Niet zomaar meer een erfenis met schuld

Onverwachts opgezadeld worden met een schuld uit een erfenis is vanaf vandaag makkelijker te vermijden. Er is een nieuwe wet ingegaan die mensen moet beschermen tegen schulden vanuit een erfenis.

Onbewust aanvaard

Voorheen kon het meenemen van zoiets simpels als een pen uit het huis van een overleden familielid al genoeg zijn om de erfenis onbewust te aanvaarden. Als de overledene vervolgens schulden bleek te hebben, moest de erfgenaam daarvoor opdraaien. “Het komt in de praktijk vaak voor dat erfgenamen een huis snel leeg moeten halen, omdat dat bijvoorbeeld moet van de verhuurder. Door de inboedel weg te halen, kon je al een aanvaarding van de erfenis doen. En daar zijn veel mensen zich niet van bewust”, aldus Petra Knoppers, erfrechtspecialist bij advocatenkantoor SmeetsGijbels. Ook het betalen van een openstaande factuur van de overledene kon ervoor zorgen dat u de erfenis al had aanvaard, voordat u er erg in had.

Meer handelingen

In de nieuwe wet zijn er meer handelingen nodig om een erfenis te aanvaarden. Knoppers: “Het is niet meer zo dat als je het huis leegruimt je de nalatenschap aanvaardt. Het verkopen en verhuren van de inboedel leidt echter nog wel tot zuivere aanvaarding.” Door de nieuwe wet, is het voor erfgenamen achteraf ook nog mogelijk om toch nog van een erfenis af te zien, als er bijvoorbeeld onverwachte schulden in blijken te zitten.

Advies

Het advies van specialisten blijft om een erfenis bij twijfel zogenoemd beneficiair te aanvaarden om problemen te voorkomen. De erfgenaam geeft in dat geval aan dat hij de erfenis onder voorbehoud aanvaardt. Als er later meer schulden dan bezittingen in de erfenis blijken te zitten dan was verwacht, kan er alsnog van de erfenis worden afgezien.

Bonje over de erfenis

Het verdelen van de erfenis blijkt een groeiende bron van conflicten. In bijna 1 op de 3 gevallen ontstaat bittere strijd tussen vooral broers en zussen, zo bleek onlangs uit een enquête van Plusonline. Het discussieprogramma Hollandse Zaken maakte hier op woensdag 17 augustus 2016 een uitzending over.

(Bron: anp.nl, nos.nl)

Geef een reactie