Centrale Bank wil simpeler betalingssysteem

De invoering van het IBAN-nummer zorgde voor veel verwarring. Vanaf augustus 2014 is heel Europa over op het International Bank Account Number. Vooral de lengte en de combinatie van letters en cijfers zorgt ervoor dat veel mensen hun rekeningnummer niet meer uit hun hoofd weten. De Europese Centrale Bank (ECB) werkt aan een nieuw mobiel betalingssysteem dat het betalingsverkeer moet versimpelen.

Koppeling telefoonnummer of mailadres

Bij het nieuwe betalingssysteem wordt het IBAN-nummer gekoppeld aan een telefoonnummer of e-mailadres. Yves Mersch, directielid van de ECB, vindt dat het internationale banknummer simpeler moet. “IBAN is een lang en ingewikkeld nummer dat moeilijk te onthouden is.” De Centrale Bank verwacht het nieuwe systeem binnen 3 jaar te introduceren in heel Europa. Dan zal geld overmaken naar het buitenland makkelijker worden en is het geld na de overboeking tussen verschillende banken ook gelijk beschikbaar zijn. Nu kan dat soms wel een paar dagen duren.

Obstakels

De technische en juridische obstakels staan de ECB nog in de weg. Doordat er in Europese landen verschillende regels gelden die een makkelijker betaalsysteem in de weg zitten, zal hier en daar de wetgeving aangepast moeten worden. Ook hebben sommige mensen bijvoorbeeld meerdere IBAN-nummers en maar één telefoonnummer. Volgens Mersch worden hiervoor oplossingen ontwikkeld.

Kent u het IBAN-nummer uit uw hoofd?

Geef een reactie

Reacties (2)

  Adriaan says:

  De Centrale Bank wil af van contant geld, zodat ze ons negatieve rente in rekening kunnen brengen.
  Het begint allemaal dictatoriale trekjes te krijgen, want dat is wel erg veel macht voor een niet-democratisch instituut. Zeer gevaarlijk!

  benmom says:

  Waar en hoe kan ik het saldo dat op de kaart staat terug krijgen ?. Mijn.kaart verloopt juni.
  Ben Mom.