Utopie van Sofie

Documentaire Utopie van Sofie te zien bij MAX

De documentaire Utopie van Sofie van regisseur Paul Sin Nam Rigter wordt uitgezonden bij MAX. Onderwijsspecialist Sofie start een klas op om hoogbegaafde kinderen onderwijs te bieden op hun eigen niveau. Voor de problemen waar zij tegenaan lopen is weinig aandacht in het schoolsysteem. Lukt het Sofie om de weerstand tegen haar manier van werken te overwinnen?

Klas voor hoogbegaafde kinderen

In Breda start Explora, een speciale klas voor hoogbegaafde kinderen, opgezet door Sofie in opdracht van 2 scholen. Ze is specialist in hoogbegaafdheid bij kinderen en merkt dat deze groep vaak niet wordt herkend, terwijl ze dezelfde problemen hebben als kinderen die het onderwijsniveau niet aankunnen, zoals uitval, verveling en depressie.

Ongelijke kansen

Bij Explora krijgen deze kinderen les op hun eigen niveau, in een hoger tempo en met meer variatie. De klas bestaat uit kinderen van 2 verschillende scholen. De helft komt van een school met voornamelijk kinderen met welgestelde ouders, de andere helft komt van een school waar veel kinderen een migratieachtergrond hebben. De kinderen voelen zich eindelijk gezien, tot vreugde van henzelf maar ook van de ouders en de juffen van Explora. Toch zijn er ook zorgen over deze kinderen: ze zijn vaak hooggevoelig, trekken zich grote mensenproblemen aan, vertonen ADHD-gedrag en ook wordt duidelijk dat niet ieder kind dezelfde kansen heeft.

Weerstand

Sofie trekt zich het lot van ieder kind aan, maar in de loop van het schooljaar wordt duidelijk dat ze zelf ook tegen problemen aanloopt. Vanuit de organisatie is er weerstand tegen haar snelle denken en handelen. Hierdoor is het onzeker of Sofie wel kan blijven bij Explora. Aan het eind van het schooljaar is de uitkomst voor de kinderen een andere dan voor Sofie.

Jouw idee op TV

De documentaire, een idee van Sofie, is een van de winnaars van Jouw idee op tv. Met dit initiatief willen de NPO en Omroep MAX in 2020 de band tussen de publieke omroep en het publiek versterken door kijkers rechtstreeks bij de programmering te betrekken. Ruim 3.500 ideeën werden ingediend.

Over Paul Sin Nam Rigter

Paul Sin Nam Rigter, de maker van de documentaire, wordt op 3-jarige leeftijd geadopteerd uit Zuid-Korea. Hij groeit op in een Nederlands adoptiegezin en is werkzaam als acteur, regisseur en presentator. Hij heeft diverse documentaires gemaakt, waaronder Dood in de Bijlmer, die in 2020 de IDFA Award voor Beste Nederlandse Documentaire heeft gewonnen.

2Doc: Utopie van Sofie is te zien op donderdag 7 december 2023 om 22.15 uur bij MAX Op NPO 2.

(Foto: © MAX)

Geef een reactie