WOZ-waarde WOZ-bureaus

Bezwaar maken tegen WOZ-waarde van uw woning: via de gemeente of een WOZ-bureau?

De gemiddelde WOZ-waarde in Nederland is per 1 januari 2023 explosief gestegen. Diverse bureaus bieden zichzelf aan, voor hulp met bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van uw woning. Steeds meer gemeentes waarschuwen hier echter voor en roepen op om direct contact op te nemen met de gemeente. Is het verstandig om een bureau in te schakelen of kunt u beter bij de gemeente terecht?

Landelijke WOZ-waarde stijgt met 17 procent: wat betekent dat voor u?

De gemiddelde WOZ-waarde in Nederland stijgt in 2023 met 17 procent. Deze waarde is namelijk gebaseerd op de periode 1 januari 2021-1 januari 2022, waarin nog sprake is van een oververhitte woningmarkt. De huizenprijzen gaan in de daaropvolgende maanden omlaag, maar dat staat dus los van deze WOZ-waardebepaling. De hoogte van de WOZ-waarde van uw woning beïnvloedt onder meer de hypotheekrente en de (gemeentelijke) belastingen die u moet betalen, maar ook de vraagprijs bij een verkoop. Ook als u een huurwoning heeft, is de WOZ-waarde relevant, zoals MAX Meldpunt in dit artikel uitlegt. Dit percentage van 17 procent is een landelijk gemiddelde. De WOZ-waarde van uw woning kan dus afwijken, afhankelijk van uw woonplaats en het type woning. De taxatie van uw woning berust bovendien op een steekproef, een vergelijking met andere woningen in uw buurt. Het kan dus zomaar gebeuren dat de WOZ-waarde in uw geval te hoog uitvalt.

Bezwaar maken via de gemeente

Bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde kan lonen. Als dit bedrag in 2e instantie lager uitvalt, kunnen uw belastingen er ook lager van worden. U kunt voor uw bezwaar bij de gemeente terecht. Zorg er wel voor dat u dan goed geïnformeerd bent. Dat kunt u doen door het taxatierapport op te vragen of het WOZ-waardeloket te raadplegen. Via deze overheidsdienst kunt u de WOZ-waarde van uw woning inzien en vergelijken met andere woningen. Ook kunt u via deze rekenhulp van Vereniging Eigen Huis een indicatie krijgen. De Vereniging heeft ook voorbeeldbrieven van bezwaarschriften. Als u inderdaad bezwaar maakt bij de gemeente, kan dit op formele of informele wijze. Daarover geven we in dit artikel over WOZ-waarde meer uitleg.

Bezwaar maken via commerciële WOZ-bureaus

Daarnaast zijn er tegenwoordig bedrijven die namens u bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van uw woning. Zo pakt Eerlijke WOZ in 2023 uit met de reclameslogan ‘Knibbel Knabbel Knuisje, wie knabbelt er aan mijn huisje? De Belastingdienst’! Zo zijn er nog meer van dit soort commerciële partijen, zoals WOZMeldpunt en Het Nieuwe WOZ-bureau.

Bij deze WOZ-bureaus kunt u kosteloos de WOZ-waarde van uw woning laten controleren. “Niet iedereen is in staat om zelf goed bezwaar te maken. Direct bezwaar maken kan wel, maar niet iedereen kent de weg”, stelt WOZMeldpunt-directeur Frank van der Plas in Geld Of Je Leven (NPO Radio 1). Deze bureaus halen hun inkomsten namelijk uit de proceskosten van goedgekeurde bezwaarprocedures. “17 miljoen die aan die bureaus wordt betaald, om de gemeentes scherp te houden…  Dat lijkt mij een uitstekende investering”, vindt Van der Plas.

Als het tot een hoorzitting of een beroepszaak komt, worden de verdiensten van de bureaus dus ook hoger. Maar daar staat tegenover dat het de gemeentes miljoenen euro’s kost. Het aantal ingediende bezwaren via commerciële WOZ-bureaus is de afgelopen jaren verdubbeld, waardoor gemeentes dubbel zoveel vergoedingen en proceskosten kwijt zijn. De gemeentes verwachten in 2023 ook veel aanvragen, omdat de gemiddelde WOZ-waarde zo hard is gestegen. Daar komen de salarissen bovenop van de ambtenaren die zich over de zaak buigen. En daar kunt u uiteindelijk indirect de gevolgen van merken. Hoe meer kosten de gemeentes maken, hoe minder ze in lokale voorzieningen kunnen investeren.

Kunt u beter zelf de gemeente benaderen of een WOZ-bureau inschakelen?

Verschillende Nederlandse gemeentes zijn met een tegenreactie gekomen op campagnes van de WOZ-bureaus. Ze roepen op om uw bezwaar bij de gemeente zelf in te dienen, zoals de gemeente Lingewaard in onderstaande video doet. Arthur Boone, wethouder in Zevenaar, zet in Geld Of Je Leven de cijfers uit zijn gemeente op een rij. Volgens hem valt het wel mee met de foutieve WOZ-waardes. “Als je kijkt hoeveel WOZ-bepalingen wij per jaar doen, meer dan 30.000. Dan komen daar 680 bezwaren op terug, waarvan er uiteindelijk 70 worden goedgekeurd”, laat hij weten. “We hebben gewoon beëdigde makelaars in dienst, die dat voor u samen gaan bekijken.”

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Volgens onderzoek van de Waarderingskamer, de toezichthouder op WOZ-gebied, maakt het qua slagingskans weinig uit of u dit zelf doet of een commercieel bureau raadpleegt. Als u bezwaar wil maken, ga dan eerst na of de gemaakte kosten opwegen tegen de belastingbedragen die u uitspaart. Boone wijst bijvoorbeeld op de 32 zaken die WOZMeldpunt in Zevenaar heeft aangespannen. “Waar uiteindelijk 4 hebben geleid tot een waardevermindering. Wat nog eens vrij weinig was. Het heeft een ozb-voordeel (onroerendezaakbelasting, red.) van 160 euro opgeleverd voor de bewoners. Maar daar hebben we 12.900 euro kosten voor moeten maken.”

Hoe dan ook: veel gemeentes zijn wakker geworden door de campagnes van de WOZ-bureaus en besteden meer aandacht aan de mogelijkheden om direct bezwaar te maken. U heeft dus wat te kiezen als u zelf bezwaar gaat maken. “In de relatief gemakkelijke gevallen bellen mensen wel zelf. Bijvoorbeeld wanneer de oppervlakte van een huis duidelijk niet klopt met het taxatierapport. Wij krijgen de specialistischere gevallen, die moeilijker zijn om zelf op te lossen”, bespreekt Duncan Ward, oprichter van Eerlijke WOZ, in gesprek met NRC de beide methodes.

Meer weten over WOZ-waarde en de mogelijkheden om bezwaar te maken? MAX Meldpunt besteedt er in de uitzending van vrijdag 10 maart 2023 uitgebreid aandacht aan. Deze begint om 19.50 uur op NPO 2.

(Bron: Archief, ANP, Waarderingskamer, MAX Meldpunt, Radar, Vereniging Eigen Huis, RTL Z, NOS, NPO Radio 1, NRC, Gemeente Lingewaard. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie