avondklok

De avondklok: regels, uitzonderingen en formulier Eigen verklaring

Vanaf zaterdag 23 januari 2021 hebben we in Nederland tussen 21.00 en 04.30 uur te maken met een avondklok. De maatregel is noodzakelijk om een 3e golf van het coronavirus te voorkomen. Zeker nu de besmettelijkere Britse variant een steeds groter aandeel in het aantal besmettingen krijgt. Naar de apotheek, in een hotel verblijven of een condoleance bijwonen, wat mag wel en niet tijdens de avondklok?

Verspreiding coronavirus afremmen

Het verbod om na 21.00 uur ’s avonds buiten te zijn moet ervoor zorgen dat minder mensen elkaar ontmoeten. Zo kan de avondklok erbij helpen de verspreiding van het coronavirus af te remmen. U mag wel in uw eigen tuin of op uw balkon zijn, maar op geen enkele andere wijze buitenshuis zijn of in uw eigen auto zitten. Er is hierbij geen sprake van gedoogbeleid waarbij u dus niet eerst een waarschuwing krijgt. Degenen die toch zonder geldige reden naar buiten gaan kunnen direct een boete krijgen van 95 euro.

Dit zijn de uitzonderingen

Voor bepaalde situaties is een uitzondering gemaakt op de avondklok. Dat geldt voor:

  • Een calamiteit.
  • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft.
  • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet.
  • Als u naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland.
  • Als u een aangelijnde hond uitlaat. Dit dient u alleen te doen.
  • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen.
  • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen.
  • Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het MBO, HBO of WO en u kunt dit aantonen.
  • Als u onderweg bent omdat u bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.

Wat zijn de verdere regels?

  • Essentiële winkels, zoals drogisterijen, sluiten om 20.00 uur. Winkels die levensmiddelen verkopen, zoals supermarkten sluiten om 20.45 uur.
  • Eten afhalen mag niet tussen 20.45 uur en 07.00 uur, eten laten bezorgen is wel toegestaan.
  • Post- en pakketbezorgers mogen hun post en pakketten ook tijdens de avondklok bezorgen.
  • U mag in een hotel of vakantiehuis verblijven, maar moet tijdens de avondklok binnen blijven.
  • Het is niet toegestaan om iemand weg te brengen of op te halen van een luchthaven of station. Het ov rijdt wel en noodzakelijke reizigers kunnen daarvan gebruik maken.
  • Apotheken blijven open op de reguliere openingstijden. U kunt dus tijdens de avondklok medicijnen afhalen als dit noodzakelijk is.
  • Als u met spoed naar de huisartsenpost of het ziekenhuis moet dan mag u naar buiten zonder formulier.
  • Als u mantelzorger bent of voor een dringende medische noodsituatie naar iemand toe moet, dat is dit toegestaan en kunt u dit aangeven op de Eigen verklaring avondklok.
  • Een condoleance bijwonen is niet toegestaan tijdens de avondklok, alleen een uitvaart is een legitieme reden.
  • Oppassen is geen geldige reden om tijdens de avondklok buiten te zijn.

Formulier Eigen verklaring avondklok

Vanaf 23 januari moet iedereen vanaf 12 jaar tijdens de avondklok een formulier Eigen verklaring avondklok bij zich hebben. U kunt dit formulier downloaden op de website van de Rijksoverheid. U mag een geprinte of digitale versie bij u hebben. Heeft u geen printer dan kunt u het formulier invullen op uw computer of smartphone en slaat u het vervolgens op. Als de handhaver erom vraagt, toont u het formulier op bijvoorbeeld uw telefoon. In 3 gevallen mag u zich buiten begeven zonder formulier Eigen verklaring avondklok: bij een calamiteit, het uitlaten van een hond en terugkeer uit het buitenland. Bij een terugkeer uit het buitenland gelden wel aanvullende regels. De actuele situatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Werkgeversverklaring

In het geval u voor uw werk buiten bent, dan moet u ook een Werkgeversverklaring avondklok kunnen tonen. Uw werkgever moet dit formulier, dat ook te vinden is op de website van de Rijksoverheid, voor u invullen. Voor bepaalde beroepsgroepen is een uitzondering gemaakt: agenten, brandweer- en ambulancemedewerkers, treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben.

Minister Kuipers op de persconferentie
Lees ook: Coronavirus in Nederland: alle overheidsmaatregelen op een rij

Waarom is er voor 21.00 uur gekozen?

Aanvankelijk is gesproken over een ingangstijd van 20.00 uur en vervolgens 20.30 uur, maar uiteindelijk is er voor 21.00 uur gekozen. Een half uur extra geeft mensen volgens de Kamer net iets meer tijd om nog even buiten iets te doen in de vroege avond, zoals sporten, wandelen of boodschappen doen.

De avondklok geldt van zaterdag 23 januari 21.00 tot woensdag 10 februari 2021 om 04.30 uur ‘s ochtends. Meer informatie vindt u via rijksoverheid.nl/avondklok, of bel 0800-1351.

(Bron: Rijksoverheid, ANP, NOS)

Geef een reactie