Beveiligingslek bij de Belastingdienst

Uit vertrouwelijke documenten van het programma ZEMBLA blijkt dat de Belastingdienst de financiële en persoonlijke gegevens van 11 miljoen belastingbetalers en 2 miljoen bedrijven in de periode van 2013 tot 2016 onvoldoende beveiligd heeft. Diefstal en verlies kunnen daardoor niet worden uitgesloten, maar het is niet duidelijk of er misbruik van de situatie gemaakt is.

Gewaarschuwd

Uit de stukken blijkt dat de leiding van de Belastingdienst al in maart 2015 gewaarschuwd is dat er een beveiligingslek was. Er zou herhaaldelijk op zijn gewezen dat de leiding maatregelen moest nemen om aan de Wet bescherming persoonsgegevens te voldoen. Een jaar later, in maart 2016, concludeerde ook de Auditdienst Rijk (ADR) in een rapport dat beveiligingsmaatregelen “niet geëffectueerd zijn”, meldt het programma verder.

Vertrouwelijke documenten

Zembla baseert zich op 100 vertrouwelijke documenten en e-mails afkomstig van de Belastingdienst. Daarnaast sprak het tv-programma met 7 betrokkenen, die allemaal een schriftelijke verklaring hebben afgelegd. De 3 belangrijkste bronnen hebben deze verklaring onder ede afgelegd bij een notaris.

Reactie Belastingdienst

De Belastingdienst zelf geeft aan zich niet te herkennen in het verhaal. Volgens een woordvoerder zijn er strenge regels en voorwaarden voor het omgaan met gegevens van de Nederlandse burger en worden die ook nauwgezet nageleefd. “We houden ons aan de wet bescherming persoonsgegevens. Onafhankelijke, externe partijen zien daar op toe”, aldus de zegsman.

Reactie Staatssecretaris Wiebes

Staatssecretaris Wiebes (Financiën) geeft in een schriftelijke reactie toe aan Zembla dat er niet gemonitord is wat er met de data gedaan is en door wie. “Verlies of diefstal van de gegevens is tot op heden niet geconstateerd”, schrijft de staatssecretaris.

Update 2 februari 2017

De Tweede Kamer gaat zich in een speciaal debat buigen over de beveiliging van gegevens bij de Belastingdienst. Volgende week wordt verantwoordelijk staatssecretaris Wiebes over de kwestie aan de tand gevoeld.

Lees ook: Veel overheidswebsites hebben een onveilige verbinding.

(Bron: ANP, Zembla, NOS)

Geef een antwoord

Reactie

    oosterwijck says:

    De persoonsgegevens liggen overal op straat, niet allen bij de belastingdienst, maar ook bij de gezondheidszorg en bij de gemeentelijke instellingen. Waarom zouden ze zich ook druk maken over de persoonsgegevens van gewone mensen (het gepeupel)? … Ik ben ervan overtuigd dat de gegevens van de multinationals, waarin duidelijk wordt dat ze vrijwel geen belasting betalen, wél zorgvuldig verborgen zijn. Die gegevens liggen niet op straat. OOK niet als een corrupte minister en staatssecretaris, een bevriende crimineel uit de gevangenis loslaten, met een slordige 5 miljoen aan zakgeld om in Israel een nieuw leven op te bouwen, vind je daar niets over. Om die gegevens op straat te krijgen, moet gebruik gemaakt worden van interne medewerkers, die de computergegevens achterover drukken en aan een journalist overhandigen.