ongevraagd-advies

Ongevraagd advies: waarom geven we dit zo graag?

‘Zou u niet wat rustiger aan doen?’ of ‘Laat dat volgende glas drinken maar staan’. Goedbedoelde adviezen krijgt u vast regelmatig te horen. Maar vaak is het wel ongevraagd. Het zit in ons om ongevraagd advies te geven, maar waar komt dat vandaan?

3 hoofdredenen voor ongevraagd advies

Paul van Lange, hoogleraar sociale psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam vertelt aan Quest dat er 3 hoofdredenen voor zijn. Volgens hem denkt iemand die ongevraagd advies geeft hulp te verlenen op een snelle manier. “Je hoeft alleen maar even je tip te noemen en je kan iemand zomaar een grote dienst bewijzen. Althans, dat kan de beleving zijn.”

Als 2e reden noemt hij de goede bedoelingen van de mens. “We helpen gewoon graag andere mensen. Als met een kleine aanwijzing iemand verder kan komen, zullen de meeste mensen helpen. Zelfs als het vreemde mensen betreft.” En de 3e reden is dat mensen graag hun eigen bekwaamheid willen laten zien. Zowel voor zichzelf als voor anderen.

Die 3 redenen bij elkaar maakt dat het in ons als mensen zit om ongevraagd advies te geven. Maar voor de ontvanger komt dit vaak niet prettig over. En al helemaal als de adviezen door blijven gaan, nadat de ontvanger heeft gereageerd.

Stoppen met ongevraagd advies te geven

Henrike Weerstand is psycholoog en schrijft op haar website hoe u kunt stoppen met ongevraagd advies te geven. “De eerste stap is je bewust worden wat verhalen van anderen met je doen. Dus als het verhaal van een ander je een onprettig gevoel geeft, merk dit op en leer jezelf aan om het te accepteren. Dit is wat er soms gebeurt in het leven een verhaal geeft een naar gevoel. Dat is oké! De 2e stap is dit onprettige gevoel delen of empathie te tonen. Door dit te delen voelt de ander zich gehoord en gesteund.”

Draai het om

Door daarna een vraag te stellen als: hoe kan ik u helpen? wordt het ongevraagde advies een vraag en kan de ontvanger zelf bepalen of hulp aangenomen wordt. Volgens Weerstand werkt het beter op deze manier advies te geven, omdat het van beide kanten geaccepteerd wordt.

Tips

De psycholoog geeft ook nog tips hoe te reageren op ongevraagd advies. Open en eerlijk antwoorden is volgens haar het beste. Bedank voor het meedenken, maar geef aan dat u het advies op dit moment niet nodig heeft. Of dat u het advies in gedachten zult houden. Ook zeggen dat u geen behoefte aan advies heeft werkt.

Uiteindelijk zegt ongevraagd advies dus iets over degene die het geeft, in plaats van degene die het ontvangt. Dus een tip vanuit ons: geef niet zomaar ongevraagd advies. Vraag of u kunt helpen en anders of u toestemming heeft om advies te geven.

(Bron: Quest, Coach&Psycholoog Friesland. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie