Vermoedt u dat uw (klein)kind aan zelfmoord denkt? Dit kunt u doen.

Vermoedt u dat uw (klein)kind aan zelfmoord denkt? Dit kunt u doen

Van de jongeren onder de 30 jaar is zelfmoord doodsoorzaak nummer 1. Het aantal suïcides nemen de afgelopen jaren toe, een verontrustende ontwikkeling. In 2022 gaat het om iets meer dan 300 jongeren die hun leven bewust beëindigen. Het taboe rondom depressie en zelfdoding moet doorbroken worden en het gesprek op gang gebracht. Maar hoe kunt u dit doen?

Een kunstwerk om aandacht te vragen voor zelfmoord

Om aandacht te vragen voor het onderwerp, heeft Het Power of Art House een kunstwerk van 2,5 meter hoog en 4 meter lang gemaakt. Het is een in elkaar gedoken jongen en staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren. “Dit beeld schreeuwt om aandacht”, zegt kunstenares Saskia Stolz.

Het kunstwerk Stille Strijd, van Het Power of Art House.Foto: ANP/Remko de Waal

Taboe doorbreken en gesprek over suïcide aanjagen

Met het beeld willen ze het taboe doorbreken en het gesprek over zelfmoord aanjagen. Bij de lancering op 12 juli 2023 staat het beeld in Amsterdam. Later gaat het rondreizen door een aantal steden in Nederland, waaronder Utrecht, Maastricht, Den Haag, Rotterdam en Haarlem.

Praten over zelfmoord vinden jongeren lastig

De kunstenares is in gesprek gegaan met een tiental jongeren die in het verleden 1 of meerdere suïcidepogingen doen. Zij geven aan het moeilijk te vinden om met hun omgeving te praten over de depressieve gevoelens. En dat terwijl erover praten heel belangrijk is, zegt ook Stichting 113 Zelfmoordpreventie.

Jongeren vinden het moeilijk om te praten over suïcidale gedachtes.

Wat kunt u zelf doen?

Wanneer u vermoedt dat uw (klein)kind aan zelfmoord denkt, is het belangrijk om het gesprek aan te gaan. Dat klinkt misschien moeilijk, daarom zetten we op een rij wat u beter wel en niet kunt doen.

Wel doen

Probeer eerst aansluiting te vinden. Leg uit wat u opvalt. Bijvoorbeeld als iemand zich vaker terugtrekt of dat vaak gezegd wordt dat het leven te zwaar is. Een directe vraag of iemand aan zelfmoord denkt kan gesteld worden. Vindt u het lastig om zelfmoord of suïcide te benoemen, dan kunt u ook vragen: ‘Denk je weleens: Van mij hoeft het niet meer?’ of ‘Denk je weleens: Zo wil ik niet verder leven?’

Als hij of zij aangeeft hiermee te zitten kunt u verder vragen. Toon uw bezorgdheid aan uw (klein)kind. Stel vragen, luister zonder oordeel en blijf doorvragen. Toon begrip voor iemands gevoel. En zoek samen hulp, dit kan bij de huisarts, een psycholoog of via 113. Die laatste is 24 uur per dag, 7 dagen in de week gratis en anoniem te bereiken via 0800-0113 of via de chat op de website.

Niet doen

Let op hóé u de vragen stelt. 113 geeft voorbeelden van wat u beter niet kunt vragen:

 • ‘Je wil toch niet echt dood?’
 • ‘Je gaat toch geen gekke dingen doen?’
 • ‘Weet je wel hoeveel verdriet je mij hiermee doet?’

Als iemand worstelt met gedachten over zelfmoord, probeer dan niet zelf het probleem op te lossen. Er is meer hulp nodig dan u kunt bieden in de meeste gevallen. Beloof ook niet om de suïcidale gedachten geheim te houden. En draag het niet alleen. Ook voor u is het belangrijk om erover te praten.

Zorg goed voor uzelf

Vaak wordt dat vergeten. U bent druk met de persoon om wie het gaat en denkt daardoor minder aan uzelf. Maar om voor iemand anders te zorgen, moet u zelf ook goed in uw vel zitten. Maak u af en toe los van de situatie en richt u op dingen die een goed gevoel geven. Laad de batterij weer op. En gun ook uzelf de tijd om alles op een rijtje te zetten. Alle emoties die daarbij komen kijken mogen er zijn.

Door er voor een ander te zijn en het onderwerp bespreekbaar te maken, doet u al veel voor hem of haar. Dat is goed om te beseffen. U bent niet verantwoordelijk voor de keuzes van een ander. Geef ook goed uw eigen grenzen aan.

Volg een online training over suïcidepreventie

Via de website van 113 is een gratis online training te volgen over suïcidepreventie. Dit kan voor zowel volwassenen als jongeren. Binnen 1 uur tijd krijgt u veel informatie en sluit u af met een test. Zo weet u zeker dat alles helder is.

Denkt u aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl.

(Bron: Stichting 113 Zelfmoordpreventie, RTL Nieuws. Foto’s: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

  Dirck says:

  Ik weet van vele ouderen die laatste maanden of weken hele dure intensive zorg kregen omdat Euthanasie regels erg streng zijn.
  Zowel de inmiddels overleden personen waren liever eerder gegaan en ik weet hoe duur dat was!
  Zelf met 3 personen 24 uren zorg moeten geven want het mag niet.
  Dan krijg je dat zowel overleden persoon als de 3 verzorgers feestje geven dat het natuurlijke dood was.

  Ik vermoed dat vele DHZers knoeien en dan liever ietsje ruimere regels graag.
  Ik zag laatste kwartaal er hoge facturen en niet alle zijn bij zorgverzekeraar binnen gekomen.
  Geheel Nederland mag dus mee betalen aan laatste 3 dure maanden die voor ons 3 en patiënt niet leuk waren!
  Ik zie ruim €20.000,- reeds staan en dat is jammer van ’t geld.
  Euthanasie is Economisch vaak zeer rendabel.
  Familie heeft dan rust en de oudere ook.
  Maar ook Thuiszorg + huisartsen maakte overuren voor nutteloze periode!
  Die kosten zijn voor mijn onbekend en niet zichtbaar.
  Lieve aardige mensen die hard werken maar waarvoor?