente ter beschikking gesteld om de vuurwerkvrije zone te markeren. Toezicht moet zelf worden gehouden, de politie controleert niet op deze plekken. De zones zijn een succes. Bewoners zijn positief. Voor de komende jaarwisselingen hebben ruim 30 initiatieven uit de hofstad zich gemeld tegenover 18 in 2017.

Nationale Vuurwerk

Ook Rotterdam heeft net als in 2017 verschillende vuurwerkvrije zones aangewezen. Zo mag er rondom het centrum, verzorgingstehuizen, dierentuinen en parken geen vuurwerk worden afgestoken. Ook voor de omgeving rond de Erasmusbrug geldt een vuurwerk verbod. Dit heeft mede te maken het het Nationale Vuurwerk dat daar rond middernacht wordt afgestoken. Deze gebieden zijn aangemerkt door de gemeente en politie, hier wordt dus ook gehandhaafd. De stad wil een stap verder gaan en wil dat vanaf de jaarwisseling van 2019 naar 2020 er alleen nog vuurwerk mag worden afgestoken in speciale vuurwerkzones. Buiten die zones wordt vuurwerk verboden.

Vuurwerkvrij gebied

Amsterdam doet dit jaar ook mee aan vuurwerkvrije zones. Tot nu toe zijn er ruim 200 pakketten verstrekt waarmee buurten aan kunnen geven een vuurwerkvrije zone te zijn. Ook de hoofdstad wil het vuurwerkverbod verder doortrekken. Deze maand onderzoekt de stad of er draagvlak is om van de wijk IJburg in 2019 het eerste vuurwerkvrije gebied van Amsterdam te maken. De resultaten van het onderzoek volgen begin 2019.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Heel Nederland vuurwerkvrij. Alleen per gemeente één kleine vuurwerkshow (om de vuurwerkgekken af te laten kikken) gedurende een overgangsperiode. En over een paar jaar helemaal niets meer. Elk nieuw jaar is slechter als het voorgaande jaar, dus geen enkele reden om dat te vieren.