Team Nuyt start actie ter nagedachtenis schaatsster Paulien van Deutekom

Ingeborg Kroon, Willeke van Benthem, Sandra ’t Hart, Mireille Reitsma, Andrea Nuyt, Wieteke Cramer, Leatitia de Jong, Paulien van Deutekom en Ireen Wüst vormen samen een vriendinnengroep: Team Nuyt. De groep bestaat, behalve Ireen Wüst, uit oud-schaatsters die elkaar tijdens hun schaatscarrière hebben leren kennen en minimaal 1 keer per jaar op vakantie gaan met elkaar. De groep krijgt een groot verlies te verwerken als 2 januari 2019 Paulien overlijdt aan de gevolgen van longkanker. Ter nagedachtenis aan Paulien start Team Nuyt daarom een actie. Ze verkopen hun schaatspakken om geld in te zamelen voor onderzoek naar de genezing van longkanker.

Team Nuyt

De groep ontstaat als de schaatssters aan het einde van het schaatsseizoen in 2006 met elkaar besluiten op wintersport te gaan. Dat bevalt zo goed dat het een vast ritueel wordt, elk jaar weer. De naam dankt de groep aan Andrea Nuyt. Zij werpt zich op tot ‘coach’ van de vriendinnenclub waardoor zij onder de naam Team Nuyt verder gaan.

Team Nuyt

Overlijden Paulien

In de zomer van 2018 krijgt Paulien van Deutekom te horen dat zij longkanker heeft. De vriendinnen besluiten hoe dan ook de volgende reis te plannen en zetten in op het WK Afstanden in Inzell, nog niet wetende of de enige nog schaatsende Nuyt, Ireen Wust, zich plaatst. De vriendinnen kunnen Wüst aanmoedigen en de resterende tijd skiën. Uiteindelijk loopt het anders en overlijdt Paulien op 2 januari 2019 aan de gevolgen van longkanker. De vriendinnen besluiten toch te gaan want Wüst is geselecteerd. Gekleed in gele jassen, de lievelingskleur van Paulien, moedigen de vriendinnen Wüst aan tijdens de 1500 meter. De afstand van Paulien. En Wüst wint. Deze rit rijdt ze voor haar vriendin.

Veilen voor onderzoek tegen longkanker

Al eerder heeft Team Nuyt het idee om schaatskleding te veilen voor een goed doel. Maar met het ziek worden van Paulien, leggen ze het plan naast zich neer. Wanneer op de overlijdenskaart van Paulien staat ‘liever geen bloemen maar doneer het geld aan onderzoek tegen longkanker’, is dat voor Team Nuyt het startpunt om het oude plan weer op te pakken.

Kijk voor meer informatie over de veiling van de schaatskleding op de website van de Paulien van Deutekom Foundation. De foundation is ook te volgen op Facebook en Instagram.

Willeke van Benthem, Ingeborg Kroon, Andrea Nuyt, Mireille Reitsma zijn op 21 februari 2019 te gast in Tijd voor MAX.

Geef een reactie