energierekening

Klopt uw energierekening wel?

De Vereniging Eigen Huis (VEH) trekt aan de bel over energierekeningen. Die zijn onoverzichtelijk, waardoor eventuele fouten door consumenten nauwelijks op te merken zijn.

Fouten alleen door experts te ontdekken

In de energierekening die mensen op de mat krijgen zitten vaak lastig te ontdekken fouten, stelt de VEH. Daarom roept de vereniging toezichthouder ACM op om een onderzoek in te stellen en met maatregelen te komen. De rekening is nu zo complex opgesteld dat fouten in de meeste gevallen alleen door experts te ontdekken zijn. De vereniging pleit voor een verplicht vaste structuur van de energienota, zodat de consument de nota ook zelf beter kan controleren.

Onjuistheden die VEH tegen komt:

 • Te hoge netbeheerkosten;
 • Onjuist verbruik;
 • Geen vermindering energiebelasting;
 • Correctiefactor voor elektriciteit;
 • Niet de tarieven van het aanbod

Overzichtelijke nota

“Dit kan zo niet langer”, vindt VEH-directeur Cindy van de Velde. “Door toekomstige ontwikkelingen, zoals meer eigen energieopwek met zonnepanelen en flexibele energieprijzen per uur, wordt het nog belangrijker dat de nota overzichtelijk wordt en dan ook klopt.”

Consumenten betalen soms honderden euro’s te veel

In 2014 trok de belangenorganisatie ook al aan de bel over de noodzaak van een duidelijkere en beter te controleren energierekening. Bij een recente controle van ruim 200 nota’s zijn echter opnieuw veel fouten aangetroffen: maar liefst 5 tot 10 procent van de energierekeningen bevatten fouten. Dit bij diverse energieleveranciers. Hierdoor betalen mensen enkele tientjes tot soms wel honderden euro’s te veel. Bovendien worden consumenten nu nog te vaak van het kastje naar de muur gestuurd, merkt de VEH.

(Bron: ANP, VEH)

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. oosterwijck says:

  Hier konden we op wachten. … Het hele systeem van marktwerking in de energiesector door concurrentie, is niets meer dan een dekmantel voor grootschalige fraude. … Evenals marktwerking in de ziektekostenverzekeringen is het vragen om problemen. Dit geknoei met facturen is al jaren gaande en Oxio is koploper met het veroorzaken van misstanden. Iedere randdebiel kan op zijn vingers natellen, dat die zogenaamde voordelen van overstappen, niet deugen. …. Hoe kan het aannemelijk zijn dat een of andere zakkenvuller, die zich met een helicopter tussen zijn zijn huis en werkplek verplaatst, goedkoper energie aanbied, die afkomstig is van dezelfde producent als waar U jaren lang klant was. Vergelijk het even met brood van de bakker. U koopt al jaren brood bij de bakker, en dat gaat goed. Nu verschijnt er op een dag een tussenpersoon die bij diezelfde bakker brood inkoopt en het met een Ferrari rondbrengt en verkondigd dat hij goedkoper is als de originele bakker. Zou U dat dan geloven? … Die zakkenvuller kan alleen goedkoper zijn brood aanbieden als hij een paar sneetjes brood afsnoept van de broden, zodat hij extra broden kan samenstellen en verkopen. Winst moet namelijk uit de lengte komen of uit de breedte. Stop met faciliteren van zakkenvullers. … Ga allemaal terug naar de enige en echte binnenlandse energieleverancier en laat al die nep energiebedrijven barsten. Zo ook met de ziektekostenverzekeringen, sluit je allemaal aan bij het Nationaal Ziekenfonds en laat al die zakkenvullers van al die ziektekostenverzekeringen barsten.

 2. Parhesia says:

  Met enige weemoed terugdenkend aan de gemeentelijke energie bedrijven.De tijd waarin waarde en normen,fatsoen,respect gewoongoed was.De ontzuiling heeft bewezen grote puinhopen te realiseren.GOD werd als sprookje verkocht, want HIJ zou je de maat nemen,dus het was oppassen geblazen.Nu weten ze van idioterie niet meer hoe ze met wetgeving/regels de orde moeten handhaven/vormgeven. Overal zijn camera’s opgesteld die voor veiligheid horen zorgtedragen,steken mensen collectief kaarsjes aan bij grote openbare incidenten.

  De privatisering is op alle gebied een grote graaicultuur gebleken, het dievencollectief maakt een eigen gedoogbeleid om bedrog/misleiding/hebzucht/zelfverrijking te stimuleren door onderlinge concurentie als noodzakelijke maatstaaf te verklaren.
  Wanhopige pogingen om het “mens-dier” naar een hoger beschavingniveau te tillen zijn sinds “de verlichting” niet erg opgeschoten.Erger nog,..het lijkt erop dat het steeds meer chaos bewerkstelligd.De praatprogramma’s op TV,socialmedia die grenzeloze mogelijkheden blijven creëren, herkennen hun eigen verantwoordelijkheden niet meer.
  Kort gezegd,.. het is een collectief zooitje geworden.Wie voelt zich opnieuw aangesproken om weer orde(licht) te brengen onder de HALFGODEN v.h. “verlichtingstijdperk “?Voor alsnog zijn de voorstanders v.d. privatisering binnen de huidige volksvertegenwoordiging,meesters(pionnen) v.d. onmacht gebleken,die puinhopen achter laten binnen de privatesector.
  Ps:de verkiezingen?Zoveel versplintering in ons huidige partijenstelsel toont toch gebrek aan een grotere toekomstvisie/besef/noodzaak voor het groter collectiefwelzijn.
  Of we kiezen voor de afbraak v.d. huidige privatisering in de publiekesector,… het zou verwonderlijk zijn.