Boete op versneld aflossen hypotheek verboden

Huizenkopers die een nieuwe hypotheek afsluiten kunnen geen hoge boete meer krijgen als ze hun schuld versneld aflossen. De bank kan alleen een vergoeding vragen voor directe kosten die ontstaan door het aflossen. Dat is de uitkomst van een reeks nieuwe Europese regels, die kort geleden zijn ingevoerd.

Inzicht

Het bedrag dat banken kunnen rekenen bij vervroegde aflossing wordt dankzij de nieuwe regels verder aan banden gelegd. Het CDA wil dat het kabinet uitzoekt hoe banken omgaan met de nieuwe regels. De Vereniging Eigen Huis (VEH) noemt het verbod een groot winstpunt, maar wil meer inzicht in de rekenmethodes van banken bij kosten voor het oversluiten of het vervroegd aflossen van een hypotheek. Volgens de VEH is het onduidelijk hoe banken de hoogte van hun aflosboetes berekenen. Banken mogen nog altijd kosten zoals het mislopen van rente in rekening brengen, maar mogen daar geen winstopslag meer aan toevoegen.

Bescherming

Volgens VEH verandert er door de regels in Nederland in principe weinig, omdat de Nederlandse hypotheekmarkt consumenten al meer bescherming biedt dan elders in Europa. Dit wordt ook door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) onderschreven. Banken moeten volgens de VEH echter wel veel transparanter worden over hun rekenmethodes en moeten die ook beter op elkaar afstemmen.

Vergelijkbaar

Onder de nieuwe Europese regels moeten geldverstrekkers meer duidelijkheid geven over hun kosten via een standaardinformatieblad. De kosten worden zo beter vergelijkbaar voor consumenten. Ook moeten kredietverstrekkers zich meer gaan inspannen om een oplossing te vinden voor huiseigenaren met betalingsproblemen.

Eind augustus gaat de vereniging in overleg met toezichthouder AFM over de rekenmethodes.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Een boete voor te snel af lossen? … Een boete voor te laat af lossen? … Waar blijven de boetes voor banken die zich niet aan de regels van fatsoen houden? Waar blijven de boetes voor bankdirecteuren, die de kas leegtrekken? … Altijd wordt de consument benadeeld en banken gepamperd. … Ik heb meegemaakt, dat de ING bank mij willens en wetend, benadeelde, en mij vervolgens wilde bestraffen.

    Dat ging als volgt: Ik had al 20 jaar een hypotheek, die ik keurig afbetaalde (zonder ook maar één termijn te missen). Bij afsluiting van die hypotheek had ik een bedrag van €25.000 in depot, afgesproken voor een verbouwing (en daarvoor een notarieel contract, en vergoeding betaald). Na 20 jaar, in 2006, nam ik het depot op, voor een verbouwing en moest toen opnieuw contractkosten betalen. Protesten, werden afgepoeierd met een bedreiging. Ik moest gewoon hun regels volgen, zo niet, geen geld. Het depot werd op mijn bankrekening gestort en ik begon met de verbouwing van mijn huis. Op kerstdag, twee maanden later, ik was bezig met kerstinkopen, stond ik voor lul bij de kassa in de supermarkt. Ik kon alle boodschappen terugzetten. Mijn bankrekening was leeg. …. Informeren bij de bank was niet mogelijk, iedereen was kerst vieren. De dag na kerstmis, krijg ik een dreigbrief van de ING. Binnen 48 uur het saldo aanvullen, of een aantekening in Tiel. Bij informatie werd niet duidelijk, waar mijn geld was gebleven. Ik heb toen het tekort aangevuld met behulp van een spaarrekening, om een aantekening te voorkomen, in afwachting van opheldering. Na vier weken krijg ik een overzicht van mijn creditkaart en bleek dat de bank, ongevraagd en ongewild, €25.000 overgeschreven had van mijn privé rekening naar mijn creditkaart, waardoor ik in het rood stond. En dat hadden ze niet terug kunnen vinden, toen ik in paniek bij de balie stond, de dag na kerstmis? … Er was zomaar €25.000 weg, foetsie, spoorloos. … Ik heb onmiddellijk een klacht ingediend bij de ING en mijn hypotheek overgedaan naar een andere bank, waar ik ook nog eens €100 per maand minder rente betaalde. Van de ING hoorde ik niets. Je zou verwachten dat ze zouden vragen waarom ik mijn hypotheek overgesloten had. … Ze zwegen in alle talen. … En heb ook een privé rekening genomen bij een andere bank. Langzaam heb ik alle automatische betalingen en de salarisstorting overgeheveld naar die andere bank. … Weer geen reactie van de ING bank. … Een jaar later kreeg ik een vrij groot bedrag gestort op de ING rekening en heb dat bedrag meteen overgeboekt naar de andere bank. “s Avonds werd ik gebeld door de bankdirecteur, met de vraag: waarom ik een andere bank genomen had??? … Hij had een lucratief beleggingsplan voor mijn geld. !!! Dus de ING bank kan toch wél reageren. … Ik heb hem geantwoord: Dat ik wacht op een reactie van mijn klacht. Pas na ontvangst van dat antwoord, kunnen we praten. Ik moet nu nog antwoord krijgen op die vraag. Totdat dit gebeurde, dacht ik, dat een bank, netjes handelt, maar de schellen zijn me van de ogen gevallen. Het zijn gewoon criminelen.