directe overboekingen

Banken voeren directe overboekingen in, geld binnen 5 seconden van de ene op de andere rekening

Uiterlijk in de zomer van 2019 is het mogelijk om vanaf 7 verschillende banken direct geld naar elkaar over te maken via mobiel- en internetbankieren. Nu duurt het in het geval van een overboeking naar een andere bank tijdens feestdagen, het weekend en ’s nachts nog tot de eerst volgende werkdag dat het geld ook daadwerkelijk op de andere rekening staat.

Nieuw betaalsysteem Instant Payments

De banken werken sinds 2015 aan het nieuwe betalingssysteem. Begin dit jaar is een test met 1 miljoen transacties succesvol verlopen. De betreffende 7 banken: ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank, RegioBank en Knab beginnen deze week klanten over te zetten naar het nieuwe betaalsysteem. De banken verwachten uiterlijk begin juli directe betalingen bij al hun klanten ingevoerd te hebben. Met de invoering van de zogenoemde Instant Payments kunnen klanten ook ’s nachts, tijdens feestdagen en in het weekend direct geld overmaken. Het bedrag staat dan binnen 5 seconden op de rekening van de ontvanger en niet pas op de eerst volgende werkdag.

Klanten hoeven niets te doen

De nieuwe betaalmogelijkheid wordt automatisch toegevoegd aan mobiel- en internetbankieren. Klanten hoeven er zelf niets voor te doen. Overigens gelden de wijzigingen niet voor zogenaamde bulkoverboekingen door zakelijke klanten, waarbij meerdere overboekingen tegelijkertijd verwerkt worden. Salarisbetalingen vallen er dus bijvoorbeeld niet onder, legt brancheorganisatie Betaalvereniging Nederland uit.

Lees ook: geld overmaken tijdens Pasen? Dat ligt 4 dagen stil.

(Bron: ANP, Nu.nl)

Geef een reactie