Nationale Ouderendag

Ouderen in het zonnetje tijdens 10e Nationale Ouderendag en Voorleeslunch

Op vrijdag 5 oktober 2018 vindt voor de tiende keer Nationale Ouderendag plaats. In heel Nederland worden op deze dag ouderen blij gemaakt met de vervulling van hun wens. Veel ouderen hebben een wens die ze moeilijk alleen kunnen vervullen. Bijvoorbeeld omdat ze alleen zijn of lastig op pad kunnen. Nationale Ouderendag is bedoeld om wensen van deze mensen uit te laten komen.

Van een kop koffie tot een ritje met een koets

De wensen zijn verzameld door enthousiaste vrijwilligers en ingediend door ouderen bij een lokaal comité bij hun in de buurt. De deur uitgaan en socialiseren is vaak lastig wanneer ouderen minder vitaal en mobiel worden. De wensen die ingediend worden hebben daar vaak mee te maken. Zo wordt bijvoorbeeld gevraagd om een middagje naar zee te gaan, een rondrit te maken in een koets, een ballonvaart, of dingen zoals een kopje koffie drinken met iemand op een terras, winkelen of hulp bij het winterklaar maken van tuin of balkon.

Duizenden wensen vervuld

Wie als vrijwilliger een wens van een oudere wil vervullen kan online een wens uitkiezen waar aan kan worden meegewerkt. De afgelopen 10 jaar hebben de comités van het Nationaal Ouderenfonds ervoor gezorgd dat er al duizenden wensen zijn vervuld. Soms met hulp van bekende Nederlanders zoals Staatssecretaris van Rijn, Mary Borsato, Victor Brand, Gerard Joling en Gordon Heuckeroth.

Een wens doneren

Niet alleen op 5 oktober, maar ook de rest van het jaar kunnen Nederlanders kwetsbare ouderen helpen met bijvoorbeeld een donatie. Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven zetten zich op deze wijze in om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. Met de donaties zorgt het Nationaal Ouderenfonds voor meer sociale contacten en onvergetelijke momenten voor ouderen. Daarnaast heeft het Nationaal Ouderenfonds sinds 2017 de online dienst Match. Door Match kunnen ouderen via de telefoon of het internet een wens indienen die vervolgens vervuld wordt door een vrijwilliger van het Ouderenfonds. Een wens indienen en vervullen kan beide via de website van Match. Kent u iemand zonder internetverbinding voor wie deze dienst een uitkomst zou zijn? Dan kan deze persoon ook kosteloos bellen met het Ouderenfonds op 0800-1325.

Voorleeslunch

Vrijdag 5 oktober vindt op ruim 100 locaties in het land ook de Nationale Voorleeslunch voor ouderen plaats. Het verhaal Straatje van Yvonne Keuls wordt voorgelezen door bekende en onbekende Nederlanders, waaronder Humberto Tan, Foppe de Haan, Erik van Muiswinkel, Dionne Stax en de burgemeesters Ahmed Marcouch, Femke Halsema, Pauline Krikke en Pieter Broertjes. De Voorleeslunch is een initiatief van de Leescoalitie, een samenwerkingsverband van leesbevorderende organisaties. “Voorlezen kan een rol spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen”, is de visie van de initiatiefnemers.

Lees meer over initiatieven tegen eenzaamheid.

(Bron: ANP, Nationaal Ouderenfonds, Nationale Voorleeslunch, archief)

Geef een antwoord

Reactie

    oosterwijck says:

    Er zijn steeds meer initiatieven om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. … Waar komt die eenzaamheid vandaan? … Nog niet zo lang geleden, werden ouderen geschaduwd door sociaal rechercheurs (gerecruteerd uit de voormalige SS), om te controleren of er al of niet sprake was van samenwonen of een economische eenheid, als ze iets te vaak bij elkaar over de vloer kwamen. Met dit onterechte wantrouwen, heeft de overheid, decennia lang, paranoïde veroorzaakt onder de bevolking. Deze controle was zo extreem, dat, als een zoon of dochter, als mantelzorger te vaak bij een bejaarde ouder over de vloer kwam, het pensioen/AOW van de bejaarde ouder in gevaar kwam. Of als de zorgzame kinderen zelf een uitkering hadden, die uitkering gekort werd. Het meest extreme, dat ik gehoord heb, is: een vrouw op leeftijd (met een bijstandsuitkering), heeft de zorg op zich genomen van een, oudere, dementerende ex partner, door elke dag een maaltijd te bezorgen en de was te verzorgen van haar zieke en vereenzaamde ex man, die niet meer voor zichzelf kon zorgen en door diverse instanties volkomen aan zijn lot was overgelaten. Deze zorg was louter gebaseerd op verantwoordelijkheidsgevoel en medemenselijkheid. Maar onze overheid (die miljarden per jaar wil schenken aan Amerikaanse miljonairs) stopte de bijstandsuitkering van mevrouw en beschuldigde haar van het vormen van een economische eenheid. Ze heeft meer dan een jaar moeten vechten om dit onrecht ongedaan te maken en kon niet meer voor die zieke vereenzaamde man zorgen. Alle pijlen waren gericht op de verzorgende. Niet op de zorgbehoevende. Een ander voorbeeld: Twee alleenstaande bejaarde buren, sluiten vriendschap en eten om beurten bij elkaar, omdat een gedeelde maaltijd, gezellig is en koken voor twee evenveel moeite is, als koken voor één en kostenbesparend is. Deze vriendschap wordt gedwongen uit elkaar te gaan, ieder zijn eigen potje te koken en in eenzaamheid de maaltijd te nuttigen. De schrik zit er nog heel diep in bij al die bejaarden, die nu worden gestimuleerd om toch zoveel mogelijk tijd bij elkaar door te brengen en elkaar voor vereenzaming te behoeden. Zozeer zelfs, dat professionele bejaardenbezoekers aangezocht dienen te worden, die de zielige eenzame stumpers, één keer per week te telefoneren en te vragen: ” hoe het met hen gaat? ” Hoe zielig hebben we het gemaakt, Nederlandse overheid?