Oekraine

Zo kunt u de dieren uit Oekraïne helpen

Naast de inwoners van Oekraïne, kunnen de dieren uit dit land ook hulp gebruiken. Meegenomen huisdieren zijn lang niet altijd welkom op de opvanglocaties en ook in Oekraïne zelf zijn dieren die geholpen moeten worden. Wat kunt u doen om de beestjes bij te staan? 

Huisdieren opvangen

De initiatieven voor dieren uit Oekraïne zijn inmiddels talrijk. Zo hebben een aantal dierenliefhebbers de website dierenhulpoekraïne.nl opgezet. Via deze site kunt u zich aanmelden als gastgezin voor dieren die niet samen met hun baasjes opgevangen kunnen worden. Tijdens het aanmeldproces kunt u aangeven naar wat voor dier uw voorkeur uitgaat.

Meldpunt Dierenberscherming

Ook de Dierenbescherming schiet te hulp. Zo heeft de organisatie samen met een aantal nationale- en internationale dierenhulp-instanties een meldpunt opgezet: hulpvoordierenuitoekraïne.nl. Oekraïners, gemeenten, opvanglocaties of Nederlanders die Oekraïners met dieren hebben opgevangen, kunnen hier aankloppen met vragen. De Dierenbescherming coördineert dit alles en zal proberen de hulpvraag zo snel mogelijk van antwoord te voorzien.

Het meldpunt is te bereiken via 088-811 3333 (ma t/m vrij 9.00-17.00 uur) of via info@hulpvoordierenuitoekraïne.nl.

Zelf geen hulpvraag?

Mensen die zelf geen hulpvraag hebben, maar wel willen helpen, kunnen ook terecht bij het meldpunt. Kunt u bijvoorbeeld een dier opvangen? Of heeft u misschien diervoeding over? Meld dit dan door op hulpvoordierenuitoekraïne.nl te klikken op de button ‘ik wil helpen’. Bent u dierenarts en wilt u helpen? Ook dit kunt u aangeven op de site. Klik dan op de button ‘aanmelden dierenarts’.

Hulp voor dieren in Oekraïne

Naast hulp voor Oekraïense dieren die inmiddels in Nederland zijn, wordt er ook gedacht aan de dieren die nog in Oekraïne zijn. De internationale dierenhulporganisatie IFAW (International Fund for Animal Welfare) zamelt bijvoorbeeld geld in voor lokale opvangcentra voor dieren.

IFAW is niet de enige organisatie die de dierenasiels in Oekraïne probeert te helpen. Politieke partij Partij voor de Dieren doet dit bijvoorbeeld ook, net als de Nederlandse organisatie House of Animals. Doneren kan via de websites van de genoemde organisaties.

Zo helpt u de mensen

Naast de dieren, kunnen de mensen uit Oekraïne uw hulp ook goed gebruiken. Benieuwd hoe u kunt bijdragen? Wij hebben een aantal opties voor u op een rij gezet.

Oekraïne
Lees ook: Wilt u Oekraïne helpen? Dit kunt u doen

(Bron: Dierenberscherming, archief, House of Animals, IFAW, dierenhulpoekraine.nl, Partij voor de Dieren, Parool, NOS. Foto: ANP)

Geef een reactie