Máxima

Nederland vrijwilligersland tijdens NLdoet

Zo’n 6 miljoen Nederlanders doen minimaal 1 keer per jaar vrijwilligerswerk. 350.000 mensen doen dit tijdens NLdoet, de jaarlijkse vrijwilligersactie van het Oranje Fonds. Uit onderzoek van deze stichting blijkt dat 58 procent van de vrijwilligers zich het liefst inzet voor ouderen.

Markt

Tijdens NLdoet, dit jaar op vrijdag 10 en zaterdag 11 maart 2017, worden er veel activiteiten voor ouderen georganiseerd. “Een leuke activiteit is bijvoorbeeld een binnenmarkt in een Amsterdams verzorgingstehuis. Bewoners kunnen niet meer naar de markt, dus de markt komt nu naar de bewoners”, vertelt Nerina Vilchez van het Oranje Fonds. Daarnaast kunnen ouderen bijvoorbeeld genieten van een high tea, een beauty-uurtje of een muziekmiddag.

Ervaring

De ervaring van het Oranje Fonds is dat activiteiten met ouderen snel veel aanmeldingen krijgen. Ronald Hetem werkt bij Movisie, landelijke kennisinstituut en adviesbureau op het gebied van sociale vraagstukken. Volgens hem zijn Nederlanders een volk dat veel aan vrijwilligerswerk doet.  “Samen met Scandinavië springen we eruit op dit gebied. Zo’n 4 miljoen Nederlanders doen elke maand een keer vrijwilligerswerk.”

Motivatie

De redenen van mensen om vrijwilligerswerk te doen verschillen. “Sommige mensen zien het bijvoorbeeld als een morele plicht om vrijwilligerswerk te doen. Anderen doen het omdat het goed op hun cv staat, omdat ze er veel contacten op doen of omdat het een gevoel van veiligheid geeft. Vaak is het een combinatie van deze redenen bij elkaar die maken dat iemand vrijwilligerswerk doet.”

Kinderen

Hetem is enigszins verbaasd dat uit het onderzoek van het Oranje Fonds blijkt dat mensen het liefst vrijwilligerswerk voor ouderen doen. “Ik trek die cijfers niet in twijfel, maar ik vind het wel wonderlijk. De grootste groep vrijwilligers in Nederland is namelijk tussen de 25 en 35 jaar en doet vrijwilligerswerk dat gerelateerd is aan hun kind. Ze zijn bijvoorbeeld voorleesouder op de basisschool van hun kind of staan in de kantine van de sportclub waar hun zoon voetbalt.”

Voorlezen

Aandacht

Hetem vindt het dan ook moeilijk een verklaring te geven waarom mensen ervoor kiezen om vrijwilligerswerk voor ouderen te doen. “Een verklaring zou kunnen zijn dat iedereen ouderen kent en weet dat zij hulp nodig hebben. En wellicht is er ook meer aandacht in de media voor ouderen.”

9500 klussen

Volgens Hetem heeft NLdoet een belangrijk aandeel in het aantal Nederlanders dat jaarlijks een keer vrijwilligerswerk doet. Dit jaar zijn er 9500 klussen aangemeld en steken 350.000 Nederlanders de handen uit de mouwen op 10 en 11 maart. “NLdoet is ook belangrijk voor ons zelfbeeld. Wij laten ermee zien: ‘we kijken naar elkaar om, dat zit in onze cultuur’. Dat de koninklijke familie jaarlijks meedoet, speelt mee in dit zelfbeeld. Daarnaast biedt NLdoet veel organisaties de mogelijkheid om klussen die blijven liggen nu gedaan te krijgen.”

 

Vrijwilligers

Geheim

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vrijdag 10 maart 2017 meegedaan aan de vrijwilligersactie NLdoet. Het paar heeft de handen uit de mouwen gestoken in de Buurttuin in Breda. Ze hebben de tuin in de wijk Hoge Vucht opgeknapt. De tuin is aangelegd en wordt beheerd door vrijwilligers. Ook het naastgelegen verzorgingstehuis, de kinderopvang en maatschappelijke organisaties uit de wijk worden betrokken bij de tuin. In de Buurttuin is een pluktuin, een moestuin en een natuurspeeltuin en er zijn kindertuintjes.

U kunt op de site van NLdoet zien wat er bij u in de buurt wordt gedaan tijdens de actie.

Geef een reactie