Wonderfoon brengt mooie herinneringen terug aan mensen met alzheimer

In woonzorgcentrum De Amaniet in Ermelo kunnen mensen ‘bellen naar vroeger’. Door middel van een oude draaischijf-telefoon. Als er een nummer gedraaid wordt zijn er verschillend liedjes van vroeger te horen. Voor veel mensen met alzheimer is dit een fijne manier om herinneringen van vroeger opnieuw te beleven.

Draaischijf-telefoon

Voor dementerende ouderen worden dingen in het dagelijks leven steeds moeilijker. Maar hoe ver ze ook in het ziekteproces zijn, hoe de draaischijf van een oud telefoontoestel werkt weten ze vaak nog wel. De Nijmeegse ICT’er Leo Willems bouwt met dat gegeven in zijn hoofd een Wonderfoon, een ouderwetse telefoon als mini-jukebox. Willems komt een aantal jaar geleden op het idee als hij een oud telefoontoestel vindt op een rommelmarkt. Op dat moment is zijn schoonmoeder ook aan het dementeren. Voor zijn schoonmoeder is het fijn om naar liedjes van vroeger te luisteren en zo oude herinneringen naar boven te halen. In de Wonderfoon zitten liedjes van Nederlandse zangers zoals Wim Sonneveld, Herman van Veen en Vader Abraham.

Eigen Wonderfoon maken

Willems merkt dat zijn idee aanslaat en krijgt steeds meer aanvragen van verschillende zorginstellingen, of hij er ook één voor hen wil maken. Alleen is het maken van zo’n Wonderfoon niet gratis en kost het ook aardig wat tijd helaas. Omdat Leo Willems niet genoeg tijd en geld heeft, heeft hij het bouwplan van de Wonderfoon op internet gezet. Als u zelf een Wonderfoon wilt maken moet u rekening houden met een bedrag tussen de 60 en 90 euro wat u kwijt bent. “U moet een klein beetje handig zijn, maar in principe kan iedereen er zelf één maken”, aldus Willems.

Modernere versie

Nadat de Nijmeegse uitvinder Willems zijn bouwplan op internet heeft gezet, trekt dat de aandacht van Tirza de Lange, welzijnsmedewerker van Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe. Zij heeft een oproep op facebook geplaatst met de vraag wie er zo’n Wonderfoon wil maken voor de zorginstelling. Op deze oproep reageren 2 enthousiaste mannen, Herbert van Til (50) en Peter Fidder (43). De 2 mannen gaan aan de slag en maken op basis van de Nijmeegse handleiding hun eigen variant. Van Tilt verteld over de nieuwste verbetertingen, een SD-kaart om eenvoudig nieuwe liedjes in de telefoon te zetten en een afstandsbediening via de IPhone om het geluid te regelen. Alles bij elkaar kost de telefoon zo’n 30 euro. De Lange hoopt uiteindelijk subsidie te krijgen voor de telefoons en dan alle afdelingen een telefoon te kunnen bieden. Wie een oude telefoon wil schenken kan terecht bij de Amaniet, aan de Varenlaan 129 in Ermelo.

 

(Bron: De Gelderlander/De Stentor) 

Geef een reactie