wonderfoon

Wonderfoon zoekt oude telefoons voor dementerende ouderen

Heeft u nog een oude T65-telefoon met draaischijf in huis liggen? De mensen achter het initiatief Wonderfoon kunnen ze goed gebruiken. Zij maken er een mini-jukebox van voor dementerende ouderen. 

Muziek en dementie

Bij mensen met dementie vervagen veel herinneringen met de tijd. Muziek is een goed middel om bepaalde gebeurtenissen of momenten uit het verleden weer tot even te wekken. Herinneringen die gelieerd zijn aan bepaalde muziekstukken uit het verleden, lijken immers wel vaak in tact te blijven. “Muziek kan je naaste rust geven als ze geïrriteerd is, activeren als ze passief is en vrolijk maken als ze verdrietig is. Het roept herinneringen op waarvan je dacht: die is ze voorgoed kwijt. Als het je lukt om de juiste toon te vinden, voegt muziek iets moois toe aan de kwaliteit van haar leven”, staat te lezen op dementie.nl, het online platform van Alzheimer Nederland.

Zo werkt de Wonderfoon

De mensen achter de Wonderfoon proberen precies dit te doen. Een Wonderfoon is een omgebouwde telefoon met een draaischijf die werkt als een kleine, persoonlijke jukebox. Achter elke nummer op de schijf zit een lied uit vervlogen tijden dat mogelijk allerlei gevoelens en herinneringen terugbrengt. Herinneringen waarvan iedereen misschien dacht dat die allang vervlogen zijn. Het zal het ziekteproces niet vertragen of genezen, maar het gebruik van de Wonderfoon kan wel een positieve invloed hebben op de kwaliteit van leven.

Telefoon schenken

Om dit soort muzikale telefoons te blijven maken, zijn er natuurlijk genoeg telefoons met draaischijven nodig. Als u uw exemplaar aan Wonderfoon wilt schenken, kunt u contact opnemen met de organisatie. Dit kan door een mail te sturen naar info@wonderfoon.eu. Zoals al gezegd is het grijze T65-model van de PTT het meest geschikte model om een Wonderfoon van te maken.

Lunch Lekker

Op 28 januari 2021 spreekt dj Daniel Dekker in zijn NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Bart ten Napel, die zelf Wonderfoons maak. U kunt het fragment hier terugluisteren. 

Geef een reactie

Reactie

  1. dragon says:

    Let op met muziekrechten, even wat MP3tjes van internet downloaden en erop zetten klinkt makkelijk, maar kan het verpleeghuis mogelijk financiële consequenties opleveren als ze een controle zouden krijgen door Buma/Stemra.
    Deze controleurs hebben geen begrip voor deze toepassing.
    Ook veel nabestaande van artiesten claimen geld, via Buma/Stemra.